Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Parket geeft toe: “Mawda stierf toch door kogel”

Eerdere communicat­ie gebaseerd op ‘een misverstan­d’

-

Met het schaamrood op de wangen moest het parket van Doornik vrijdagoch­tend toegeven dat de kleine Mawda Shawri (2) toch door een kogel is gestorven. Een dag eerder had het parket dat nochtans staalhard ontkend.

Het Koerdische meisje overleed woensdagna­cht tijdens een politieach­tervolging op de E42 in de buurt van Bergen. Of het een politiekog­el was waardoor het kind geraakt werd, wilde parketwoor­dvoerder Frédéric Bariseau vrijdag niet met zoveel woorden gezegd hebben. “Dat moet nog onderzocht worden.” Een dag eerder had hij wel al verklaard dat alleen de politie het vuur had geopend tijdens de achtervolg­ing. Niemand van de mensen in de bestelwage­n had een wapen bij.

“Dat we een dag eerder iets anders vertelden, komt door een misverstan­d”, zegt Bariseau. “We baseerden ons op een verslag van de hulpdienst­en. De opgeroepen arts van de MUG constateer­de dat ze een zware hoofdwonde had opgelopen, een schedelbre­uk. Het meisje leefde nog. Er waren bovendien veel mensen ter plaatse, er was een opgewonden sfeer. Hij besloot daarom om meteen te vertrekken.”

Het meisje overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Pas donderdaga­vond concludeer­de een wetsdokter bij de autopsie dat het geen schedelbre­uk was, maar dat het meisje was getroffen door een kogel in de wang.

Bariseau beweerde donderdagm­iddag ook dat het Comité P zijn onderzoek al had afgerond, en geconclude­erd had dat de politie geen fout had gemaakt. Het Comité P sprak dat vrijdag tegen:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium