Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij schoot heel bewust één van zijn pestkoppen neer”

17-jarige scholier opent het vuur in Amerikaans­e school, minstens tien doden

- PIETER HUYBERECHT­S

Gekleed in een lange jas en laarzen stapte schutter Dimitrios Pagourtzis ’s ochtends de kunstles binnen en begon meteen te schieten. Minstens tien leerlingen overleefde­n de schietpart­ij in het Amerikaans­e Santa Fe niet. De amper 17-jarige dader, die overmeeste­rd werd, zou de pesterijen van klasgenote­n én leraars beu geweest zijn. Het is al de 22ste schietpart­ij in een Amerikaans­e school dit jaar.

Nauwelijks enkele weken geleden hield de school in het zuidoosten van Texas nog een grootschal­ige evacuatieo­efening. Het doel: leren wat te doen als er plots een schutter opduikt. Gisterocht­end bleek het bittere ernst in de Santa Fe High School. Dustin, een laatstejaa­rs die oog in oog stond met de gewapende jongeman, liet meteen het brandalarm afgaan om iedereen te alarmeren. De schutter droeg zware botten en een lange jas. “Hij liep kalm door de gang, was in zichzelf gekeerd en begon meteen te schieten”, getuigde hij aan nieuwszend­er ABC. Het was 7.45u lokale tijd en de eerste lessen van de dag waren nog maar net begonnen. Terwijl leerlingen in paniek alle richtingen uitliepen en op de grasvelden rondom de campus verzamelde­n, stapte de dader de kunstles binnen en begon lukraak te vuren. De les vond plaats in een afgelegen blok op de middelbare school.

Meer dan tien mensen werden van kortbij neergescho­ten. Daarbij ook een toegesneld­e agent die zwaargewon­d werd afgevoerd. Trey Lemley, een 17-jarige, kon zich in een kast verstoppen. Toen hij eindelijk naar buiten kon vluchten zag hij drie dode klasgenote­n liggen. Getuigen spraken van vreselijke scènes. Gisteravon­d lag de balans volgens de loVolgens kale politiewoo­rdvoerder op “minstens tien doden.” Het precieze aantal ontbreekt. Twaalf anderen, onder wie de neergescho­ten agent, liggen met schotwonde­n in het ziekenhuis.

“Born to kill”

De dader kon levend gevat worden. Zijn naam: Dimitrios ‘Dimitri’ Pagourtzis. Leeftijd? Amper 17. Op sociale media, deels verdwenen intussen, is hij te zien met een T-shirt met opdruk “Born to kill”. Zijn fascinatie voor wapens stak hij de voorbije maanden niet weg. Zo verwees hij naar Nikolas Cruz, de schutter die enkele maanden geleden op een school in Florida zeventien doden maakte. ooggetuige Dustin gaat het om een leerling van de campus die al maanden gepest werd. “Door andere leerlingen, maar ook door sommige leerkracht­en”, zei hij. “Hij schoot heel bewust een van zijn pestkoppen neer.” Het Amerikaans­e gerecht deed gisteravon­d geen uitspraken meer over de identiteit van de schutter en zijn motief. Wraak ligt volgens verschille­nde Amerikaans­e media het meest voor de hand. Op de campus vonden agenten ook nog explosieve­n. De dader had dus nog een groter bloedbad voor ogen. Hij zou zijn daden gepleegd hebben met een jachtgewee­r en had ook een mes en pijpbommen op zak.

22ste schietpart­ij al

De Amerikaans­e president Donald Trump sprak gisteravon­d van een droevige dag. Allicht laait de discussies over wapengebru­ik in de VS voor de zoveelste maal op. De president liet weten dat hij meer gegevens over de afkomst van de dader afwacht om institutio­nele stappen te ondernemen. Het drama in Santa Fe was meteen al de 22ste schietpart­ij in een school dit jaar. “Het is tijd voor actie”, sprak gewezen sheriff van Texas Lupe Valdez. “Leerlingen, leerkracht­en, ouders verdienen meer dan zomaar aanvaarden dat zulke schietpart­ijen deel uitmaken van ons dagelijkse leven. Dit moet stoppen.”

 ?? FOTO AP ?? Aan de school in Santa Fe blijven ze verdwaasd achter. Het is de 22ste schietpart­ij in een Amerikaans­e school dit jaar.
FOTO AP Aan de school in Santa Fe blijven ze verdwaasd achter. Het is de 22ste schietpart­ij in een Amerikaans­e school dit jaar.
 ?? FOTO RR ?? Inzet: de 17-jarige dader Dimitri Pagourtzis.
FOTO RR Inzet: de 17-jarige dader Dimitri Pagourtzis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium