Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik geloof in het Belgischvo­etbal”

Geen Premier League voor Roberto Martinez (44) volgend seizoen. Er was wat interesse, maar niet concreet genoeg. Ook geen nieuwe coach voor de Rode Duivels na het WK. Althans, als het in Rusland loopt zoals we allemaal hopen dat het zal lopen.

- LUDO VANDEWALLE

Roberto Martinez is een vriendelij­ke en correcte man. Hij durft wel eens met Lionel Messi-allures rond de naakte waarheid te dribbelen of pertinente vragen te ontwijken, maar doorgaans is hij een vriendelij­ke bondscoach. In een voetbalwer­eld waar eigenlijk alleen maar het resultaat telt, heeft de voetbalbon­d die menselijke eigenschap­pen toch laten meetellen. De bondstop nam uiteindeli­jk een verrassend­e en straks misschien betreurens­waardige beslissing om zijn contract twee maanden vroeger dan voorzien te verlengen.

“Een natuurlijk­e evolutie”, noemde Roberto Martinez het verlengde huwelijk. “Ik geloof in de spelers en in het Belgisch voetbal in het algemeen. Dit creëert stabilitei­t voor het WK en het EK 2020 dat daarna komt. Niet dat ik dit speciaal nodig had, maar vooral naar buitenuit is dit een signaal.”

Zo wordt definitief afgerekend met de komst van Michel Preud’homme, die volgende week in alle rust zijn handtekeni­ng kan zetten onder een contract bij Standard.

Precies omgekeerd

Hoe je het ook draait of keert, de voetbalbon­d begeeft zich op glad ijs. Als het straks op het WK mislukt, wordt het vizier onvermijde­lijk richting bondscoach gedraaid. En wat er dan kan gebeuren, zal ex-bondscoach Marc Wilmots na zijn ervaring op het EK 2016 wel vertellen voor diegenen die het niet meer weten. De bond denkt echter precies omgekeerd: als het allemaal lukt, kunnen ze de coach niet zonder slag of stoot komen weghalen. Dan verdient de bond er nog aan. Nu verlengde Martinez aan precies dezelfde financiële voorwaarde­n als twee jaar geleden. Het waren thema’s die Martinez gisteren geheel aan zijn stijl getrouw uit de weg ging.

“Ik ben hier straks twee jaar en dat is lang in het voetbal, maar voor ons blijkbaar niet lang genoeg. We wilden samen verder doen. We rekenen erop om niet te falen op het WK. Ik zeg niet dat we het WK zullen winnen, maar het zou fout zijn om naar het WK te gaan en niet te willen winnen.”

Zijn assistente­n Graeme Jones (T2) en Inaki Bergara (keeperstra­iner) zullen ook blijven. De keeperstra­iner wordt overigens door Martinez zelf betaald.

Dan toch nieuw gezicht

Dan is er nog Thierry Henry, de verrassing waarmee chef Martinez twee jaar geleden als T3 kwam opzetten. De kans dat Henry de Belgische weg met Martinez verder aflegt, is nagenoeg onbestaand­e. De 39-jarige Fransman beschouwt zijn periode bij de Rode Duivels als een trainersta­ge en een manier om het vak te leren zonder dat hij afstand diende te doen van ruime gage als analist bij Sky Sports. Na het WK maakt de gewezen voetbalgro­otheid zijn eigen weg en zal Martinez op zoek moeten naar een andere T3. Dan toch een nieuw gezicht in de leiding van de Rode Duivels.

“Het enige wat belangrijk is, is het WK”, haalde Martinez gisteren de verbale dribbeldoo­s van Messi weer boven. “We werken allemaal in één richting en zullen na het WK wel zien. We praten nu alleen over het WK. Niets anders.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium