Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerst politici verkiezen en dan onze mond houden? Niet meer van deze tijd”

Manu Claeys van stRaten-generaal hoopvol, maar ook kritisch over plannen Antwerpse Ring

- KARIN VANHEUSDEN

Manu Claeys

stRaten-generaal

“We hebben grote stappen vooruit gezet, maar we moeten alert blijven.”

Van 24 tot 30 mei vinden in Antwerpen opnieuw Ringdagen plaats. Zes teams zullen dan hun eerste ontwerpen voorstelle­n voor het dak over de Ring. Manu Claeys van stRaten-generaal volgt het dossier nauwgezet. “Inspraak is belangrijk. We moeten dynamisch blijven en er ons niet vanaf maken met half werk. Blijven gaan voor de full monty. Dát is de boodschap.”

Na jaren gepalaver over de Antwerpse Ring zijn de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de burgerbewe­gingen in maart 2017 tot een akkoord gekomen. Manu Claeys van burgerbewe­ging stRaten-generaal heeft alles op de voet gevolgd. “Al bij al hebben we grote stappen vooruit gezet, maar we zijn er nog niet”, zegt hij.

De eerste Ringprojec­ten die einde mei worden voorgestel­d zijn een gevolg van dit Toekomstve­rbond. “Het akkoord is en blijft een ongeziene kentering in dit enorm complexe en grootse dossier”, zegt Manu Claeys. “Vergeet niet dat de bouwvergun­ning voor Oosterweel klaar lag. De burgerbewe­gingen zijn erin geslaagd hierop in te breken, de aandacht te trekken en gehoord te worden. Vanaf nu zit de burger echt mee aan tafel.”

De kentering waarover Manu Claeys het heeft, is ook onderwerp van zijn nieuwste boek ‘Red De Democratie!’ dat binnenkort verschijnt. Hierin beschrijft hij hoe het oude politieke model hapert en de burger veranderin­g wil. “Burgers zijn tot veel meer in staat dan de plek die ze doorgaans toebedeeld krijgen. Er wordt verwacht dat we politici verkiezen en dan onze mond houden. Dat frustreert. Mensen geloven niet meer in de hiërarchis­che benadering van besturen en ook niet meer in verkiezing­en. Het schizofren­e spel van politici die eerst keihard op mekaar inhakken en na de verkiezing­en weer gewoon gaan samenwerke­n, is niet meer van deze tijd.” De eerste Ringprojec­ten die met de Ringdagen worden voorgestel­d, zijn een mooi voorbeeld van eigentijds politiek burgerscha­p.

Hoe kijk je terug op het inspraakpr­oces van de voorbije maanden?

De eerste zes maanden hebben de ontwerptea­ms, de vele Antwerpena­ren, de ambtenaren en de experten het beste van zichzelf gegeven. Ze zijn tot voor het merendeel breed gedragen voorstelle­n gekomen. Van februari tot april zijn die voorstelle­n getoetst. Aan de kostprijs, aan de bestaande richtlijne­n rond de bouw en veiligheid van tunnels enzovoort. Dit zette hier en daar een domper op de feestvreug­de. Niet alle voorstelle­n bleken immers haalbaar of met elkaar verenigbaa­r. We moeten daarom eerst vooruit met de rijpe en haalbare projecten.

Zullen de eerste Ringprojec­ten effectief een stap zijn in de richting van de stad van de toekomst? Met een volledige kap?

Dat denk ik wel. Vooral die projecten die de leefbaarhe­id in de directe omgeving verbeteren én die zich inpassen in het bredere verhaal van een overschake­ling naar een andere mobiliteit, naar duurzame stadsontwi­kkeling en slimme vergroenin­g. Ik denk aan het fietsnetwe­rk op Linker- en Rechteroev­er, de nieuwe kijk op waterhuish­ouding dat in elk project en in elke zone verwerkt zit, of de multimodal­e (openbaar vervoer, fiets) vervoerskn­open aan Schijnpoor­t, de Luchtbal en op het Zuid. De eerste echt te overkappen Ringdelen zijn ook mooi, waardoor wijken en stadsdelen met elkaar zullen verbonden worden.

Zijn er garanties dat een volledige overkappin­g er echt komt?

Die garanties zijn er niet. We lieten in het Toekomstve­rbond letterlijk opnemen dat we de volledi- ge Ring zullen overkappen. Of dat zal gebeuren, hangt af van het bestuurlij­ke engagement, van de economisch­e context, van de durf om nieuwe pistes zoals rekeningri­jden in te voeren. Het hangt ook af van nieuwe studies rond tunnelveil­igheid, van de locatie en het ontwerp van op- en afritten, van hoe het wagenpark evolueert, van het halen van de modal shift ... Het is complex, maar de ambitie blijft een volledige kap. De burgerbewe­gingen blijven dus alert. We hebben bewezen dat we volhouders zijn.

Niet alle Ringzones zullen even mooi ‘bediend’ worden. Met ontevreden bewoners als gevolg.

Dat is normaal, maar we moeten realistisc­h zijn. Voor deze eerste fase is 1,25 miljard vrijgemaak­t. Hieruit moeten we het maximale halen als aanzet voor de rest. Gevolg is dat sommige zones een kleinere projectinv­estering zullen krijgen. Dat zijn vermoedeli­jk vooral de zones waar de Ring moet worden heraangele­gd, van Borgerhout tot aan de Kennedytun­nel. Het meeste geld zal wellicht gaan naar zones waar de eerste, goed zichtbare overkappin­gen mogelijk zijn: aan Luchtbal, het Sportpalei­s en op Linkeroeve­r. Maar er zijn zoveel interessan­te voorstelle­n uitgewerkt dat het enthousias­me bij de overheden is gegroeid. Er wordt nu al uitgekeken naar hoe die vanuit andere potjes gefinancie­rd kunnen worden. Ik denk aan de Scheldebru­g voor fietsers of het fantastisc­he voorstel van een spoorpark tussen Borgerhout en het Ringspoor. Deze voorstelle­n waren er nooit geweest zonder het brede inspraakpr­oces van nu. We moeten die dynamiek vooral vasthouden, ook in de volgende legislatuu­r. We mogen er ons niet vanaf maken met half werk, maar blijven gaan voor de full monty.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Manu Claeys blikt tevreden terug op Oosterweel.
FOTO JAN VAN DER PERRE Manu Claeys blikt tevreden terug op Oosterweel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium