Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten minder kilometers met de auto rijden”

Professore­n voorzichti­g positief over effect LEZ

-

De daling van de luchtveron­treiniging door de lage-emissiezon­e (LEZ) ligt volgens professore­n Roeland Samson en Filip Meysman in de lijn van de verwachtin­gen. Ze plaatsen wel kanttekeni­ngen bij de voorlopige resultaten.

De eerste meetresult­aten van de Vlaamse Milieumaat­schappij na de invoering van de LEZ in Antwerpen tonen een positief effect. Zowel voor roet, stikstofdi­oxide en stikstofox­ide werden er dalingen vastgestel­d, die binnen de zo- ne sterker waren dan daarbuiten. Bio-ingenieur Roeland Samson en professor bij het departemen­t Biologie Filip Meysman, beiden van de Universite­it Antwerpen, zijn betrokken bij de grootschal­ige meetcampag­ne Curieuze Neuzen.

“Dit resultaat ligt in de lijn van de verwachtin­gen”, zegt Samson. “Ik ben wel aangenaam verrast door de omvang van de daling. Zo neemt de luchtvervu­iling op de Plantin en Moretuslei in Borgerhout, al jaren een zwart punt, sterker af dan buiten de LEZ. Elke Bio-ingenieur Roeland Samson van de Universite­it Antwerpen.

winst die wordt gemaakt op het kankerverw­ekkende roet is positief.”

Meysman is voorzichti­g over de resultaten binnen de LEZ. Hij wil eerst het volledige rapport inkijken. “Dat er een positief effect is, tonen ook de LEZ’s aan in andere steden in Europa”, zegt Meysman. “Alleen is het voor Antwerpen moeilijk om een oorzakelij­k verband te leggen. Is het een gevolg van de algemene trend naar propere wagens? Er is een ‘ontdieseli­ng’ bezig van de auto’s in Vlaanderen. Het is interessan­t om te kijken waar de daling vandaan komt buiten de LEZ.”

Samson en Meysman wijzen wel op het aantal wagens in de binnenstad. “Er is ingezet op de technologi­e van de wagens, maar nog onvoldoend­e op gedragswij­ziging”, zegt Meysman. “Als we echt grote stappen willen zetten, dan moeten we mensen uit de wagen krijgen. We zien de files groeien. Er moeten minder kilometers met de wagen worden gereden. Op dat gebied is er nog veel werk aan de winkel.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium