Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook met het raampje open mag het niet meer”

Binnenkort in Vlaanderen: tot 1.000 euro boete voor roken met kinderen in de auto

-

Raampje open of ventilatie aan: het haalt niets meer uit. Als er kinderen onder de 16 jaar meerijden, is roken in de auto straks voorgoed verboden in Vlaanderen. Wie tegen de lamp loopt, riskeert een boete tot 1.000 euro.

steeds groeien 36.000 Vlaamse kinderen op in de tabaksrook. Het vaakst gebeurt dat buiten of in huis. Maar bijna één op de acht ouders die roken met hun kinderen in de buurt, doet dat ook in de auto. Experts schreeuwen al jaren om een verbod. Wellicht nog dit najaar komt het ervan. Vrijdag keurde de Vlaamse regering een voorstel goed van minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Roken in de auto veroor- zaakt tot 25 keer hogere concentrat­ies aan kankerverw­ekkende stoffen dan roken in huis”, als de minister.

Door het nieuwe decreet is het voortaan verboden om nog een sigaret op te steken in een auto als daar kinderen jonger dan 16 jaar in zitten. Het verbod geldt ook als het raampje openstaat en ook voor e-sigaretten. Ook die produceren giftige rook, zelfs als ze geen nicotine bevatten.

Betrapt aan rood licht

Opvallend: eerdere rookverbod­en zoals dat in de horeca zijn altijd voor heel België ingevoerd. Maar dit wetsvoorst­el blijft in de federale commissie Volksgezon­dheid al twee jaar steken. De Vlaamse regering voegt daarom een arti- kel toe aan de milieuwetg­eving. Daardoor kan niet alleen de politie, maar ook de milieu-inspectie chauffeurs betrappen.

Er komen geen speciale patrouilNo­g les. Net zoals met bellen aan het stuur, kan de politie wel vaststelli­ngen doen bij wegcontrol­es of aan het rood licht. Overtreder­s riskeren boetes tot 1.000 euro. Het bedrag loopt op naarmate iemand vaker betrapt wordt of verschille­nde overtredin­gen tegelijk begaat.

Ogen open

Kom op Tegen Kanker reageert verheugd. Meeroken is altijd schadelijk voor de gezondheid, maar zeker voor kinderen en in een kleine ruimte. “Een kind kan zich bovendien moeilijk verweren”, zegt Hedwig Verhaegen van Kom op Tegen Kanker. Het kan in een wagen nergens heen. “Dus is het goed dat de overheid hen beter beschermt.” Ook Wallonië werkt aan een verbod, het Brussels Gewest niet. De kans bestaat dus dat chauffeurs die straks de hoofdstad binnenrijd­en met kinderen op de achterbank, rustig een sigaret kunnen opsteken.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Wellicht nog dit najaar komt het verbod er.
FOTO GETTY IMAGES Wellicht nog dit najaar komt het verbod er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium