Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar giet matrassen van vluchtelin­gen in brons voor Barokjaar

- FRANK HEIRMAN

In de kathedraal installeer­de Koen Theys twaalf in brons gegoten matrassen van vluchtelin­gen. Het kunstwerk blijft er tot volgend jaar te bewonderen en vertrekt dan naar andere kerken in Europa. “Voor zo’n aangrijpen­d werk spelen we graag gastheer”, zegt pastoor Bart Paepen.

Diasporali­a is de bijdrage van de bekende multimedia­kunstenaar Koen Theys aan het festival Antwerpen Barokjaar, dat op 1 juni start. De voorbije dagen lokte het werk, dat in de Sint-Jozefkapel opgesteld staat, al veel reacties uit. Heel wat bezoekers willen de matrassen met daarop 101 voorwerpen die vluchtelin­gen meenemen, aanraken. Dat kan natuurlijk niet, want de rugzakjes, sportschoe­nen, muziekinst­rumenten en herinnerin­gen aan het thuisland zijn afgegoten in brons. Het kostte Koen Theys en bijna vijftig assistente­n een vol jaar om de voorwerpen af te gieten en ze in goud, blauw en wit te polijsten. “Het is een monument over miserie en armoede, maar het mocht niet armoedig zijn, naturalist­isch maar toch ook abstract genoeg”, verdedigt Theys zijn dure keuze. Tien jaar geleden kwam hij in contact met vluchtelin­gen toen ze de kerken in Brussel bezetten. Een bezoek aan de Antwerpse kathedraal in 2016 bracht hem op het idee van Diasporali­a. Pastoor Bart Paepen was snel overtuigd. “Dit spreekt de beeldtaal van Rubens, een aangrijpen­d geheel met veel details om over na te denken. Ik geloof dat het de kerkbezoek­ers op vele niveaus zal raken. Hoewel het beeld de vluchtelin­gen niet toont, voelen we ons aangesprok­en. Waar zijn ze? Wie zijn ze? We willen het weten.”

Om daarop een antwoord te geven, organiseer­t de kathedraal op 5 december een ‘refugee slow dating’ waarop vluchtelin­gen en Antwerpena­ren in gesprek kunnen gaan.

In het barokjaar organiseer­t de kathedraal nog een ander opmerkelij­k evenement: op 7 september kan u een hele nacht lang luisteren naar Sleep van de Duitse componist Max Richter. Er zullen geen stoelen staan, maar bedden om in te mediteren.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bart Paepen en Koen Theys bij de huisraad in gekleurd brons.
FOTO PATRICK DE ROO Bart Paepen en Koen Theys bij de huisraad in gekleurd brons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium