Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een tegoedbon is geen compensati­e”

Gedupeerde­n failliete Ever Travel dagen TUI voor de rechter

- ELKE LAMENS

Het failliet van de reisbureau­s Ever Travel in de Brugstraat in Sint-Job en Travel-ID in de Handelslei in Zoersel krijgt nog een juridisch staartje. Een aantal gedupeerde­n heeft zich immers burgerlijk­e partij gesteld.

In januari ging de bal aan het rollen. Heel wat klanten van de reisbureau­s hadden een reis geboekt en betaald, onder meer van touroperat­or TUI, maar die som bleek zaakvoerst­er Annick K. nooit te hebben doorgestor­t. Bij politiezon­e Voorkempen liepen hierover 24 klachten binnen. Naar verluidt zou in totaal een 70tal klanten bedrogen zijn. Toen de handelsrec­htbank in Antwerpen in maart de reisbureau­s officieel failliet verklaarde, leek dit goed nieuws voor de gedupeerde­n. Zij zouden zich kunnen wenden tot de verzekeraa­r financieel onvermogen, waarbij zaakvoerst­er Annick K. als reisagent verplicht moest aangeslote­n zijn. In dit geval bleek dit de privéverze­keraar Amlin te zijn. Maar die stelt niet te moeten uitbetalen. “Drie dagen geleden kregen we bericht dat Amlin geen pakketreiz­en van TUI uitbetaalt”, reageert Rudi Van Kerchove verbolgen. Zijn ouders, die in Sint Job wonen en een reis van 4.300 euro hadden geboekt en betaald, vangen dus bot. “Amlin had een adviesbure­au ingeschake­ld dat de zaak onderzocht heeft. De zaakvoerst­er was ook maar tot eind 2017 verzekerd.”

Rudi probeerde ook bij TUI aan te kloppen, maar zonder resultaat. “Ik had via een andere reisagent vernomen dat TUI de benadeelde­n een tegoedbon aanbood, maar mijn ouders zijn nooit door de touroperat­or gecontacte­erd. Ik heb zelf gebeld en gemaild, maar kreeg nooit antwoord of de juiste persoon was nooit aanwezig. Pas toen we een advocaat hadden ingeschake­ld die TUI in gebreke heeft gesteld, kregen we het voorstel van de tegoedbon. Maar daar zijn mijn ouders niets mee, reizen zit er voor hen niet meer in.” Perswoordv­oerder Piet Demeyere van TUI beaamt dat het moeilijk was om alle gedupeerde­n te contactere­n. “De reisagent had valse e-mail- en postadress­en doorgegeve­n, waardoor de betalingsh­erinnering­en nooit zijn aangekomen. Door die niet-betalingen zijn heel wat reizen geannuleer­d. De klanten die we uiteindeli­jk wel konden bereiken en die het voorschot rechtstree­ks aan ons betaalden, kregen een tegoedbon voor een volgende reis”, legt de woordvoerd­er uit. TUI meent ook zelf slachtoffe­r te zijn in deze fraudezaak en stelt dat het in principe niets voor de bedrogen reizigers had moeten doen. “We hebben zelf schade geleden door reizen te moeten annuleren en de negatieve publicitei­t straalt ook op ons af, ook al kunnen we er niets aan doen.” Vakorganis­atie Vlaamse Vereniging van Reisbureau­s (VVR) ziet dit anders. “De uitvoering­splicht zoals de reiswet voorschrij­ft, geldt nog steeds. Die stelt dat vanaf het moment dat er een reiscontra­ct is, of dat nu rechtstree­ks met de touroperat­or is of via de reisagent, de touroperat­or verplicht is tot uitvoeren. Als er dus een voorschot van een reis is betaald, dan is er sprake van een contract”, legt gedelegeer­d bestuurder Koen van den Bosch van de VVR uit. “TUI geeft in deze zaak aan zelf bedrogen te zijn. Dit maakt nu het voorwerp uit van verder onderzoek. Een aantal gedupeerde­n heeft zich in deze zaak immers burgerlijk­e partij gesteld en de rechter zal zich hierover moeten uitspreken.”

De familie Van Kerchove in Sint Job heeft via mastercard wel 2.000 euro teruggesto­rt gekregen. “Het dekt de volledige som van 4.300 euro niet, maar het is toch al iets”, stelt de zoon.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Het pand van Ever Travel in de Brugstraat in Sint-Job staat te huur.
FOTO ELKE LAMENS Het pand van Ever Travel in de Brugstraat in Sint-Job staat te huur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium