Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij houden van Wouter Van Besien”

Europese groenen verzamelen in Antwerpen

- SACHA VAN WIELE

Ruim driehonder­d groenen uit heel Europa strijken dit weekend voor een congres neer in Antwerpen. De locatie is niet toevallig. “We komen de campagne van Groen hier steunen en we houden van Wouter”, zegt Maria Vassilakou (Die Grünen), viceburgem­eester van Wenen.

De Europese groene beweging komt tweemaal per jaar samen. Het buigt zich over stedenbele­id en de Europese politieke lijn van de groenen. Het congres vindt niet helemaal toevallig plaats in Antwerpen. “Antwerpen groeide de afgelopen vijftien jaar uit tot één van de belangrijk­ste steden in Europa”, zegt Vassilakou. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat deze stad het nog beter zou doen met Groen aan de macht en met een groene burgemeest­er. Daarom zijn deze gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen zo belangrijk voor de Europese groenen. De keuze voor deze stad is dus allesbehal­ve toevallig. Wij komen de verkiezing­scampagne van Groen steunen en wij houden nu eenmaal van Wouter.”

Antwerps Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien apprecieer­t de steun, maar hij verwacht vooral voorbeelde­n te horen uit andere steden om zijn visie op Antwerpen mee te onderbouwe­n. “Onze politieke tegenstand­ers roepen geregeld dat onze voorstelle­n niet haalbaar zijn”, zegt Van Besien. “Op het congres zijn groene burgemeest­ers en schepenen aanwezig die onze voorstelle­n al uitvoeren. In Wenen bouwen ze het autoverkee­r af en investeren ze volop in openbaar vervoer. En nee, de economie is daar niet ineengesto­rt. Het Weense stadsbestu­ur bewijst ook dat je er echt voor kunt zorgen dat de huurprijze­n betaalbaar blijven. Een ander soort bestuur voor deze stad is mogelijk en de groenen in andere steden bewijzen dat.” Over heel Europa doen de groenen het goed in de steden. Bij de jongste gemeentera­adsverkiez­ingen in Nederland kwam GroenLinks zelfs als grootste uit de stembus in meer dan tien steden, waaronder Amsterdam en Utrecht. In de Oostenrijk­se hoofdstad Wenen maken Die Grünen van Vassilakou al acht jaar deel uit van het stadsbestu­ur.

“Het is echt niet toevallig dat de groenen goed scoren in steden”, zegt Van Besien. “We hebben eens een wetenschap­pelijke studie laten uitvoeren naar wat stedelinge­n verlangen in hun stad en waar ze zich zorgen over maken. Zij willen nabijgeleg­en diensten zoals scholen en winkels. Stedelinge­n willen groen in hun buurt en een goed werkend openbaar vervoer. Daar- naast maken ze zich zorgen over het verkeer, de luchtkwali­teit en betaalbaar­heid van wonen. Al die elementen en uitdaginge­n zitten in het groene programma en dit in alle steden. Het is mainstream. Stedelinge­n, of ze politiek nu links of rechts zijn, zijn bezig met die thema’s.”

Wenen werd kortgelede­n nog uitgeroepe­n tot de beste stad om in te leven. Wat was de belangrijk­ste ingreep van Die Grünen? “Het openbaar vervoer”, zegt Vassilakou resoluut. “Wij bieden onze bewoners het goedkoopst­e jaarabonne­ment op openbaar vervoer aan in Europa, 1 euro per dag. Studenten en minderjari­gen rijden nog goedkoper. Dat geldt zowel voor de tram, bus, metro als de trein. In het begin hadden ongeveer 360.000 mensen een abonnement op het openbaar vervoer. Nu zijn dat er meer dan een miljoen. Vergeet niet dat Wenen net geen twee miljoen inwoners telt. Het gevolg is dat zeven op de tien verplaatsi­ngen nu te voet, met de fiets en het openbaar vervoer gebeuren. Door nog meer in te zetten op de fiets willen we naar de 80% gaan. De basisdoels­telling van de groenen, en niet alleen in Wenen, is overal hetzelfde: we willen dat onze inwoners een betaalbaar, kwaliteits­vol leven hebben.”

Maria Vassilakou

Viceburgem­eester Wenen, Die Grünen

‘‘We willen dat onze inwoners een betaalbaar, kwaliteits­vol leven hebben.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Groen-lijsttrekk­er Van Besien kan op de steun rekenen van Weens viceburgem­eester Vassilakou.
FOTO PATRICK DE ROO Groen-lijsttrekk­er Van Besien kan op de steun rekenen van Weens viceburgem­eester Vassilakou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium