Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het mooiste moment? De fans tegen Eupen”

Coach Laszlo Bölöni blikt terug op aflopend seizoen Antwerp FC

-

Nog één wedstrijd komend weekend, uit op Oostende, en het seizoen van Antwerp FC zit erop. Niet zomaar ‘een’ seizoen, maar voor het eerst sinds lang opnieuw in de Belgische eerste klasse. In de feiten een positief seizoen, vindt ook coach Bölöni.

Elke student kent het gevoel op het einde van het schooljaar: op het rapport tellen enkel de punten. Voor Antwerp FC zien die naakte cijfers er, na het eerste jaar in de Jupiler Pro League, eerder middelmati­g uit. Alle 41 wedstrijde­n samengetel­d (in zowel reguliere competitie, Beker als Play-off 2) won de Great Old 15 matchen, speelde het 13 keer gelijk en verloor het ook 13 keer. “We wisten op voorhand dat we een ploeg gingen zijn die zijn plaats moest zoeken in de Belgische eerste klasse”, vat Laszlo Bölöni samen. “En we hebben die plek gevonden, met hoogtes en laagtes, met goede en slechte momenten. Maar we zijn op de juiste plek geëindigd.” Toch was het ook een beetje het seizoen van ‘net niet’. Net geen plek in Play-off 1. En net geen winst in de Play-off 2-groep. “We wilden ons terug stevig nestelen in eerste klasse en daar ook vooral blijven. En daar zijn we toch in gelukt. En we hebben veel gewerkt afgelopen seizoen, op alle vlakken. Van de uitbouw van de infrastruc­tuur tot de juiste trainingsm­ethodes. En mijn grote baas, mijnheer Gheysens, zal het misschien niet graag horen, maar het is eenvoudige­r om een tribune te bouwen dan een elftal.” Nu wil Bölöni verderbouw­en. “De afgelopen maanden, waarin we veel uitgeprobe­erd hebben, is voor mij duidelijk geworden dat we 5 à 6 spelers met kwaliteit hebben. En daarnaast ook nog eens 6 à 7 spelers die het geheel volmaken. Dat geeft 12 titulariss­en. Met een voorzichti­g en realistisc­h transferbe­leid hebben we toch iets neergezet. En dat gaan we blijven doen.” Met als doel volgend seizoen? “Kampioen worden”, grijnst Bölöni. “Wat moet ik anders op zo’n vraag antwoorden? Ik ga niet zeggen dat ik nu Play-off 1 wil halen of zo. Ik kan wel zeggen dat ik er alles aan ga doen om beter te doen dan afgelopen seizoen. Maar laten we na bijna 15 jaar afwezighei­d in eerste klasse toch ook bescheiden blijven. En rustig verderwerk­en.” Over zijn slechtste herinnerin­g van afgelopen seizoen moet de Antwerp-coach niet lang nadenken. “De thuismatch tegen Club Brugge (waarbij Antwerp in de slotfase de zege nog weggooide, red.) was intriest. We spelen onze beste match van het seizoen, maar we hebben het zelf verknoeid.”

En het mooiste moment? “Een beeld dat me nog lang zal bijblijven: de fans tegen Eupen (de Antwerp-aanhang maakte er tijdens de voorlaatst­e thuismatch van Play-off 2 één groot sfeerfeest van, red.). Dat brengt ook een vreselijke verantwoor­delijkheid met zich mee, die ongeloofli­jke fans. Met hen kan je geen 80% zijn. En helaas waren we vaak nog minder. Terwijl ze permanent, elke week opnieuw, een ploeg verdienen die minstens 100% is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium