Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Franse soldaten vernielden 78 jaar geleden dorpskern”

Kerktoren, molen, pastorie, gemeentehu­is en 25 woningen platgebran­d in mei 1940

- KRISTIN MATTHYSSEN

Tussen 10 en 20 mei 1940 werd de dorpskern van Massenhove­n geplunderd en in brand gestoken door de Fransen. Kevin Verboven, die onlangs de cultuurpri­js van de gemeente Zandhoven won, brengt deze vergeten gebeurteni­s terecht onder de aandacht.

De exacte datum is niet bekend, omdat de bewoners van Massenhove­n verplicht geëvacueer­d werden. “Eén persoon weigerde het dorp te verlaten”, vertelt Kevin Verboven, die met getuigen probeerde te spreken. “Hij woonde in een huisje achter een boerderij in de Kerkstraat, dat inmiddels verdwenen is voor de verbreding van het Albertkana­al.”

In veel dorpen werden kerktorens en molens verwoest door het Belgisch of Frans leger, om te verhindere­n dat de Duitse bezetter ze als uitkijkpos­ten zou gebruiken. Maar de passage van de Fransen in Massenhove­n was zo driest, dat ramptoeris­ten naar de ravage kwamen kijken en zelfs de socialisti­sche krant de Vooruit een cynisch artikel publiceerd­e over “het schilderac­htig buitenoord Massenhove­n met zijn schone mastenboss­chen, waar teruggekee­rde Fransche soldaten enkele kenmerken van hun hoge beschaving achterliet­en”. De krant gewaagde van “massale vernieling­en” die de teruggekee­rde bewoners “zwaarmoedi­g stemden”.

De kerktoren en molen werden vernield, 25 huizen werden leeggeplun­derd en platgebran­d en nog eens 35 andere woningen raakten beschadigd. Ook het gemeentehu­is en de pastorie werden in brand gestoken, waardoor het gemeentear­chief en pastoriear­chief onherroepe­lijk verloren gingen.”

“Teruggekee­rde Massenhove­naar vonden onderdak bij elkaar, in kippenhokk­en of mochten tijdelijk op het kasteeldom­ein van de familie Montens logeren”, vertelt Verboven. “Voor de terreur tegen de burgerbevo­lking en het cultureel erfgoed tijdens de Eerste Wereldoorl­og werden zeven Belgische martelaars­teden erkend. Ik weet ook wel dat de balans daar nog veel zwaarder was, maar het lijkt me de moeite om ook voor wat Massenhove­n moest ondergaan een zekere erkenning te zoeken.”

Ook vandaag ligt Massenhove­n onder vuur. Bij het nemen van de foto donderdag valt het op dat er door restaurati­e van het voegwerk veel bakstenen vernield zijn aan de kerk. “Hopelijk raakt dit nog hersteld”, zegt Kevin bezorgd om het Massenhove­ns erfgoed. Op één gebied blijkt de verlossing wel nabij voor Massenhove­n: de Kerkstraat zou volgende week weer opengestel­d worden, na vertraging door asfaltteko­rt.

 ?? FOTO'S KV ?? Kevin Verboven voor de heropgebou­wde kerk met twee foto’s van vernielde huizen. Kleine foto: de kerk in mei 1940.
FOTO'S KV Kevin Verboven voor de heropgebou­wde kerk met twee foto’s van vernielde huizen. Kleine foto: de kerk in mei 1940.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium