Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe onderhoud je een terras van natuurstee­n?

Natuurstee­n geeft je terras karakter, maar hoe zorg je ervoor dat het zijn natuurlijk­e uitstralin­g zo lang mogelijk behoudt? We vroegen het aan Anouk Matthys, geologe bij Beltrami Natuurstee­n.

-

1. DE ENE NATUURSTEE­N IS DE ANDERE NIET

“Natuurstee­n juiste materiaal, soort gebruikt. is op een voorwaarde onderhouds­vriendelij­k Sommige dat gesteenten je de zijn bijvoorbee­ld wat poreuzer dan andere, waardoor ze gevoeliger zijn voor vocht. Heb je altijd volle zon op je terras, dan vormt dat geen probleem. Maar woon je pakweg in een bosrijke omgeving met veel schaduw, dan kies je beter voor weinig poreuze natuurstee­n zoals basalt of graniet. Dat zijn harde gesteenten die zeer vochtbeste­ndig zijn en geschikt zijn voor zowel terrassen als zwembadboo­rden. Leisteen is meestal ook geschikt. Bij Arduin kalksteen is meestal hangt wel het geschikt, af van het maar type. de witstenen uit pakweg Frankrijk of Portugal zijn niet goed bestand tegen ons natte Belgische weer. Andere kalkstenen zijn, net als zandsteen, vaak iets poreuzer. Je plaatst ze dus het best op een iets zonnigere plaats. Marmer zou ik niet aanraden voor buiten: het is wel vorstbeste­ndig maar vocht doet het mooie kleurenpal­et verdwijnen.”

2. LAAT DE NATUUR ZIJN WERK DOEN

“De behandelen. meeste natuursten­en Na een tijdje hoef krijgen je ze niet een te natuurlijk patina waardoor ze bestand zijn tegen groenaansl­ag, oliën en vocht. Ook vlekken hoef je niet per se te behandelen met speciale producten. Als je ze meteen weg wil hebben, kan het wel. Maar onder invloed van de regen en de zon verdwijnen ze na een tweetal weken meestal vanzelf.”

3. EXTRA BESCHERMIN­G TEGEN GROENAANSL­AG

“Bij poreuzere gesteenten zoals zandsteen kan het wel nuttig zijn om je terrastege­ls eerst te impregnere­n met een speciaal product, zeker als je terras weinig zon krijgt. Zo voorkom je dat algen en mossen zich afzetten op de stenen.”

4. SCHOONMAKE­N ZONDER SCHROBBEN

“Na een sombere winter met weinig licht kan er zich soms een groene aanslag vormen op je je terras, zeker als dat noordelijk gericht is. Zodra de temperatur­en overdag en ’s nachts boven de 5°C blijven, kan je die aanslag eenvoudig verwijdere­n met een product geschikt voor natuurstee­n. Vernevel het over je terras, laat het acht uur inwerken en spoel het weg met de tuinslang of laat de regen z’n werk doen. Schrobben is niet nodig. Door je terras elke lente op die manier te reinigen, maak je de tegels bovendien resistente­r tegen groenaansl­ag.”

5. LET OP MET HOGEDRUKRE­INIGERS EN ANTIKALKPR­ODUCTEN

“Er zijn verschille­nde producten op de markt die geschikt zijn om natuurstee­n schoon te maken of te behandelen. Om zeker te zijn dat ze je terras niet zullen beschadige­n, een testvlakje, probeer bijvoorbee­ld je ze even onder uit een op bloempot. Vermijd zeker het gebruik van antikalkpr­oducten op zuurgevoel­ige steensoort­en zoals kalk en basalt. Ook hogedrukre­inigers zijn niet geschikt voor natuurstee­n, tenzij je ze gebruikt met middelhoge druk en de hogedruksp­uit ver genoeg houdt. Anders beschadig je het oppervlak, waardoor je terras juist gevoeliger wordt voor groenaansl­ag.”

 ??  ?? Kalksteen Simyra, afwerking Antico van Beltrami Natuurstee­n
Kalksteen Simyra, afwerking Antico van Beltrami Natuurstee­n
 ??  ?? Kalksteen Sinai Pearl, afwerking Antico van Beltrami Natuurstee­n
Kalksteen Sinai Pearl, afwerking Antico van Beltrami Natuurstee­n
 ??  ?? Anouk Matthys, geologe bij Beltrami Natuurstee­n
Anouk Matthys, geologe bij Beltrami Natuurstee­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium