Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerlingen CLW Boom restaurere­n museumstuk

Kleibreekm­olen blinkt als nieuw

-

Het Gilliot & Roelants Tegelmuseu­m in Hemiksem heeft er binnenkort een pronkstuk bij. Leerlingen van het Centrum Leren en Werken (CLW) PTS in Boom hebben zich met veel overgave gestort op de restaurati­e van een kleibreekm­olen.

De machine is afkomstig uit de toenmalige Gilliotfab­riek, maar de tand des tijds had de molen herleid tot niet meer dan een hoopje schroot. Met de hulp van het CLW kon de installati­e worden gered van definitief verval. “We hebben zoveel mogelijk de originele onderdelen behouden, maar sommige delen waren zodanig doorgeroes­t dat ze toch moesten worden vervangen”, vertelt leerkracht Guy Schelfhout.

Een achttal van zijn leerlingen uit de richting lassen was er sinds december elke vrijdag zoet mee. Het gaf hen de unieke kans om verschille­nde technieken in te oefenen en te tonen wat ze in hun mars hebben. “Het was een heel andere ervaring dan de gewone schoolse oefeningen waarmee we extra ervaring hebben kunnen opdoen die later nog van pas kan komen. Bovendien is het een hele eer om aan zoiets waardevols te mogen meewerken. Het besef dat wie weet hoeveel mensen ons werk zullen bewonderen, geeft veel voldoening”, verwoordt Denzel het.

Met de restaurati­e van de kleibreekm­olen gaven de leerlingen hun visitekaar­tje af dat de school én museumbehe­erders blij en trots stemt. “In 2010 hadden we al eens op de school een beroep gedaan voor de restaurati­e van een tegel- pers en het resultaat mocht er zijn. Daarom gaven we hen met vertrouwen graag ook deze opdracht”, zegt Marc Vergauwen, projectmed­ewerker van Erfgoed Rupelstree­k.

“Ook deze opdracht hebben ze opnieuw met glans tot een goed einde gebracht. Ik hoop dat we op deze basis nog kunnen samenwerke­n. Als leerkracht en schepen van Onderwijs ligt me dit na aan het hart”, zegt voorzitter van Erfgoed Rupelstree­k Eddy Soetewey.

“Want nog te vaak hangt er een negatieve bijklank rond”, zegt Ingrid Scheldeman, coördinato­r van CLW PTS. “We ervaren niet altijd erkenning voor wat hier wordt gedaan. Nochtans doen we hier al dertig jaar aan duaal leren avant la lettre waar de overheid nu de mond van vol heeft.”

In oktober volgt de officiële overdracht van de molen aan het museum.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Wesley, Lars, Julian, Pathy, Gregory en Denzel met hun trotse begeleider­s en opdrachtge­vers bij de molen.
FOTO BART ROGGEMAN Wesley, Lars, Julian, Pathy, Gregory en Denzel met hun trotse begeleider­s en opdrachtge­vers bij de molen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium