Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie vindt verdachten uit drugsmilie­u in Lunch Garden

330 kilogram cocaïne onderschep­t dankzij inzet undercover­agent

- SAM REYNTJENS, JORIS VAN DER AA

Bij een grote actie waarbij zelfs een undercover­agent werd ingezet, heeft de federale politie vorige week negen mannen opgepakt in het Antwerpse. Tijdens de actie werd 330 kilo cocaïne in beslag genomen.

Het onderzoek naar de grote Marokkaans-Albanese organisati­e uit het Antwerpse is een uitloper van een eerder onderzoek van het parket van Leuven. In de gemeente Tremelo onderzocht de federale gerechteli­jke politie eind 2016 een zaaden tuinwinkel, The Herb Shop. Via die winkel konden mensen die cannabispl­antages wilden opzetten materiaal aankopen. De winkel leverde zelfs contactper­sonen die de plantages konden onderhoude­n. Uiteindeli­jk werden in de regio Vlaams-Brabant verschille­nde plantages opgerold en belandden meerdere verdachten in de cel. Het zwaartepun­t van de Leuvense drugsactie­s lag echter in Antwerpen. Tijdens het onderzoek ontdekten de speurders dat een van de verdachten, een 28-jarige uit Hoegaarden, een drugslijn wilde opzetten. Samen met een stel gangsters uit Utrecht wilde hij drugs uit Colombia invoeren naar Antwerpen. Ze deden daarvoor een beroep op een Marokkaans-Albanese groepering die volgens het parket in Leuven banden had met een Colombiaan­s drugskarte­l. De twee organisati­es waren volgens verschille­nde bronnen aan elkaar voorgestel­d door een undercover­agent van de federale politie, die had gezegd dat hij dokwerkers kende die de drugs konden uithalen. Op het moment dat de drugs uitgehaald werden, sloeg de politie toe. Verschille­nde mannen werden opgepakt. In een lading bananen werd 330 kilogram cocaïne aangetroff­en. “Met een straatwaar­de van 16 miljoen euro”, aldus het Leuvense parket.

Kopstuk in Lunch Garden

Tijdens het weekend sloegen de verschille­nde gespeciali­seerde politiedie­nsten ook toe in de vestiging van Lunch Garden in de De Robianostr­aat in Borsbeek. Klanten en personeel keken verrast op toen arrestatie­teams zes mannen in de boeien sloegen. Het ging om andere leden van de Marokkaans-Albanese groep, uit Antwerpen, Utrecht, Wommelgem en Zwijndrech­t. Bij hen ook het vermeende kopstuk van de bende, een 37-jarige Albanees uit Nijlen. Tijdens de acties in Antwerpen werd bijna 20.000 euro aangetroff­en. Zes auto’s werden in beslag genomen. “Vier ervan waren uitgerust met verborgen bergruimte­s waarin de cocaïne naar Nederland vervoerd zou worden”, zegt het Leuvense parket.

Het verdere onderzoek is in handen van de federale gerechteli­jke politie van Leuven. Twaalf verdachten zitten ondertusse­n in een Belgische cel, een dertiende wacht in Nederland op zijn overleveri­ng en een veertiende werd internatio­naal geseind.

‘‘De drugs hadden een straatwaar­de van 16 miljoen euro.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De vestiging van Lunch Garden in Borsbeek, waar verschille­nde verdachten werden opgepakt.
FOTO PATRICK DE ROO De vestiging van Lunch Garden in Borsbeek, waar verschille­nde verdachten werden opgepakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium