Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verplaatse­n Groot Schijn in Deurne is bijna klaar

Buurtbewon­ers kunnen werf achter Sportpalei­s bezoeken met een gids

- PATRICK VAN DE PERRE

De voorbereid­ende werken voor de aanleg van de Oosterweel­verbinding tussen de Ring en Deurne-Noord zijn sinds de start flink opgeschote­n. De veranderin­gen in het gebied zijn nodig om in de toekomst de verwachte verbreding van de Ring mogelijk te maken.

Het gebied ten zuidwesten van het Sportpalei­s is al ruim twee jaar een werf. “Er wordt volop aan een nieuw pompstatio­n op het Groot Schijn gewerkt en ook de aanleg van een leidingkok­er onder het Albertkana­al is vergevorde­rd”, zegt de projectcom­municator van de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM), Bojan Cerovic.

Voor het grote publiek zal het verleggen van de rivier het Groot Schijn in eerste instantie het meest zichtbaar zijn. “Die rivier loopt onder de Antwerpse Ring door naar het Lobroekdok en dat moet veranderen. Een overkappin­g van de Ring op deze plek zal ervoor zorgen dat de snelweg dieper moet liggen. Daardoor is de huidige onderdoorg­ang van de rivier, naar het Lobroekdok, niet meer mogelijk”, legt Bojan Cerovic uit.

Nieuw groen

Om het Groot Schijn ‘open’ te houden is de BAM de waterloop aan het verleggen. De rivier komt ten hoogte van de Ten Eekhovelei in Deurne verder van de Ring weg te liggen en hoeft niet meer onder de rijdende auto’s door om het Albertkana­al te bereiken. “Tegen het einde van dit jaar wordt de nieuwe bedding van de rivier aangelegd. Vooral langs het woongebied aan de Ten Eekhovelei zal er groen bijkomen”, gaat Bojan Cerovic verder.

Eens de klus is geklaard, zullen wandelaars ook het Groot Schijn kunnen volgen tot in het Rivierenho­f. Dat is nu slechts op enkele plekken langs de rivier op een veilige manier mogelijk.

Bojan Cerovic

Communicat­ie BAM

Veilig voor de vissen

Een groot project op de site is de bouw van een nieuw pompstatio­n. Dat moet, wanneer het nodig is, enorme hoeveelhed­en water uit het Groot Schijn kunnen pompen. “Het nieuwe pompstatio­n

krijgt visvriende­lijke vijzels. Dat betekent dat vissen niet meer zullen sterven wanneer ze in de vijzels terechtkom­en. In het oude systeem was dat niet het geval en overleefde­n veel vissen hun tocht door het station niet.”

Twee nieuwe vijzels kunnen elk 1 kubieke meter water per seconde verwerken. Nog eens vier andere vijzels, de zogenaamde stormexemp­laren, kunnen elk 3,5 kubieke meter water per seconde verwerken. “Die laatste vijzels zullen vooral bij hevige regenval gebruikt worden en voorkomen dat het Groot Schijn en de rest van de omgeving overstrome­n”, vervolgt Bojan Cerovic.

Het pompstatio­n zal een industriee­l uiterlijk krijgen alsof het verroest is. En er is een kijkvenste­r, waardoor de vissen die in het station terechtkom­en, gevolgd kunnen worden.

Ringfietsp­ad wordt verlegd

Ondertusse­n is de diepe dubbele koker onder de ring en het Albertkana­al bijna klaar. De kokers, die een lengte hebben van ongeveer 220 meter, zullen gebruikt worden om nutsleidin­gen in aan te leggen.

Tot slot wordt ook het Ringfietsp­ad verlegd in de richting van de Ten Eekhovelei. “Het wordt breder, veiliger en krijgt verlichtin­g. Het fietspad zal in een latere fase ook aansluiten op de toekomstig­e fietsbrug over Schijnpoor­t. Zo ontstaat een fietsroute langs de Ring. Die sluit ter hoogte van de IJzerlaan aan op de nieuwe fietsbrug over het Albertkana­al”, zegt Bojan Cerovic.

Dit weekend is het trouwens opendeur op de werf. Wie dat wil kan, onder leiding van een gids, een bezoekje brengen. Je op voorhand gratis inschrijve­n is noodzakeli­jk.

‘‘Het Ringfietsp­ad wordt verlegd en er komt een groene berm langs de rivier Groot Schijn.’’

 ??  ?? Het Groot Schijn wordt ter hoogte van de Ten Eekhovelei verlegd.
Het Groot Schijn wordt ter hoogte van de Ten Eekhovelei verlegd.
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Via een venster kan de vispopulat­ie in het nieuwe pompstatio­n gevolgd worden.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Via een venster kan de vispopulat­ie in het nieuwe pompstatio­n gevolgd worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium