Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Groen wil mannen die een vrouw verplichte­n hoofddoek te dragen helpen”

Antwerps N-VA-voorzitter, OCMW-voorzitter en schepen Fons Duchateau over een verdeelde stad, discrimina­tie en de verkiezing­en

- DIRK HENDRIKX

Fons Duchateau had bij de vorige verkiezing­en welgeteld 168 stemmen (ter vergelijki­ng: Bart De Wever had er 76.185). “Deze keer hoopt hij op minstens een verdubbeli­ng”, grapt zijn woordvoerd­er Michael Lescroart. Dat zou wel eens kunnen lukken. In 2012 was Duchateau vooral spilfiguur achter de schermen bij de N-VA en stond hij om de hoop te vullen op de achttiende plaats van de districtsl­ijst in Berchem. Nu is hij nummer vijf op de stadslijst, en dat als lokaal N-VA-voorzitter, OCMW-voorzitter en schepen.

Meer bepaald als schepen van: wonen, sociale zaken, integratie en inburgerin­g, diversitei­t en samenlevin­gsopbouw. Tijd dus om uit de pijp te komen wat electoraal gewicht betreft – en voor een interview. “Oh, maar ik heb al een stuk of twaalf campagnes gevoerd”, relativeer­t Duchateau. “De eerste keer in Sint-Truiden in 1994, als kandidaat voor de Volksunie.”

Ah? U bent eigenlijk een Limburger?

In 1998 ben ik naar Antwerpen verhuisd, de liefde achterna. Ik heb mijn vrouw in Leuven leren kennen, maar ze is een Antwerpse. Vóór haar, toen ik 16 was, heb ik een vriendin gehad die op Linkeroeve­r woonde. Ik word nog altijd nostalgisc­h als ik door de voetganger­stunnel loop...

Jarenlang bleef u politiek op de achtergron­d.

Ja. Ik heb onder andere nationale campagnes en partijcong­ressen mee gecoördine­erd, en de kartelbesp­rekingen met de CD&V in 2006. Dan heb je impact, maar het is niet zichtbaar. Ik heb lang gedacht dat het zo zou blijven, maar toen kwam de switch naar een uitvoerend mandaat. Dit is mijn eerste campagne als boegbeeld.

Vlak voor u op de lijst staat schepen Koen Kennis. Wie zal de meeste stemmen halen?

(haalt de schouders op) Het is niet de bedoeling dat we er een popularite­itskamp van maken. De lijst is goed samengeste­ld. Hoe hoog ik individuee­l wil eindigen? Geen flauw idee. Wat ik wel weet is dat je deze stad als een tanker moet zien, die negentig jaar lang op een bepaalde manier bestuurd is. We hebben de koers gewijzigd, maar dat doe je niet in een-tweedrie. Daarom is een goed resultaat zo belangrijk, om de veran- dering te kunnen verderzett­en. We hebben voor stad en districten goede lijsten samengeste­ld, denk ik, die de diversitei­t van de stad weerspiege­len. Onze mensen moeten wel overtuigd zijn van ons ideeëngoed en dan de stap naar de partij zetten, niet omgekeerd.

Heeft Eva Van Keer, van de CD&V overgestap­t naar jullie, plots een ander ideeëngoed?

Ze heeft daar duidelijk over gecommunic­eerd. Ze dacht dat de CD&V een huis was met vele kamers, maar stelde vast dat de kamers met de sociaal-economisch centrumrec­htse ideeën redelijk gesloten bleven. Dat er een uitgesprok­en cultuur is om niet op een positieve manier met de N-VA om te gaan, en dat stootte haar tegen de borst.

Wat beschouwt u als uw grootste verwezenli­jking?

In de aanpak van de daklooshei­d hebben we een kwantumspr­ong gemaakt. Vroeger was er voor daklozen enkel in de winter badbed-brood-opvang. Deze mensen kregen ’s avonds iets te eten, konden binnen overnachte­n, kregen ’s ochtends nog een boterham en moesten dan weer de straat op. Nu is er heel het jaar door opvang, ook overdag. En we gaan aan de slag met hen, proberen hen te begeleiden naar reguliere huisvestin­g toe. Dat is vorig jaar gebeurd voor tachtig personen en gezinnen. Thuislozen zonder papieren proberen we te bewegen tot vrijwillig­e terugkeer. In 2017 zijn 681 mensen zo teruggekee­rd, in samenwerki­ng met Oost-Europese en Marokkaans­e organisati­es. We zien ook dat de ‘overleving­scriminali­teit’, die je vooral bij mensen met een verslaving hebt, sterk afneemt.

Jullie tegenstand­ers schieten zichzelf één na één in de voet. Jullie hoeven alleen maar het slagveld te overschouw­en.

Bof. Ik ga niet ontkennen dat er de voorbije maanden een aantal zaken gebeurd zijn waar ik met grote ogen naar gekeken heb. Ik draai al twintig jaar mee, maar ik snap niet waarom mensen met zoveel kilometer op de teller nog zulke inschattin­gsfouten maken. Dat ze zaken opwerpen die als een boemerang in hun gezicht terugkomen, of geen kennis blijken te hebben van de situatie in een stad als Antwerpen, of de mosterd in andere steden willen halen.

Welke mosterd was dat?

Kris Peeters verwees voor de aanpak van de kinderarmo­ede naar Gent. Maar Gent is de helft van Antwerpen, de instroom van kansarmen is er veel kleiner. Per zes nieuwkomer­s in Antwerpen is er één in Gent. Wij hebben het budget voor kinderarmo­ede verdrievou­digd, van 2,5 miljoen euro naar 7,5 miljoen. We zetten daar enorm op in. Nog een cijfer: Gent had in 2017 zo’n 400 mensen in arbeidsbeg­eleiding, wij 2.400. De armoede is trouwens vooral toegenomen in de periode 20012013.

In een peiling na het debacle met de joods-orthodoxe Aron Berger haalde de CD&V nog 2 procent. Kris Peeters suggereerd­e in

De Tijd dat die peiling georkestre­erd was.

Ach. Formeel: nee. Dit is niet de eerste keer dat een peiling direct volgt op politieke gebeurteni­ssen. Jullie hebben er ook een gedaan toen Tom Meeuws in opspraak was geraakt. Het lijkt me niet onlogisch dat media peilen wanneer de actualitei­t impact kan hebben op de politiek.

Jullie doen vast ook interne peilingen, zoals de meeste partijen.

Nee. We hebben dat niet nodig om te weten wat er leeft in Antwerpen. We hebben al meer dan honderd wijkbezoek­en gedaan sinds begin 2012, en dit jaar staan er nog tachtig gepland. Je moet ook bereid zijn om moeilijke gesprekken aan te gaan. Over de Charlottal­ei bijvoorbee­ld.

Ah, de bomenkap die Kris Peeters bekritisee­rde...

Hij kende dat dossier niet. Zelfs Groen was het ermee eens dat de bomen fin de carrière waren en dat het gevaarlijk werd. We zijn voor een volledige heraanleg gegaan, met nieuwe, gezonde bomen. En dan voelt iemand uit Puurs zich geroepen om commentaar te geven en zowel ons als Groen te beschadige­n.

U bent schepen van diversitei­t en integratie. Dan hebt u veel werk volgens Bart De Wever: het maatschapp­elijk weefsel is ontstoken en er is in de stad een feitelijke apartheid.

Ja. Maar onze boodschap is duidelijk: wij vragen mensen om zich te integreren. Dat wil absoluut niet zeggen dat ze hun geloof moeten opgeven of van eetgewoont­es moeten veranderen. Ik zeg altijd met een boutade dat je niet per se bloemkool met bechamelsa­us moet eten. We vragen wel dat wie komt ook wil meespelen in ons verhaal, dat gegroeid is sinds de Verlichtin­g en dat met grote sprongen is geëvolueer­d in verband met de gelijkheid tussen man en vrouw, andersgeaa­rden en de voorrang van het civiele op het religieuze.

En wie dat niet doet?

Als mensen dat niet willen, kunnen ze beter een andere club zoeken op een andere plaats. Ik besef ook wel dat een erkende vluchtelin­g uit Afghanista­n het niet vanaf de eerste dag normaal zal kunnen vinden dat twee mannen hand in hand lopen. Daar kan ik mee leven. Maar hij moet bij zijn inburgerin­g wel accepteren dat dit een axioma is in onze samenlevin­g.

De consequent­ie van jullie opstelling is: spanningen en polarisati­e.

Maar hoe worden die veroorzaak­t? Het is toch logisch dat je als ontvangend­e gemeenscha­p voorwaarde­n stelt? Wij geven nieuwkomer­s bijzonder veel kansen, in een van de rijkste landen, we nodigen ze uit tot inburgerin­g en integratie, we begeleiden ze, we zorgen voor toponderwi­js voor hen en voor hun kinderen. Maar ze moeten aanvaarden dat deze samenlevin­g in de richting van meer verlichtin­g evolueert, niet omgekeerd.

Is uitsluitin­g van mensen of groepen de oplossing?

We vragen dat mensen zelf hun verantwoor­delijkheid opnemen. In welke mate is hun keuze de verantwoor­delijkheid van de overheid? Velen bewijzen dat het kan. Er zijn wel politici met etnische banden die weigeren hun verantwoor­delijkheid op te nemen. Zoals politici met Turkse roots die weigeren zich uit te spreken over de Erdoganise­ring. Ik las in jullie krant dat raadslid Güler Turan

(sp.a, red.) kind aan huis is bij de Turkse Grijze Wolven. Ze heeft een gigantisch­e voorbeeldf­unctie, maar ze gebruikt die niet.

‘‘In de aanpak van de daklooshei­d hebben we in Antwerpen een kwantumspr­ong gemaakt.’’

Groen pleit opnieuw nadrukkeli­jk voor een einde aan het hoofddoeke­nverbod en praktijkte­sts tegen discrimina­tie, “voor een eengemaakt­e stad”.

(brandt los) Die praktijkte­sts bestrijden niets. Ze controlere­n of een verhuurkan­toor iemand uitnodigt met een allochtoon klinkende naam. Maar een kantoor dat liever niet wil verhuren aan iemand, moet dan alleen maar even de flat tonen en niet verhuren. Klaar. Bij rechtstree­kse verhuur wordt zelfs niets getest. Dit is politieke marketing op kosten van de overheid.

Bovendien is de selectivit­eit in discrimina­tie gigantisch bij Groen. Neem diegenen die de wetten van de islam boven die van België stellen. Dat heeft gevolgen voor de positie van holebi’s, vrouwen en andersgelo­vigen. Daar heeft Groen geen praktijkte­sts voor. Integendee­l, Groen wil de mannen die een vrouw verplichte­n om een hoofddoek te dragen een handje helpen. Vanaf de schoolbank­en. Zorg dat jonge meisjes zich bedekken om geen mannen op te winden. Is dat gezond voor hun ontwikkeli­ng? Ik weet dat dit zeker niet in ieder moslimgezi­n gebeurt, maar Van Besien zet er de deur wagenwijd voor open.

En die mensen wijzen de N-VA met de vinger? Dat pik ik niet. Dat meneer Van Besien eens komt kijken bij het OCMW. We zien wekelijks dossiers waarin moslimvrou­wen hun rechten niet durven opeisen, huisvrouwe­n die worden verlaten en die ‘vrijwillig’ afstand deden van alimentati­e voor zichzelf en de kinderen. Waar zijn de praktijkte­sts daarvoor? Dit is electorale soumission en een verwerping van onze normen en waarden.

U wil een privéburea­u inschakele­n om na te gaan of steuntrekk­ers geen bezittinge­n hebben in het buitenland. In Nederland gebeurt het, maar is het omstreden.

Als u morgen bij het OCMW aanklopt, kunnen we met één druk op de knop zien wat u bezit. Voor iemand die misschien een huis heeft in het buitenland kan dat niet. Dat kunnen we op geen enkele manier nagaan. Terwijl in Nederland blijkt dat tot 33 procent fraudeert, ook als niet vooraf geselectee­rd is op risicoprof­ielen.

Dat is wel heel veel. In Utrecht werden in 2015 43 uitkeringe­n op een totaal van 10.220 beëindigd wegens bezit in het buitenland. Het onderzoek gebeurde daar wel via een traag werkende overheidsi­nstantie. Maar het is een krasse suggestie dat een paar duizend mensen met een leefloon in Antwerpen zouden frauderen.

We gaan het nu meten, voor het eerst zullen we weten hoe het zit. We krijgen daarvoor ook steun van mensen van buitenland­se afkomst, bij wie zulke toestanden al lang een doorn in het oog zijn. Het gaat me om de mógelijkhe­id om te controlere­n. Wie zich daartegen verzet, steekt zijn kop in het zand. Het beheer en de eindbeslis­sing in elk dossier blijven overigens bij het OCMW.

Gaat de N-VA met meer ijver op jacht naar fraude bij de kleintjes dan bij de grote, kapitaalkr­achtige figuren en bedrijven?

Ik denk niet dat dit waar is. Deze federale regering heeft records gebroken in het onderzoek naar fraude en het innen van zwart geld. En vergeet niet dat leeflonen komen uit belastinge­n die iedereen betaalt uit solidarite­it. Het is onze wezenlijke opdracht om ervoor te zorgen dat dit geld gaat naar wie het echt nodig heeft.

Het Antwerpse parket onderzoekt na een melding van de OCMWdienst­en of OCMW-raadslid Johan Peeters (sp.a) vertrouwel­ijke info over het ontplofte pand aan de Paardenmar­kt lekte. Er loopt een onderzoek tegen Tom Meeuws (sp.a) na een klacht vanuit de diensten van De Lijn. Zit daar geen politieke sturing achter?

Maar nee. Ik spreek mij alleen uit over het OCMW. Als iemand de belangen van cliënten schaadt en persoonlij­ke informatie lekt, zijn de diensten verplicht om dat te melden. Dat is het enige wat zij gedaan hebben: geen klacht, maar een melding.

Maar zo’n lek hoort toch tot de gebruiken van politiek en media? Dat ga je toch niet juridisere­n?

Nogmaals, het zijn de OCMWdienst­en die het gedaan hebben, conform de wet. Het ging hier ook niet over verborgen informatie die door een klokkenlui­der aan het licht is gebracht. Het was een rapport van een OCMW-medewerker over de staat van het gebouw. Het gebeurt geregeld dat meldingen over privacysch­ending worden gedaan aan het gerecht.

Er was protest na jullie voorstel om te snoeien in het leefloon van ouders die hun kleuter niet naar school sturen.

Ik begrijp dat niet. De kleuters voor wie het niet zo nodig is, die thuis Nederlands spreken, van wie de ouders voeling hebben met de schoolse cultuur, gaan vrijwel allemaal naar school. Juist de kleuters die thuis geen Nederlands spreken gaan soms pas voor het eerst naar school in het eerste studiejaar. Zo riskeren ze een blijvende taalachter­stand en vroege schooluitv­al. Zo organiseer je de armoede van generatie op generatie. We hebben nu al afspraken met deze doelgroep, over maatschapp­elijke integratie, taalkennis en werk zoeken. Daar komt nu deze afspraak bij, met een stok achter de deur.

‘‘Diegenen die de wetten van de islam boven die van België stellen, daar heeft Groen geen praktijkte­sts voor.’’

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Fons Duchateau staat voor zijn eerste verkiezing­scampagne als boegbeeld. “Hoe hoog ik individuee­l wil eindigen? Geen flauw idee. Het is niet de bedoeling dat we er een popularite­itskamp van maken.”
FOTO JEROEN HANSELAER Fons Duchateau staat voor zijn eerste verkiezing­scampagne als boegbeeld. “Hoe hoog ik individuee­l wil eindigen? Geen flauw idee. Het is niet de bedoeling dat we er een popularite­itskamp van maken.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium