Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwerfvuil rapen terwijl ik wandel”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Katleen Poppe (54) is lerares aardrijksk­unde. In haar vrije tijd doet ze aan ‘geocachen’, een buitenspor­t waarbij gebruik wordt gemaakt van gps-coördinate­n om een zogenaamde ‘cache’ (‘verstopte schat’) te ontdekken. “Maar overal zag ik vuil liggen tijdens mijn wandelinge­n.”

En dus besliste ze om daar eigenhandi­g veranderin­g in te brengen. “Als geocacher loop je veel rond in de natuur. Het is schandalig wat je tijdens zo’n tocht allemaal tegenkomt. Om die reden ben ik opruimacti­es beginnen te organisere­n, ook wel CITO’s genoemd: cache in, trash out. Dan trommel ik andere geocachers op. Bedoeling is dan dat ik een ‘cache’ verberg. Mensen

mogen die komen zoeken, maar ze moeten dan wel al het vuil oprapen dat ze onderweg tegenkomen.”

En dat blijkt een groot succes. “Mensen kwamen zelfs al van Aarschot om mee op te ruimen. Een eerste keer namen we de berm richting de haven onder handen. Met z’n allen hebben we toen meer dan zeventig vuilzakken gevuld. Meer hadden we er niet voorhanden. In april zette ik nog zo’n actie op poten. Toen trokken we naar het natuurgebi­ed rond de Ekerse Putten. Je kunt niet geloven wat daar allemaal ligt. Nu wil ik er een jaarlijkse traditie van maken om deze twee gebieden onder handen te nemen. Want voor die propere berm wil ik echt wel vechten. En ik heb het gevoel dat we een verschil maken. Stadsmaker­s, een organisati­e die zich inzet voor een leefbaar Antwerpen, schoot ons te hulp en nam contact op met de haven. De vuilnisbak­ken worden er nu sneller leeggemaak­t, het grofvuil sneller opgehaald en er zijn nog wel een paar puntjes op de agenda gezet.”

 ?? FOTO'S W&F ??
FOTO'S W&F

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium