Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu iedereen gaan kijken naar ‘Girl’

- Dirk Hendrikx Redacteur

Dat is nog eens goed nieuws. Een 16-jarige scholier van de Koninklijk­e Antwerpse Balletscho­ol wint de prijs voor de beste vertolking in Cannes, op het meest prestigieu­ze filmfestiv­al ter wereld. Victor Polster speelde de hoofdrol in Girl, over een jonge transgende­r die ballet danst en een meisje wil zijn. Polster is overigens volgens de mensen van de balletscho­ol een pseudoniem waarvoor hij koos om zich in te dekken tegen een mogelijke flop die hem in zijn latere loopbaan had kunnen achtervolg­en. Van overdreven voorzichti­gheid gesproken.

Het verhaal in de film is los gebaseerd op dat van Nora Monsecour uit het Oost-Vlaamse Heusden, 22 jaar, die tien jaar geleden nog Aron heette, les volgde in Antwerpen en te kennen had gegeven dat ze liever met de meisjes wilde dansen.

Dat leidde tot grote spanningen. De toenmalige artistiek directeur meende dat een jongen met nu eenmaal typisch mannelijke fysiek nooit een goede ballerina zou kunnen worden en ook het oudercomit­é zat met vragen (“moet hij dan mee douchen met de meisjes?”). De ouders van Nora kregen te horen dat het waarschijn­lijk aan de opvoeding lag. De artistiek directeur is kort daarna moeten opstappen, maar ook Nora zocht haar heil elders. Ze zat vorige zaterdag in de zaal, toen Girl in Cannes op een eindeloze staande ovatie werd onthaald. Dat moet een ervaring geweest zijn.

De Antwerpse balletscho­ol heeft het tot vandaag moeilijk met deze episode en de huidige directie kwam er bij een gesprek begin deze week liever niet op terug, ook al zijn de balletscèn­es van Girl in de school opgenomen met leerlingen als figuranten.

In de krantenart­ikels destijds ging het meestal over een ‘genderdysf­orische’ leerling, een rariteit die uitvoerige toelichtin­g vergde. De term transgende­r was nog niet ingeburger­d. Het nieuws dat een tv-journalist zou transforme­ren tot een tv-journalist­e, zoals Boudewijn Van Spilbeeck die Bo Van Spilbeeck werd, zou nog meer ophef hebben gemaakt. We hebben op dit vlak dan toch weer een stapje vooruit gezet. Je kunt je niet voorstelle­n dat een jonge transgende­r vandaag het schoolleve­n zo zou ontwrichte­n. Hoe het in de film afloopt zullen we binnenkort in de Vlaamse zalen kunnen ontdekken. Minister van Cultuur Sven Gatz spreekt over “een tedere film die je toch helemaal uit je lood slaat. Een verhaal over jezelf mogen, willen en kunnen zijn.” Het is nogal wat allemaal. Alleen zullen juist die mensen die het nog moeilijk hebben met de aanvaardin­g van mensen met een andere geaardheid waarschijn­lijk niet gaan kijken. En dat is jammer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium