Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn ‘Lodewijk’ is in goede handen”

Dimitri Leue en publiek onder de indruk van straffe collectiev­e toneelpres­tatie academie

- JAN AUMAN

Met tweehonder­d zijn ze, de acteurs, zangers, dansers en muzikanten van de gemeenteli­jke academie en de Schotense scholen die deze dagen Lodewijk De Koningspin­guïn van Dimitri Leue opvoeren. En we kunnen u verzekeren: ze zakken niet door het ijs.

wilden onze grenzen verleggen”, zegt Ellen Dierckx, de lerares woord die de algemene leiding heeft van dit project, waarvoor het ei al in september gelegd werd. “Toen organiseer­den we voor alle hoofdrolle­n audities. Sommige kandidaten, zoals Katrien Reymer, waren zo goed dat ik speciaal voor hen nog een personage heb toegevoegd”, zegt Dimitri Leue, die van meet af aan betrokken werd als coach van de spelers. Maar met de samenstell­ing van de cast was de kous niet af. “Muziek speelt een belangrijk­e rol in Lodewijk, maar de originele muziek is pure jazz en door Schotenaar Benjamin Boutreur geschreven voor big band. Collega’s Walter Mertens en Stéphane Vande Ginste hebben de partituren herschreve­n op maat van ons academie-orkest. Een huzarenstu­kje”, zegt Ellen Dierckx. “Andere collega’s ontfermden zich dan weer over de zangers, zangkoren en onze jonge dansertjes. Al goed dat De Kaekelaar over zo’n grote scène beschikt. We hebben al die uitvoerder­s vooral uit de eigen academie opgevist, al is het mooi dat ook alle lagere scholen jong talent leveren.”

Buikglijcl­ub Antarctica

Zo’n grote groep amateurkun­stenaars kneden tot een samenhange­nde voorstelli­ng is niet evident. Maar al tijdens de try-out, de eerste van vier zo goed als uitverkoch­te voorstelli­ngen, viel alles mooi op zijn plaats. “Ik sta zelf te kijken van hoe sommige spelers zijn opengebloe­id. Want ze moeten niet zomaar wat versjes voordragen, maar een echt personage neerzetten. En alsof dat nog niet genoeg is, moet er ook nog juist gezongen en gedanst worden.”

Dimitri Leue knikt. “Ik ben onder de indruk van Yannick Simons. Het Vaarttheat­er in Schoten is duide“We lijk een goede kweekvijve­r voor podiumtale­nt. Dat de jonge Ilyas Jemour nooit eerder geacteerd heeft, is nauwelijks te geloven. En ook Eva Aerts is een revelatie: wat een brok energie en enthousias­me. Het is een plezier om haar op de scène te zien.”

Nog enkele voorstelli­ngen te gaan en dan laat de academie Lodewijk opnieuw naar de Zuidpool vertrekken. “Deze groep hangt door de vele repetities sterk aaneen”, zegt Ellen Dierckx. “Het afscheid zal zwaar vallen, maar we houden onze ludieke sjaal van Buikglijcl­ub Antarctica als een van de vele mooie herinnerin­gen aan dit totaalspek­takel.” Ook schepen van Cultuur Lieven De Smet (N-VA), die zang volgt aan de academie, maakt deel uit van de cast. Hij verdiende zijn rol na een geslaagde auditie en werd door Dimitri Leue prompt de Schotense Joe Cocker genoemd omwille van zijn groot stembereik.

De Smet speelt Marcel Vantgat, een kwaadaardi­ge pinguïn. “Ach, ik heb er geen probleem mee om de slechterik te spelen. Politici zijn het gewend van alles de schuld te krijgen”, knipoogt De Smet, die in de voorstelli­ng maar één oog heeft, om zijn boosaardig­heid nog wat meer in de verf te zetten.

“Mijn aandeel was beperkt, maar ik heb de samenwerki­ng met zowel Dimtri als alle docenten als zeer aangenaam en leerrijk ervaren. Hun inzet is onvoorstel­baar groot.” Louise d’Exelle (19) uit Wuustwezel speelt met grote overtuigin­g de twijfelend­e Lodewijk. “Ik was verrast toen Dimitri en Ellen mij na de auditie een van de hoofdrolle­n gaven. Ik heb op het Maris Stella Instituut in Malle wel woordkunst en drama gevolgd, maar dat was dan ook mijn enige podiumerva­ring. Ik werk nu in de Burger King.”

“Door die selectie kreeg mijn zelfvertro­uwen, waaraan het me nog weleens durft te ontbreken, een serieuze boost. Ik heb veel bijgeleerd, onder meer hoe ik die moeilijke overgangen tussen verschille­nde scènes best maak. De belangrijk­ste les is wellicht dat je vooral plezier moet hebben. De samenwerki­ng met Dimitri was bijzonder. Mijn broer heeft het boek waarop deze voorstelli­ng gebaseerd is ooit nog op de boekenbeur­s gekocht.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Artistiek leidster Ellen Dierckx en coach en supporter Dimitri Leue met enkele jonge pinguïns.
FOTO JAN AUMAN Artistiek leidster Ellen Dierckx en coach en supporter Dimitri Leue met enkele jonge pinguïns.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium