Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welk materiaal kies je voor je terras?

-

De trend is tegenwoord­ig om binnen en buiten in elkaar te laten overvloeie­n

Keramiekte­gels met een retropatro­on, strak beton dat lijkt door te lopen van de woonkamer tot in de tuin of een natuurlijk terras van verweerd hout. Als het over terrassen gaat, is het aantal mogelijkhe­den en materialen bijna oneindig. Maar hoe maak je een keuze uit het grote aanbod? EENHEID OF CONTRAST

Steeds vaker is het terras een verlengstu­k van je woning, dat een bepaalde stijl en sfeer uitstraalt. Die wordt in grote mate bepaald door het materiaal dat je kiest. Hout voor een natuurlijk­e look, beton voor een minimalist­isch uitzicht of natuursten­en tegels met een authentiek­e uitstralin­g. Met keramiekte­gels kan je qua stijl zowat alle richtingen uit: van extra grote, strakke tegels tot patroonteg­els met een belle epoque-design. De trend is tegenwoord­ig om binnen en buiten bijna naadloos in elkaar te laten overvloeie­n en het materiaal af te stemmen op de vloerbekle­ding binnen. Maar je kan ook gerust werken met contrasten of verschille­nde materialen combineren op je terras. Hout en beton, of keien en keramiekte­gels, de combinatie kan verrassend­e effecten opleveren.

DENK AAN HET ONDERHOUD

Keramiek heeft een wat cleanere look, maar heeft de reputatie dat het zeer makkelijk te onderhoude­n is. Vind je het mooi als een terras leeft, dan is ook natuurstee­n een goede keuze. Dat zal sneller onregelmat­igheden en vlekken vertonen, maar die laatste verdwijnen meestal vanzelf. Welk terras, materiaal hangt onder het best meer geschikt af van is de voor omgeving je en de oriëntatie. Is het zuidelijk gericht en krijgt het veel zon, dan speelt vochtbeste­ndigheid een minder grote rol. Je kan in dat geval ook perfect werken met (hard)hout dat niet te snel uitzet bij koude, zoals bangkirai, teak, padoek of ipé. Hou er wel rekening mee dat ook deze houttypes erg glad kunnen worden bij vochtig weer. Ligt je terras tijdens de winter en de herfst steevast vol bladeren, voorzie het hout dan zeker van een antislipla­ag. Wil je slipgevaar helemaal vermijden, dan zijn houtcompos­iet – een mix van pvc en hout – of keramiekte­gels met een houtlook goeie alternatie­ven. Ook een terras van beton kan trouwens glad worden bij regen. Een jaarlijkse schoonmaak­beurt kan helpen, niet te glad polieren ook. Zowel beton als hout zijn iets vlekgevoel­iger dan andere materialen.

VERSCHILLE­N IN DUURZAAMHE­ID

Beton- de bestand meestal hardere en iets tegen keramiekte­gels natuurstee­nsoorten minder koude duurzaam, en vocht. zijn - zowel - Hout net goed als in is termen van levensduur als qua milieuvrie­ndelijkhei­d. Het hardhout dat vaak gebruikt wordt voor terrassen is onder andere afkomstig uit tropische bossen in Afrika, Brazilië of Azië. Met FSC-hout kies je voor hout uit bossen die op een verantwoor­de kiezen voor wijze Europees beheerd worden. hardhout Je zoals kan ook eik, kastanje of larikshout. Sommige verdelers bieden thermisch behandeld dennenhout aan, een ecologisch alternatie­f. De hardheid is te vergelijke­n met die van tropisch hout. Ook geperste bamboe is een relatief milieuvrie­ndelijke optie.

EN DE PRIJS?

Afhankelij­k meest budgetvrie­ndelijke die van je wilt, het tegelforma­at behoort opties: beton en vanaf tot de de afwerking 20 euro per Natuurstee­n- vierkante en meter, keramiekte­gels exclusief plaatsing. zijn gemiddeld iets duurder, al kan de prijs sterk variëren naargelang de soort, de herkomst en de kwaliteit. Hout is over het algemeen de duurste keuze, al hangt de prijs ook af van de houtsoort die je kiest. Voor tropische soorten kan de prijs oplopen tot 150 euro per m2, Europees hardhout kost tussen 50 en 100 euro per m2.

 ??  ?? Binnen en buiten naadloos in elkaar laten overvloeie­n is de trend, bijvoorbee­ld met een gepolierde betonnen vloer die je doortrekt tot buiten.
Binnen en buiten naadloos in elkaar laten overvloeie­n is de trend, bijvoorbee­ld met een gepolierde betonnen vloer die je doortrekt tot buiten.
 ??  ?? Is je terras naar het zuiden gericht, dan is hout zeker geschikt.
Is je terras naar het zuiden gericht, dan is hout zeker geschikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium