Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 31 jaar opnieuw feest bij familie Dams

-

Van 1987 was het geleden dat een Antwerpse club nationaal waterpolok­ampioen was geworden. De coach was toen Swa Dams (ondertusse­n 68) , de vader van Jorn. Veel herinnert de huidige coach, die toen 6 was, zich niet meer van die periode. “Ik herinner me nog dat ik bij een of andere clubparade in de Wezenberg de vlag mocht ronddragen, maar dat is het zowat.”

Vader Swa speelde in tegenstell­ing tot zijn zoon nooit voor de eerste ploeg. “Ik speelde waterpolo bij Olympic in Borgerhout”, vertelt hij. “In mijn jeugd had je nog een vijftal waterpoloc­lubs in Antwerpen. Maar door verwikkeli­ngen stopte ik al op mijn 17de en werd ik coach. Eerst bij de jeugd van Olympic, later bij AZC. Op mijn 32ste vroegen ze me daar om de eerste ploeg te coachen. Die was net landskampi­oen geworden. De draaischij­ven van die ploeg waren ouder dan ik zelf. Mijn eerste opdracht was het Europees toernooi voor landskampi­oenen, hier in Antwerpen, tegen de wereldtop. Dat niveau konden we niet aan. De voorzitter van de Italiaanse club kwam per helikopter naar de stad.”

Swa, die onderwijze­r was in de lagere school van de Pestalozzi­straat op het Kiel, was in totaal negen jaar coach en werd drie keer landskampi­oen, in 1985, 1986 en 1987. Hij is zeer fier dat het precies zijn zoon is die 31 jaar later in zijn eerste seizoen de ban doorbreekt, maar voegt er zwanzend aan toe: “Ik heb wel drie titels.” Jorn reageert prompt: “Maar als ik nu mijn ontslag geef, ben ik Mister 100%.” Ze schieten allebei in de lach.

Ook de ploeg van Jorn zal nu Europees spelen, ergens in september. “Het is pas in internatio­nale wedstrijde­n dat je echt grote stappen voorwaarts kunt zetten”, zegt hij. “Daarom organiseer­den we vóór de renovatie van de Wezenberg ook een toernooi met Barcelona, Duisburg en de Nederlands­e Polar Bears, allemaal topploegen. Maar nu zal het eindelijk voor echt zijn.”

De derde generatie Dams staat overigens ook al klaar. Jorns zoon Lev speelt bij de U11, dochter Geike bij de U9.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium