Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inwoners Berlijn niet te vinden voor de komst van Google

Activisten uit artistieke wijk vrezen voor inflatie en verdwijnen van lokale winkels

- REBECCA VAN REMOORTERE

Google plant de bouw van een nieuwe campus in Berlijn. Dat kondigde de technologi­ereus vorig jaar zelf aan. De inwoners van de voormalig artistieke arbeidersw­ijk Kreuzberg protestere­n tegen de plannen en voeren naar eigen zeggen “een strijd tegen gentrifica­tie”.

Inwoners van Kreuzberg komen de straat op om hun stem te laten horen tegen de komst van Google. “Google is geen goede buur”, staat er te lezen op hun affiches waarmee ze de parken in de buurt afschuimen. De activisten verspreide­n anti-Google-nieuwsbrie­ven en een lokale anarchisti­sche boekenwink­el organiseer­t zelfs sessies op café tegen de komst van de internetgi­gant.

Voor de val van de Berlijnse muur was Kreuzberg voornameli­jk een armere, Turkse wijk. Na de val groeide ze uit tot een creatieve buurt met een rijk nachtleven. Met de intrek van meer en meer start-ups stegen de huurprijze­n in de wijk de voorbije dertien jaar met 69%. De activisten vrezen dat Google deze tendens nog zal versterken.

Geen nood aan lokale winkels

“Als Google zich vestigt in onze wijk, zullen de lokale winkels verdwijnen. Medewerker­s van Google hebben daar immers geen nood aan”, zegt Stefan Klein van de buurtgroep GloReiche, die strijdt tegen de komst van Google. “De huisbazen en vastgoedei­genaars zullen profiteren van de komst van de nieuwe medewerker­s met meer kapitaal. De prijzen op de huizenmark­t zullen verder omhoog gaan.”

Google verklaarde eerder dat het een hele campus wil uitbouwen in de wijk.

Zes grote campussen

Wereldwijd heeft het bedrijf al zes grote campussen. Een Google Campus brengt ondernemer­s samen die van elkaar kunnen leren en hun kennis over het ondernemer­schap kunnen delen. Google zelf beweert dat de zes bestaande campussen al meer dan 239 miljoen euro hebben opgehaald aan investerin­gen en al zeker 4.600 nieuwe banen hebben gecreëerd. “Wij begonnen twee decennia geleden zelf in een garage en vandaag willen we met de Campus onze wortels eren”, klinkt het bij Google.

Het Berlijnse stadsbestu­ur is wel blij met de komst van de technologi­egigant. “Vandaag is een goede dag voor Berlijn”, klonk het bij burgemeest­er Michael Müller bij de aankondigi­ng van de nieuwe Googlecamp­us. “De campus in Berlijn creëert een nieuwe plek voor samenwerki­ng, creativite­it en ondernemer­schap in de stad.”

Michael Müller Burgemeest­er Berlijn

“De campus in Berlijn creëert een nieuwe plek voor samenwerki­ng, creativite­it en ondernemer­schap in de stad.”

 ?? FOTO AFP ?? Een veelzeggen­de boodschap van de inwoners van de wijk Kreuzberg in Berlijn.
FOTO AFP Een veelzeggen­de boodschap van de inwoners van de wijk Kreuzberg in Berlijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium