Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Anderlecht nog hoopt op de tweede plaats

- JURGEN GERIL

Anderlecht heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Alleen als het zelf wint van Genk en Standard verliest in Charleroi, pakt paars-wit nog plaats twee en maakt het via de voorrondes nog kans op de Champions League. Zo niet worden het de veel minder lucratieve poules van de Europa League. Marc Coucke heeft een voorkeur.

Positief is dat zowel Anderlecht als Standard al verzekerd zijn van Europees voetbal tot Nieuwjaar. De derde van de Jupiler Pro League mag meteen naar de poules van de Europa League en als de nummer twee van onze competitie faalt in de CL-voorronde, wacht ook voor hem het vangnet van de Europa League. Geen stress. Al zijn er redenen om vol voor de Champions League te gaan.

Moeilijk, maar haalbaar

Onze nummer twee mag naar de derde CL-voorronde in het niet-kampioenen­spoor. Daar kunnen tegenstand­ers als Benfica, Spartak Moskou of Dynamo Kiev wachten, maar Coucke zei dat Anderlecht zich moet kunnen meten met zo’n clubs. Begin augustus zal dat nog niet simpel zijn, maar ook niet onmogelijk. De verliezers gaan sowieso naar de groepsfase van de Europa League, de winnaars spelen de Play-offs voor de Champions League. “De CL-voorrondes halen wordt niet simpel”, aldus coach Hein Vanhaezebr­ouck. “We hangen af van Standard, maar ik hoop dat mijn spelers beseffen dat Champions League nog van een andere orde is dan Europa League. Als je ziet dat we in het voorjaar vier kansen creëerden tegen een wereldteam als PSG en dat we 70 minuten meedraaide­n met Bayern…We zetten al stappen met het oog op de toekomst.”

20 miljoen

Met de jonge ploeg die Anderlecht aan het samenstell­en is, zal het misschien meer punten pakken in de Europa League, maar financieel is de Champions League interessan­ter. Wie daar de poules bereikt, kan rekenen op minstens 20 miljoen. Gezien de rode cijfers weet Coucke wat hij wil. De voorzitter liet zich de jongste weken op twitter wel kritisch uit over zijn team. Zo tweette hij na het verlies op Gent dat RSCA speelde als zalm in blik, verwijzend naar de shirts. “Dat was ingeblikte commentaar”, lachte Hein. “De voorzitter had gelijk. Ook al waren er de verkoop van de club, blessures, trainerswi­ssels… bij Anderlecht mag je nooit spreken van een overgangsj­aar. We moeten er alles aan doen om die laatste thuismatch te winnen voor onze fans en onze eer. Worden we dan toch derde, mogen we ons niets kunnen verwijten.”

Toppers halen

De Europa League begint maar op 20 september, de CL-voorronde is al op 7 of 8 augustus. De voorbereid­ing zal dus vroeger starten bij een tweede plaats, maar het uitzicht op Champions League kan grotere namen overtuigen om voor Anderlecht te tekenen. “De samenstell­ing van je kern is de basis van succes. We zijn ermee bezig en tot nu toe tekenden meer jonge spelers, maar er rest ons nog wat tijd. Er komen nog versterkin­gen, want wie gaten moet opvullen tijdens het seizoen heeft niet goed gewerkt.”

Om toppers als Sels of Mbemba van Newcastle over te nemen zijn de miljoenen alvast welkom.

Mooi afscheid

De storm tussen Hein en Ricardo Sa Pinto mag dan wat gaan liggen zijn, de rivaliteit speelt nog. Vanhaezebr­ouck wil de Portugees in zijn laatste match voor hij vervangen wordt door Preud’homme nog een hak zetten. Daarnaast is het voor enkele Brusselaar­s – Trebel, Kara, Deschacht...– misschien wel hun allerlaats­te match voor Anderlecht. De Champions League-voorrondes als afscheidsc­adeautje? “Na de nederlagen tegen Standard en Gent moeten we reageren. Met een nieuwe wanprestat­ie zou ik zeer ontgoochel­d zijn’, besloot Vanhaezebr­ouck.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ganvoula, Kara, Morioka en Najar lachen op training. Morgen wordt het bittere ernst.
FOTO PHOTO NEWS Ganvoula, Kara, Morioka en Najar lachen op training. Morgen wordt het bittere ernst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium