Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf vragen aan Bart Verhaeghe (voorzitter technische commissie voetbalbon­d) “Als we in de kwartfinal­e geraken, is het oké”

-

Bart Verhaeghe (52) is als voorzitter van de technische commissie van de voetbalbon­d verantwoor­delijk voor de contractve­rlenging van Roberto Martinez. Hij maakte een bocht van 180 graden. Twee weken geleden, bij de commotie rond Michel Preud’homme, zei je nog dat de bond tot na het WK zou wachten om het werk van de bondscoach te evalueren. Waarom dan die haast nu?

“Ik weet wel dat ik altijd heb gezegd dat de beslis- sing na het WK zou vallen. Maar ik ken voetbal en soms moet je verrassen in het algemene belang. We hebben stabilitei­t nodig en willen duidelijkh­eid scheppen over wat er gaat gebeuren na het WK. In september spelen alweer voor de Nations Cup. Als je na het WK nog snel-snel een bondscoach moet zoe- ken die financieel haalbaar is, wordt dat heel moei- lijk.”

Als het WK zwaar tegenvalt, zal je toch opnieuw rond de tafel moeten gaan zitten met Roberto Martinez om over een vervroegd vertrek te spreken?

“Ik ga er niet vanuit dat het zwaar zal tegenvalle­n. Ik denk positief. Maar als het inderdaad zo slecht zou aflopen, dan gaan we als grote mensen rond de tafel zitten. Wij kennen voetbal, de bondscoach kent voetbal en we weten dan wel uit zo’n situatie te komen.”

Zoiets kan na het ontslag van Marc Wilmots toch wéér geld kosten?

“Ja, dat zou een nadeel zijn. Maar als we alles op een rijtje zetten, zijn de voordelen talrijker dan de nadelen. Stabilitei­t en continuïte­it zijn nu belangrijk­er dan de gevolgen van een eventueel negatief scenario. Ik weet dat dit kan veranderen, maar vanaf het moment dat we een degelijk WK spelen, is dit een goede zet geweest. En er zit ook een andere par- tij aan tafel hé. Met dit contract kan Martinez ook niet zomaar weg.”

Dreigde Roberto Martinez dan te vertrekken?

“Neen. We zijn gewoon blij met zijn werk. Hij heeft de steun van de spelers – we consulteer­den enkele kapiteins – en werkt heel profession­eel. En ook niet onbelangri­jk: hij accepteerd­e om zijn werk verder te zetten aan dezelfde voorwaarde­n van zijn vorige contract. Zijn motivatie is niet geld, maar passie. Hij is een gentleman en heeft een open geest. Correct en vriendelij­k, altijd met veel respect. Zijn werk is nog niet af.”

Wat is een ‘degelijk WK’?

“Een gevaarlijk­e vraag. Als we tot in de kwartfinal­e geraken, is het oké. Wij en de spelers willen natuur- lijk zo ver mogelijk geraken, maar we moeten realis- tisch zijn: er zijn sterkere landen dan België op het WK. Ik denk aan Frankrijk, Duitsland, Spanje en Brazilië. België is net als pakweg Argentinië of Colombia een outsider.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium