Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WK 2021 op maat van Flandriens

Vlaanderen kandidaat met parcours tussen Antwerpen en Leuven

- (gfr, bvc)

Als Vlaanderen in september het WK wielrennen 2021 binnenhaal­t, starten de renners in Antwerpen om via een geaccident­eerd parcours te eindigen met heuvelacht­ige lokale rondes in Leuven. De organisato­ren willen absoluut niet dat het wereldkamp­ioenschap op een massasprin­t eindigt. De wereldkamp­ioen 2021 moet het profiel van een ‘Flandrien’ hebben.

Flanders Classics en het internatio­nale sportburea­u Golazo hebben zich verenigd in een tijdelijke vzw WK 2021, om het wereldkamp­ioenschap op de weg naar Vlaanderen te halen. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) gaf de directeurs Wim Tack (Flanders Classics) en Christophe Impens (Golazo) de opdracht een WK uit te dokteren waarbij de Vlaamse kunststede­n in beeld komen, Vlaanderen zich profileert als dé fietsregio en de winnaar ook een groot Flandrien-gehalte heeft.

Na een lange consultati­eronde zijn de steden Antwerpen, Leuven en Brugge uit de bus gekomen. Die stadsbestu­ren hebben ook een intentieve­rklaring goedgekeur­d. Voor de organisati­e van het WK is een budget nodig tussen de 16 en 20 miljoen euro, de Vlaamse overheid betaalt het merendeel, het aandeel van de steden moet nog bepaald worden.

De ploegen- en individuel­e tijdritten worden tussen Knokke-Heist en Brugge gereden. Het parcours van de wegwedstri­jd wordt uitgedokte­rd door twee Vlaamse grootmeest­ers in het bouwen van parcours: de koersdirec­teur van de Ronde van Vlaanderen Wim Van Herreweghe en Rob Discart, al jarenlang bezieler van de Baloise Belgium Tour.

Mening van oud-renners

Hoe het parcours van de wegwedstri­jd exact zal lopen, is nog niet precies uitgemaakt. Vast staat wel dat ook de aanloop tussen Antwerpen en Leuven lastig moet zijn, en de Vlaamse specialite­it van kasseistro­ken en hellingen moet etaleren. Alvorens het ontwerp van het parcours in definitiev­e vorm te gieten, zullen nog diverse actieve renners en oud-Flandriens worden geraadplee­gd.

Eens in Leuven zal een lokale omloop met voldoende hellingen beslissen over de wedstrijd. Het mag niet op een massaspurt eindigen. Het parcours van de GP Jef Scherens met de beklimming­en van de Wijnpersst­raat en de Naamsevest is een optie, maar ook een ommetje naar Overijse dat we kennen van de finale van de Brabantse Pijl of de heuvelrugg­en van het Hageland zijn plausibele scenario’s. Op 10 juni moet Vlaanderen een kladversie presentere­n bij de Internatio­nale Wielerunie. Op 20 juli moet het definitiev­e bod worden doorgestuu­rd naar Aigle. De UCI beslist in september tijdens het WK in Innsbruck wie in 2021 mag organisere­n. Vlaanderen verwacht nog concurrent­ie, maar denkt een grote kans te maken omdat het de 100e jaargang is van het WK en België één van de stichtende leden is van de UCI. Ook is het al van Zolder in 2002 geleden dat België een WK op de weg heeft georganise­erd. Bovendien komen met Flanders Classics en Golazo twee organisato­ren in beeld die palmares en faam hebben als koersorgan­isaties.

“Hernan is nooit echt een tafelklopp­er geweest. Hij vervulde zijn rol als kapitein en leidersfig­uur op zijn joviale, opgewekte manier. Toen Beerschot in financiële moeilijkhe­den kwam, heb ik een andere Hernan leren kennen. Hij ging echt gebukt onder de situatie. Het was geen cadeau om dat seizoen aanvoerder te zijn. Als een groep drie maanden niet meer betaald wordt, is het moeilijk om alle spelers op één lijn te krijgen. Toch hebben we dat seizoen geen enkele dag gestaakt. Het was simpelweg geen optie voor Hernan, want dat hoorde niet bij een club als Beerschot. Maar toen het water sommige jonge spelers echt aan de lippen kwam te staan, is hij toch met de vuist op tafel gaan kloppen bij het bestuur.”

Wens voor de toekomst:

“Hernan, ik wens je evenveel succes toe als Ivan Leko in het begin van zijn trainersca­rrière. Een snelle promotie tot T1 bij Beerschot om dan de stap te zetten naar een topclub en mee te strijden voor de prijzen.”

 ?? FOTO'S TOM GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ??
FOTO'S TOM GOYVAERTS/ GMAX AGENCY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium