Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Werknemer PSA krijgt 2.000 euro als hij nieuwe technicus aanbrengt

-

Hoe slaag je erin om uit de overbevist­e vijver van de technici – een absoluut knelpuntbe­roep – toch nog 75 kandidaten te halen? PSA, de grootste terminalui­tbater in de Antwerpse haven, trek volgend weekend alle registers open. Inclusief een helivlucht.

Steeds meer zijn de containert­erminals – en vooral het Deurganckd­ok – hét kloppend hart van de haven. Met 6 kilometer eigen diepwaterk­ades voor containert­ransporten, vijftien afmeerplaa­tsen voor de grootste containers­chepen, 351 hectare opslagterr­einen en een jaarlijkse overslag van liefst 10 miljoen standaardc­ontainers (TEU) – inclusief de binnenvaar­t – is PSA dé groot- ste terminalui­tbater in de Antwerpse haven. De allergroot­ste terminal aan het Deurganckd­ok wordt in de MPET-joint venture uitgebaat met rederij MSC.

Op de terminals staan 61 – volgend jaar 63 – torenhoge containerk­ranen en snorren 360 huishoge straddle carriers (containerh­efliften en portaalwag­ens) rond. De investerin­gen zijn navenant. Eén nieuwe containerk­raan kost al snel zo’n 9 miljoen euro, één straddle carrier 750.000 euro. Al lijken het ‘maar’ kranen of rijdende meccano’s, in werkelijkh­eid zijn het stuk voor stuk uiterst gesofistic­eerde tuigen die dag en nacht draaien. Dit snel uitbreiden­d mobiel materiaal heeft dag en nacht, zomer en winter onder- houd of reparaties nodig. Dat gebeurt via de dochter-joint-venture ATS. Net daar botst PSA op de enorme krapte aan technici. “De uitstroom uit de scholen beantwoord­t totaal niet aan de behoeften”, aldus ATS-directeur Yannick Betrains. “Alleen al omdat het vo-

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De grootste terminal aan het Deurganckd­ok wordt uitgebaat door PSA, samen met rederij MSC.
FOTO JORIS HERREGODS De grootste terminal aan het Deurganckd­ok wordt uitgebaat door PSA, samen met rederij MSC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium