Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een geheime tunnel in het Stadspark? Een cowboyverh­aal”

Fortengord­el 2018 biedt inkijk in 29 historisch­e locaties, maar Antwerpen staat ook vol historisch­e bunkers

- MISCHA BLUDTS

Wie dit weekend op pad wil, kan tijdens Fortengord­el 2018 gratis 29 historisch­e locaties bezoeken, waaronder natuurlijk de forten rond Antwerpen. Minder bekend is dat er tijdens de Tweede Wereldoorl­og in ’t Stad door de Wehrmacht, het Duitse leger, ook heel wat bunkers werden gebouwd.

Aangezien bunkers moeilijk te verwoesten zijn – dat is ook de hele bedoeling – staan er in Antwerpen nog verschille­nde overeind in alle vormen en formaten, gaande van exemplaren niet groter dan een carport tot het indrukwekk­ende complex in park Den Brandt.

Daar in Wilrijk is nu het Bunker Museum Antwerpen gevestigd. Dirk Peeters, gids in het museum, vertelt: “Tijdens de Tweede Wereldoorl­og was dit de commandopo­st van de kustverded­iging tussen de Franse grens en Zeeland. Deze bunkers, die zelfs door veldmaarsc­halk Erwin Rommel werden geïnspecte­erd, waren een deel van de beroemde Atlantikwa­ll, al hebben ze maar tussen juni 1944 tot vlak voor de bevrijding als zodanig gefunction­eerd.”

Geen goede investerin­g dus? “Voor ons wel, want wij hebben nu een museum”, lacht Peeters. De vereniging doet ook elders opgravinge­n en verzamelt historisch­e objecten. Zo hebben ze in hun luchtvaart­afdeling de motor van een V-2, die decenniala­ng als bloembak fungeerde.

De originele knop

Na de bevrijding werden de bunkers geplunderd, zodat er van het originele interieur niks overbleef. Maar toen het Bunker Museum in 2000 zijn deuren opende, kwam er een verrassing. “We kregen bezoek van een oude mens die zei: ‘Het mocht destijds eigenlijk niet van mijn vader, maar ik heb hier als kind nog iets gestolen. Willen jullie dat misschien hebben?’ En hij stond hier wat later terug met de originele startknop van de verwarming­sinstallat­ie, een voorloper van airconditi­oning. Want deze bunkers waren voor die tijd heel modern. Ze hadden zelfs doorspoelt­oiletten, terwijl de meeste Antwerpena­ren nog hun gevoeg deden op een plank met een gat er in.”

Die schakelaar is het enige originele stuk van de bunker, maar dankzij donaties uit Denemarken, Nederland, Frankrijk en het Belgisch Legermuseu­m kon het complex in Den Brandt met authentiek­e elementen worden ingericht, gaande van meubilair tot waterfless­en. “Ook uniek is dat onze bunkers de enige zijn waarvan het volledige interieur in de originele kleuren is herschilde­rd. Opschrifte­n zoals Führer befiehl, wir folgen dir hebben we bewust niet opnieuw gezet, maar voor de rest zou een Duitse soldaat zich hier thuis voelen.” Maar geen tekeningen van naakte vrouwen? “Nee, bij de Duitsers was dat absoluut verboten, al waren jongedames in lingerie wel oké. Maar de meeste muurschild­eringen waren nazislogan­s, nostalgisc­he prenten en toilethumo­r.”

Omgekeerde deuren

Het valt op dat de deurgaten van de bunkers nogal laag zijn. “Dat heeft te maken met economie. Elke deur is gemaakt van staal, wat in het Derde Rijk relatief zeldzaam was. En dus was efficiënti­e belangrijk­er dan comfort.”

Ze werden neergezet door de Organisati­on Todt, die zowat alles in bezet Europa bouwde en vooral met dwangarbei­ders werkte. “Maar voor bunkers – ingewikkel­de constructi­es van beton en metaal die binnen dertien weken klaar moesten zijn – konden ze geen Joodse of Russische slaven gebruiken. Ze hadden vaklui nodig. Dus als je voor de oorlog in de bouw had gewerkt… Die mensen, onder wie

Tsjechen, Polen en zelfs Spanjaarde­n, hadden geen keuze, maar ze werden wel vrij goed behandeld. Ze hadden enige bewegingsv­rijheid en kregen zelfs een loon.”

Het bouwen van een bunker was dus een haastklus, met alle gevolgen van dien. “Als er bijvoorbee­ld een stalen deur werd geleverd met de scharniere­n links, terwijl die eigenlijk rechts moesten hangen, dan werd die deur gewoon – inclusief het kijkgaatje – onderstebo­ven geinstalle­erd.”

In de radiokamer staat op het eerste gezicht niks bijzonders: een schakelbor­d met dertig verbinding­en, telefoonto­estellen en een bureau, met daarachter een kaart van Antwerpen. Of we niks speciaals zien aan die kaart? Niet echt, al staan er heel wat kroegen op vermeld. “Precies! De Duitsers mochten wanneer ze verlof hadden naar een beperkt aantal cafés in de stad

gaan. En als er alarm werd gegeven, dan kon de telefonist die opbellen om de soldaten te laten weten dat ze zich in Den Brandt moesten melden.”

Schijnvlie­gveld

Er bevinden zich verschille­nde andere Duitse bunkers in Antwerpen. Zo staat er in de Klaverblad­dreef (Wilrijk) een die uit Star Wars lijkt te komen. “Dat was de commandobu­nker van het schijnvlie­gveld Wilrijk”, vertelt Peeters. “De Duitsers waren beducht voor geallieerd­e bombardeme­nten op het vliegveld van Deurne en dus bouwden ze een nepvliegve­ld in Wilrijk om hen te misleiden.”

Aan de Stenenbrug staat er nog een Duitse tweepersoo­nsbunker. “Vroeger waren het er veel meer, maar die zijn afgebroken. Tijdens de aanval op Antwerpen in september 1944 waren ze zelfs niet bemand.”

Die bevrijding­sdagen verliepen relatief vreedzaam. “Aan de commandobu­nkers in het Stadspark werden een paar uur lang schoten uitgewisse­ld met de oprukkende geallieerd­en, maar voor het honderdtal Duitse soldaten was dat eerder voor de show – ze wilden zich eigenlijk maar al te graag overgeven.”

Klopt het gerucht dat er vanuit die bunkers een geheime gang naar een hoofdkwart­ier aan de Rubenslei liep? “Nee, dat is een cowboyverh­aal. Maar als kind zie je na de bevrijding tussen die bunkers loopgraven – want die waren er wel, afgedekt met planken en camouflage – en in een jeugdige fantasie worden dat snel geheime gangen.”

Het Bunker Museum Antwerpen is nog steeds op zoek naar foto’s, informatie enzovoort. Wie hen wil helpen, kan contact opnemen via bunkerboy@skynet.be

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, BUNKER MUSEUM ANTWERPEN ?? Gids Dirk Peeters in de bunker in park Den Brandt. “Hier hingen geen foto’s van naakte vrouwen aan de muur,” vertelt hij, “dat was verboden. In een bunker vond je vooral nazislogan­s en toilethumo­r.”
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS, BUNKER MUSEUM ANTWERPEN Gids Dirk Peeters in de bunker in park Den Brandt. “Hier hingen geen foto’s van naakte vrouwen aan de muur,” vertelt hij, “dat was verboden. In een bunker vond je vooral nazislogan­s en toilethumo­r.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium