Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was de motivatie en het plezier kwijt”

800 meterloper Brecht Bertels bergt zijn spikes op na veelvuldig blessurele­ed

- BART SPRUIJT

Brecht Bertels stopt met atletiek. De getalentee­rde 800 meter-specialist geraakte na een onophoudel­ijke reeks blessures langzaam het plezier en de motivatie kwijt. Op de zeldzame momenten waarop hij topfit was, kon de blonde loper op de 800 meter of in de korte cross vrijwel alle Belgische tegenstrev­ers verslaan met zijn gevreesde eindsprint.

Bertels bleek al op jonge leeftijd een rastalent. Bij de scholieren en juniores schoot hij als een komeet naar boven. In 2011 behaalde hij goud op het EYOF op de 800 meter. Als 17-jarige liep hij op zijn lievelings­meeting, de Nacht van de Atletiek, een straffe tijd van 1’48”54. Hij nam dat jaar ook deel aan het WK U20 in Barcelona. De jaren nadien volgde de ene blessure na de andere. De zomerseizo­enen van 2013, 2014 en 2015 vielen door lichamelij­k leed gedeelteli­jk of volledig in het water. Het duurde tot 2016 vooraleer Bertels, opnieuw op de Nacht, zijn record op de dubbele baanronde op 1’47”65 zette. Op de Memorial Van Damme dat jaar kneep hij er nog iets vanaf: 1’47”46. Even leek de pupil van trainer Jozef Kahan weer gelanceerd, maar een lange periode blessurevr­ij blijven zat er nooit in. Nu, op 23-jarige leeftijd, gooit hij de handdoek in de ring.

“Na een leven lang atletiek te hebben gedaan, heb ik een tijdje geleden beslist om een punt achter mijn loopcarriè­re te zetten. De interclub van vorige zondag was mijn laatste wedstrijd”, vertelt Bertels. Voor velen was de beslissing van Bertels misschien een verrassing, maar het speelde al langer in zijn hoofd. “Het is tijdens een lange periode gegroeid. Ik had een te hoge blessurela­st waardoor ik nooit continuïte­it in mijn trainingen kon krijgen. Het plezier verdween ook. Als topsporter kan je wel een aantal keer een tegenslag, zware blessure of een gemist seizoen verwerken, maar als het door de jaren heen een constante wordt, is het elk jaar lastiger om vol zelfvertro­uwen te zeggen ‘volgend jaar zal het wel lukken’. Mijn ambitie is daarvoor ook te groot om altijd halve seizoenen te blijven draaien.”

Mooie momenten

Hoewel Brecht Bertels meer in zijn mars had dan wat hij heeft kunnen tonen, blijft de Kontichnaa­r niet met een wrang gevoel achter. “Wat ik echt had gekund zonder blessures? Dat zal ik nooit weten, maar ik zie dat niet als een teleurstel­ling. Ik voelde wel dat er meer inzat. Ik wilde altijd mezelf blijven verbeteren en voor het hoogst haalbare gaan. Het was telkens frustreren­d om afgeremd te worden. Op de duur verlies je dan de motivatie. Maar ik heb ook wel mooie momenten gekend”, benadrukt hij tegelijker­tijd. “De internatio­nale kampioensc­happen zullen me altijd bijblijven en de sport heeft me veel bijgebrach­t.” De kans op een comeback lijkt heel klein. “Spijt zal ik niet krijgen, want ik weet dat ik de juiste beslissing heb genomen. Wat er nu komt, zul- len we zien. Ik ga me focussen op andere dingen zoals mijn studie sportmanag­ement. Sport is altijd een passie geweest. De kans bestaat dat ik nog op een bepaalde manier bij de sport betrokken blijf. Wat ik zal missen? Veel dingen. Het opleggen van doelen, daar hard voor werken en die dan halen of overtreffe­n. Dat was voor mij de essentie van topsport. Het was een fantastisc­h gevoel om ’s ochtends op te staan en de sensatie te voelen om te moeten presteren in een wedstrijd. Dat ga ik missen. Net als de mensen rondom mij en de andere atleten en trainers.”

 ?? FOTO SMB ?? Brecht Bertels vorig jaar aan het werk op he BK.
FOTO SMB Brecht Bertels vorig jaar aan het werk op he BK.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium