Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sensibilis­eren met foto flesje Sprite dat al 25 jaar in bos lag”

Bart Hoeymans houdt zelfs op vakantie zijn account levendig WORTEL

-

Boswachter Bart Hoeymans (38) waakt over een enorm gebied van 1.200 hectare in de Noorderkem­pen, van Wortel-koloniën over Merksplas en Baarle tot Rijkevorse­l. Veel inspiratie dus, want boswachter Bart stuurde al 1.860 tweets de wereld in en heeft zo’n 1.445 volgers.

Bart Hoeymans begon 2,5 jaar geleden. “In Nederland hebben de twitterend­e boswachter­s veel succes. Het Agentschap Natuur en Bos wou die hype ook naar Vlaanderen overbrenge­n. Dat begint te lukken. Mijn Facebookpr­ofiel houd ik puur voor privéberic­hten, maar Instagram en Twitter gebruik ik werkgerela­teerd.”

Boswachter Bart weet intussen wat werkt. “Volgers willen vooral een inkijk krijgen in wat wij als boswachter zoal op ons pad tegenkomen. Ze denken dat wij veel interessan­te zaken meemaken. Dat hoeft niet altijd het opzienbare­nd nieuws te zijn. Zo plaatste ik vorige week een foto van een boskamp dat ik toevallig ontdekt had. Wauw, er zijn nog creatieve kinderen, had ik erbij gezet.” Boswachter Bart twittert ook gere- geld over nachtvlind­ers. “Mensen kunnen er nog iets van bijleren. Ze zien zo’n speciale nachtvlind­er thuis op de garagepoor­t en vragen zich af welke soort het is. Als ze dan via een berichtje van mij weten dat het om een lindepijls­taart gaat, heb ik de mensen toch iets bijgebrach­t over de natuur. Wij zien veel meer dan wat de zondagnami­ddagwandel­aar tegenkomt.”

Boswachter Bart probeert ook te sensibilis­eren. “Vorig jaar had ik een flesje Sprite in het bos gevonden dat er al 25 jaar lang lag. De vervaldatu­m was nog leesbaar op het etiket. Ik heb die vondst meteen de wereld ingestuurd om te laten zien hoe lang sluikstort in de natuur aanwezig blijft. Dat bericht werd redelijk goed opgepikt.”

Berichten over dieren en insecten doen het altijd goed. “Ik merk dat er ook journalist­en tussen mijn volgers zitten. Na een bericht over amfibieënm­onitoring werd ik opgebeld door de pers. Ook als ik op vakantie ben, probeer ik mijn Twitteracc­ount levendig te houden, door bijvoorbee­ld een foto van een hele oude boom in het buitenland te posten.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Boswachter Bart Hoeymans aan bezoekersc­entrum De Klapekster.
FOTO MIA UYDENS Boswachter Bart Hoeymans aan bezoekersc­entrum De Klapekster.
 ?? FOTO RR ?? Op 8 mei ontdekte Bart dit kamp.
FOTO RR Op 8 mei ontdekte Bart dit kamp.
 ?? FOTO RR ?? De lindepijls­taart, een nachtvlind­er.
FOTO RR De lindepijls­taart, een nachtvlind­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium