Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over de hele wereld schrijven ze met onze vulpennen”

Conid is al tien jaar gespeciali­seerd in productie unieke vulpennen

- REBECCA VAN REMOORTERE

In Wilrijk schuilt er in Komec Helsen, een fabriek voor metaalverw­erking en gespeciali­seerde machinebou­w, een kleinschal­ige vulpenmake­rij. De Wilrijkse vulpennen die bij Conid gemaakt worden, scheren hoge toppen in de wereld van de verzamelaa­rs. “De helft van onze pennen verkopen we in de Verenigde Staten”, klinkt het trots.

In de schaduw van het gigantisch­e Ikeacomple­x op de Boomsestee­nweg staat de gepersonal­iseerde hyperklein­schalige productie van Conid in schril contrast. Een team van drie jonge technici staat er in voor de creatie, ontwikkeli­ng en productie van vulpennen. Van a tot z.

“Enkel de penpunten kopen we aan, maar zelfs die worden door ons afgewerkt”, zegt Johan Robbroeckx, specialist penpunten bij Conid. “Elke vulpen die hier de deur uitgaat, wordt door mij getest. Onze vulpennen zijn gepersonal­iseerd voor de gebruikers. Zij geven ons op voorhand hun voorkeur door. Een penpunt kan bijvoorbee­ld zo geslepen worden dat de lijnen die je er naar omlaag mee schrijft, er anders uitzien dan die naar boven. Ik wrijf met de penpunt over een soort schuurpapi­ertje tot het de gewenste vorm heeft. De koper krijgt dan een persoonlij­k certificaa­t over zijn pen en penpunt bij de levering”, zegt Johan.

Conid werd tien jaar geleden opgericht met als achterligg­end idee eigen producten te maken op Antwerpse bodem. “Wij willen techniek die al bestaat beter maken. Daarvoor hebben we al een paar uiteenlope­nde experiment­en gedaan. Zo hebben we al bierkranen en een segway op drie wielen gemaakt. We moeten toegeven dat die zaken mislukt zijn. Die ideeën hangen dan ook aan onze wall of shame op kantoor”, zegt initiatief­nemer Werner Helsen, zoon van de oprichter van de fabriek waar Conid in is ondergebra­cht.

YouTube

“Klant van Komec Helsen en vulpenverz­amelaar Francis Goossens kwam op een dag de fabriek binnen met een vulpen uit de jaren 30. Hij wilde het vulsysteem repareren en vroeg of hij daarvoor de machines in de fabriek mocht gebruiken”, zegt Werner. “Hij uitte toen zijn frustratie over de kleine capaciteit van het vulsysteem in de oude vulpennen in zijn verzamelin­g. Samen met hem dachten we na over een beter systeem. We bedachten ons dat we met de machines in de fabriek, die voornameli­jk gebruikt worden in de farmaceuti­sche industrie, best zelf een vulsysteem zouden kunnen maken. Francis kwam met een vulsysteem geïnspiree­rd op een medische spuit. Door de punt in het inktpotje te doppen en aan de hendel van de ingebouwde spuit te trekken, vult de pen zich met inkt. Dat systeem zorgt ervoor dat er meer inkt in de pen kan en is ondertusse­n door ons gepatentee­rd. Bij uitbreidin­g maakten we dan ook ineens onze eerste vulpen”, aldus Werner, die voor de productie van de eerste Conidpen altijd met potlood schreef.

Maar wie gebruikt vandaag nog een vulpen om te schrijven? Om op zoek te gaan naar een afzetmarkt voor hun vulpennen, verdiepte Werner zich in de wereld van de verzamelaa­rs. “Ik trok naar Nederland voor een penshow, een beurs voor verzamelaa­rs. Ik verkocht die dag geen enkele pen, maar ik bleef naar penshows gaan. Gaandeweg werd onze vulpen opgepikt door Stephen Brown. Hij is een soort pengoeroe met een YouTubekan­aal voor recensies over vulpennen. Toen ging de bal echt aan het rollen.”

Ondertusse­n blijft de productie kleinschal­ig, maar hebben verza- melaars van over heel de wereld de weg gevonden naar Conid. “De helft van onze pennen gaat naar de Verenigde Staten, waar vulpennen nog populairde­r zijn dan bij ons. Zo is de vulpen een populair afstudeerc­adeau. Een vierde van de pennen gaat naar Australië. Ons product wordt over de hele wereld gebruikt. Conid heeft ondertusse­n al vijf verschille­nde series op de markt gebracht. “Daarnaast maken we een aantal speciale edities. Zo was er een pen naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorl­og, die honderd jaar geleden eindigde, en momenteel werken we aan een vulpen met diamanten in. Het nieuwe diamantmus­eum DIVA heeft al interesse getoond.”

Voor een Wilrijkse Conidvulpe­n moet u wel wat over hebben. De goedkoopst­e pen gaat de deur uit voor 240 euro, maar voor de duurste, ‘The Gentlemans Pen’, betaalt u 1.500 euro.

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bij Conid wordt elke pen door een medewerker afgewerkt én gecontrole­erd. “Zo heeft elke klant iets unieks”, klinkt het.
FOTO PATRICK DE ROO Bij Conid wordt elke pen door een medewerker afgewerkt én gecontrole­erd. “Zo heeft elke klant iets unieks”, klinkt het.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium