Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn duurste vulpen? Een Montblanc van 5.000 euro”

Francis (73) heeft verzamelin­g van 400 exemplaren

-

Francis Goossens (73) uit SintNiklaa­s vond het inktvulsys­teem van Conid uit. Hij is al jarenlang verzamelaa­r van vulpennen. Zijn mooiste stuk? Zijn zelfontwor­pen vulpen van Conid. Zijn duurste exemplaar? Een Montblancp­en uit de jaren 30 van 5.000 euro.

“Zolang ik me kan herinneren, schrijf ik al met een vulpen. Terwijl mijn collega’s in meetings notities maakten op hun laptop, schreef ik alles netjes op met mijn vulpen. Je schrijft er gewoon mooier mee. Je kunt je penpunt op verschille­nde manieren vasthouden om op verschille­nde manieren te schrijven. Ik doe ook aan kalligrafi­e met mijn pennen. De nostalgie die er rond hangt en de geur van de inkt is wat de vulpen zo bijzonder maakt, ook vandaag nog”, zegt de liefhebber enthousias­t.

Francis heeft een spectacula­ire verzamelin­g van een vierhonder­dtal vulpennen die hij thuis bewaart in fardes. “Mijn allereerst­e pen kreeg ik cadeau voor mijn vormsel. Dat heeft de microbe aangewakke­rd. Daarna, bij het overlijden van een vriend, kreeg ik opnieuw een goede vulpen van het merk Pelikan. Op die manier is mijn verzamelin­g ontstaan.”

De vulpennen voor de verzamelin­g vindt Francis vooral online. “Op eBay zijn veel exemplaren uit de Verenigde Staten te koop. Ik ben ook lid van een aantal fora over vulpennen. Een Amerikaans forum waarvan ik lid ben, heeft zelfs 110.000 leden. Ik ben dus zeker niet alleen.”

“Mijn favoriete pen is de Caisovulpe­n die ik, zoals de andere, ook samen met Conid ontworpen heb. Die specifieke pen is zo gemaakt dat er geen lekkages mogelijk zijn. Ik hou ook van pennen uit de jaren 30, het gouden tijdperk van de vulpen. Zo heb ik een Duitse Montblancp­en die ongeveer 5.000 euro waard is.”

Heel vaak schrijft Francis toch niet meer sinds hij gepensione­erd is. “De verjaardag­s- of kerstkaart­jes in de familie schrijf ik wel nog altijd, hoor. Occasionee­l schrijf ik ook nog eens een brief, maar meestal stuur ik gewoon, zoals iedereen tegenwoord­ig, een e-mail.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Francis bewaart zijn collectie in fardes. “Ik vind mijn vulpennen vooral online”, zegt hij. “In Amerika zijn er fora met wel honderddui­zend leden.”
FOTO JORIS HERREGODS Francis bewaart zijn collectie in fardes. “Ik vind mijn vulpennen vooral online”, zegt hij. “In Amerika zijn er fora met wel honderddui­zend leden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium