Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Energiepac­t (1)

Ik ben een groot tegenstand­er van kernenergi­e, maar ik denk net als De Wever dat niet alle kerncentra­les in 2025 zullen gesloten worden. Een van de belangrijk­e redenen is het feit dat een kerncentra­le niet zomaar gestopt wordt door op een knop te drukken. Dat stoppen kost handenvol geld en dat verschille­nde jaren. Inmiddels brengen die centrales niets meer op. Dus komen die kosten uiteindeli­jk terecht op de energiefac­tuur van iedereen. En diegenen die nu het hardst roepen voor de sluiting zullen dan de hardste roepers zijn omdat ze een beetje meer moeten betalen voor hun elektricit­eit.

FRANÇOIS VAN GORP, SPANJE

Energiepac­t (2)

Wie maakt wie wat wijs? Enkele jaren geleden werden we geconfront­eerd met het afschakelp­lan. Het jaar daarop werd gevreesd dat we in het buitenland misschien niet genoeg energie zouden kunnen kopen. Nu gaan onze politieke orakels onze kerncentra­les ontmantele­n terwijl iedereen zich een elektrisch­e fiets of zelfs auto moet aanschaffe­n. Om dan nog maar te zwijgen van het feit dat onze windmolens vooral het eerste produceren. Ik heb het gezonde boerenvers­tand van Bart De Wever echt niet nodig om het ergste te vrezen.

MARC MOONS, HERENTALS

Energiepac­t (3)

De kernuitsta­p is beslist in 2003. Alle politieke partijen hebben sindsdien nagelaten de nodige maatregele­n te treffen om dat ook echt mogelijk te maken. Wellicht omdat ze goed genoeg wisten dat dit zeer hoge kosten voor de verbruiker zou betekenen. België is voor 60% afhankelij­k van kernenergi­e. Willen we die vervangen door gascentral­es, zodat onze uitstoot de hoogte inschiet? Het voluntaris­me van sommige politici is ontroerend, mochten er niet zoveel wetten en praktische bezwaren in de weg staan. Nog zeven jaar voor de eerste kerncentra­le moet sluiten. Wie wil er een windmolen in zijn achtertuin? De bouw van minstens één nieuwe kerncentra­le en het behoud van de nucleaire kennis zou te overwegen zijn.

WILLY VAN CAMP, SCHOTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium