Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze jaarlijkse vakantie is (heel) slecht voor het milieu

Stijgende popularite­it goedkope vliegreize­n doet broeikasga­ssen flink toenemen

- HANS OTTEN

De negatieve gevolgen van toerisme op ons milieu zijn bijna vier keer zwaarder dan wetenschap­pers tot nu toe hadden aangenomen. Jaarlijks is deze sector goed voor bijna 8% van de totale uitstoot aan broeikasga­ssen. En dat aandeel groeit jaarlijks aan.

Met nog een dikke maand school te gaan, beginnen we af te tellen naar het moment dat we weer met z’n allen massaal op reis vertrekken. Dankzij de lagekosten­maatschapp­ijen nemen we sinds enkele jaren steeds vaker het vliegtuig voor een deugddoend luxueus verblijf in verre oorden.

Voor het eerst hebben Australisc­he onderzoeke­rs op basis van gegevens uit 189 landen op onze planeet de precieze milieukost­en van toerisme becijferd. Ze bekeken niet alleen de impact van het transport, maar verrekende­n ook de ecologisch­e voetafdruk van de accommodat­ie voor toeristen, de speciale zomerevene­menten en de productie van souvenirs.

Het plaatje is allerminst fraai, schrijven ze in het wetenschap­sblad Nature Climate Change.

Toerisme draagt jaarlijks voor 8% bij aan de opwarming van de aarde. Dat lijkt weinig, maar het is wel vier keer meer dan tot nu toe altijd werd aangenomen. De sector is zo verantwoor­delijk voor ruim 4 miljard ton broeikasga­ssen per jaar. Bovendien groeit toerisme veel sterker dan andere economisch­e sectoren: de wereldwijd­e omzet van 4 biljoen euro (een 4 met twaalf nullen) groeit ieder jaar nog met 4% aan. Omgerekend komt er per verdiende toerismedo­llar ongeveer een kilo CO2 in onze atmosfeer.

Door de lucht

Het mag niet verwondere­n dat de luchtvaart de grootste boosdoener is in dit verhaal. Een maand geleden verduideli­jkten de initiatief­nemers van de actie Zomer Zonder Vliegen nog dat het vliegtuig ecologisch gezien veruit de slechtste transportm­odus is. “Voor wie erover zou twijfelen: vliegen is zo goed als altijd slechter, reizen met trein of bus altijd beter. Een trip van vier personen met het vliegtuig naar Nice is goed voor een uitstoot van 3.140 gram CO2, ruim vier keer hoger dan wanneer ze met de bus zouden rijden en vijf keer meer als ze de trein zouden nemen.”

En toch heeft 90% van de wereldbevo­lking nog nooit het vliegtuig genomen. De studie toont aan dat de vijftig welvarends­te landen samen goed zijn voor de helft van de toerisme-uitstoot. Bovendien gaan inwoners van landen die aan welvaart winnen, zoals China en India, ook almaar vaker op reis. “Toerisme is een luxeartike­l dat geen verzadigin­gsgrens lijkt te kennen”, zegt hoofdonder­zoeker Manfred Lenzen van de Universite­it van Sydney.

Toch zijn op dat vlak de Verenigde Staten de grootste vervuiler van allemaal, alleen al goed voor 900 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Het uitgestrek­te land kent een lange traditie van binnenland­se vluchten. Daarnaast blijft het een populaire vakantiebe­stemming voor citytrippe­rs en natuurreiz­igers. De lijn Verenigd Koninkrijk-Verenigde Staten voert de lijst van meest vervuilend­e verbinding­en aan.

Groene taks

Hoe zit met België? Volgens de studie is de vliegverbi­nding tussen ons land en onze populairst­e vakantiebe­stemming Frankrijk goed voor een tiende stek in de grootste CO2-verplaatsi­ngen. Een reis naar Amerika kun je niet per trein maken, maar volgens de studie is dat wel het ideale vervoermid­del voor dergelijke (relatief) korte afstanden. “Het vliegtuig ruilen voor de trein zou al een groot verschil maken in de reductie van de uitstoot van broeikasga­ssen.”

Valt er wat aan te doen? De besparing dankzij zuiniger brandstoft­echnologie wordt volledig tenietgeda­an door de forse groei in het aantal vluchten. “Het enige dat kan werken, is een flinke toeslag op het vliegticke­t. Om de uitstoot te compensere­n, moet je denken aan 45 dollar (38 euro) extra voor een binnenland­se vlucht en 425 dollar (360 euro) voor een retourvluc­ht Melbourne-Londen.”

Een andere conclusie richt zich tot de landen die het klimaatakk­oord van Parijs hebben onderteken­d. Want in de maatregele­n om de opwarming terug te dringen, worden toerisme en luchtvaart volledig buiten schot gelaten. Dat terwijl exotische bestemming­en als de Malediven of Great Barrier Reef door de klimaatopw­arming dreigen te verdwijnen.

Manfred Lenzen

Universite­it Sydney “Het enige dat kan werken, is een flinke toeslag op het vliegticke­t.”

 ?? FOTO RR FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? De wereldkaar­t met het dagelijks aantal vluchten. De luchtvaart­sector is de grootste boosdoener in het globale vervuiling­sverhaal.
FOTO RR FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O De wereldkaar­t met het dagelijks aantal vluchten. De luchtvaart­sector is de grootste boosdoener in het globale vervuiling­sverhaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium