Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leerling Antwerpse balletscho­ol wint acteerprij­s in Cannes: “Ik ben in shock!”

16-jarige Victor Polster, leerling aan de Antwerpse balletscho­ol, wint prestigieu­ze acteerprij­s

- SYLVIA MARIËN, CHRIS CRAPS

Victor Polster (16), Brusselaar en leerling aan de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen, is op het filmfestiv­al van Cannes bekroond met de Prijs voor Beste Acteerpres­tatie voor zijn hoofdrol in Lukas Dhonts speelfilmd­ebuut

Girl, over een balletdans­er die een meisje wil worden.

“Ik ben niet opgelucht, ik ben in shock, ik had dit helemaal niet verwacht”, reageerde Victor Polster gisteravon­d op de vraag of die prijs een opluchting is, omdat de prognoses zo gunstig waren. Girl ging vorige zaterdag in Cannes in wereldprem­ière en werd er meteen al gelauwerd als een van de revelaties van het filmfestiv­al.

Victor Polster zelf was gisteren gewoon op school toen hij het nieuws kreeg. “Ik heb volgende week dansexamen­s en ik moest daar echt voor werken”, zegt hij. “Ik ben nu terug in Brussel en het dringt nog steeds niet echt door. Ik ga vanavond wel vieren, iets leuks doen met mijn familie. Dit moment

is te bijzonder om zomaar voorbij te laten gaan. Ik hoop dat ik ook nog een vlucht te pakken kan krijgen voor morgen (zaterdag, red.), zodat ik in Cannes ook nog kan gaan vieren samen met Lukas (Dhont, de Gentse regisseur, red.).”

Of dit Victor van de balletzaal doet wegdromen naar het filmscherm? “Ik sta nu nog meer tussen het dansen en het acteren in”, zegt hij. “Maar ik weet dat ik nu geen goeie keuze zou maken. Dat zou veel te emotioneel zijn. We zien wel hoe dit loopt.”

Vorig jaar rond deze tijd (tot begin oktober) begonnen de opnames van Girl. Regisseur Dhont was in de Antwerpse balletscho­ol op zoek gegaan naar een acteur en Victor had meteen interesse gehad, “zelfs zonder dat ik wist wat het thema was”. Girl draait rond een balletdans­er die een meisje wil zijn – het transgende­rthema dus dat de jongste jaren al vaker in de kijker stond. “Ik voel me des te gelukkiger dat ik de prijs juist met deze film heb gewonnen”, zegt Victor. “Ik ben extreem gelukkig met wat het project al teweeg heeft gebracht.”

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) was in Cannes om de Vlaamse film te promoten en noemde Girl “een tedere film die je toch helemaal uit je lood slaat. Een verhaal over jezelf mogen/willen/ kunnen zijn.”

De jonge Scorsese

De prijs is nu een enorme opsteker voor de 26-jarige Dhont. “Jongens, jongens toch”, reageert die. “Er volgen misschien nog prijzen, maar dit is voor mij de belangrijk­ste prijs. Juist omdat hij uitgereikt

werd zonder de categorie man/ vrouw. Het is een statement van de jury én een statement dat gekoppeld is aan de film. Voor mij is dit extreem belangrijk. Victor heeft zich helemaal in de rol gesmeten zonder rekening te houden met de reacties die daarop zouden komen. Ik vond dat enorm straf en ben blij dat de jury dat ook vond.”

Na de prijsuitre­iking zagen we Lukas even praten met juryvoorzi­tter Benicio Del Toro. Wat hij zei? “Benicio vond het een heel straffe film en was enorm geraakt door de manier waarop Victor de rol had gespeeld. Hij zei ook: ‘Je bent echt een nieuwe stem in de cinema’. Hij vergeleek me met een jonge Martin Scorsese en Terrence Malick. Een enorm compliment, omdat het regisseurs zijn die ik ten zeerste bewonder.”

Girl maakt nu nog kans op onder meer de ‘Queer Palm’ en de ‘Caméra d’or’ voor de beste eerste of tweede film.

Victor Polster

Balletdans­er en acteur

‘‘Ik weet dat mijn keuze tussen dans en film nu veel te emotioneel zou zijn.’’

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Victor Polster glundert op de rode loper van Cannes, waar hij vorige zaterdag was voor de wereldprem­ière van de nu al bekroonde film Girl.
FOTO EPA-EFE Victor Polster glundert op de rode loper van Cannes, waar hij vorige zaterdag was voor de wereldprem­ière van de nu al bekroonde film Girl.
 ?? FOTO REUTERS ?? Regisseur Lukas Dhont neemt de prijs voor Victor Polster in ontvangst uit handen van juryvoorzi­tter Benicio Del Toro.
FOTO REUTERS Regisseur Lukas Dhont neemt de prijs voor Victor Polster in ontvangst uit handen van juryvoorzi­tter Benicio Del Toro.
 ?? FOTO RR ?? Girl gaat over een balletdans­er die een meisje wil zijn.
FOTO RR Girl gaat over een balletdans­er die een meisje wil zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium