Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1ste jaar Japan Con

Parkloods vormt decor van eerste conventie die volledig gewijd is aan Aziatische popcultuur

- JAN STASSIJNS

JAPAN CON ZO 20/05 | PARKLOODS | ANTWERPEN | WWW.JAPANCON.BE

Zot van manga, anime, Nintendo en karaoke? Dan moet u zondag ook eens gaan kijken in de Parkloods in Park Spoor Noord, waar de eerste editie van Japan Con het beste van de Aziatische popcultuur in de verf zet. “Zelfs het bier is Japans”, zegt medeorgani­sator Quinte Ridz.

Doen manga en anime niet meteen een belletje bij u rinkelen? Dan Pokémon of Dragonball Z waarschijn­lijk wel. Het zijn maar enkele van de succesvoll­e exponenten van de Aziatische popcultuur; de Suskes en Wiskes van het verre Oosten, zeg maar. Op conventies als FACTS of Comic Con, waar cosplay, strips, SF en videogames centraal staan, is de Aziatische popcultuur steevast goed vertegenwo­ordigd, maar een eigen conventie voor de liefhebber­s van ‘Asian pop’ was er in Antwerpen nog niet.

Daar komt veranderin­g in met Japan Con, waarvoor de organisato­ren van Comic Con naar Park Spoor Noord trekken. “Op vraag van de fans zelf”, zegt medeorgani­sator Quinte Ridz. “We kregen meermaals de vraag naar een specifiek Aziatische conventie, vooral van Antwerpena­ren. Daarom vindt de allereerst­e editie van Japan Con ook in Antwerpen plaats.”

‘Club Dorothée’

“De popularite­it van Asian Pop neemt almaar toe. Dat heeft veel met het internet te maken. Alle reeksen, verhalen en personages van de afgelopen decennia zijn online makkelijk terug te vinden. Vroeger was dat moeilijker. Op de Franse televisie had je in de jaren 80 Club Dorothée, dat veel Mangareeks­en toonde. Vandaar ook dat de Aziatische popcultuur in Wallonië en Frankrijk veel bekender is dan bij ons. Dankzij het internet wordt nu een heel nieuw en ruimer publiek aangesprok­en.”

Op Japan Con zijn er Taiko-drummers (Taiko betekent letterlijk ‘grote drum’ red.)

te zien en kunnen bezoekers zich aan een rondje karaoke wagen. En behalve mangaen anime-strips en -films gaat er ook heel wat aandacht naar videogames. Zo is er om 14u een Dragon Ball Fighter Z-toernooi.

Cosplay-wedstrijd

Wat zeker niet mag ontbreken op een conventie als Japan Con, is de cosplay-wedstrijd, waarvoor fans zich helemaal uitdossen als hun favoriete manga-personage. “We zijn in Europa het festival met het grootste aandeel cosplayers in verhouding tot het totale aantal bezoekers. Tot nu toe hebben we al duizend tickets verkocht. Ongeveer een derde van de aanwezigen is cosplayer.”

“Respect voor de Aziatische tradities is ook belangrijk voor ons”, gaat Ridz verder. “Er zijn workshops origami (de kunst van het papier vouwen, red.), kimono maken en kuhimino, of Japans vlechten. Ook de traditie van de Japanse keuken smelt zondag samen met de Aziatische popcultuur. Bezoekers kunnen hun eigen gerechtje maken in de vorm van manga of anime-personages. Smullen van een zelfgemaak­te Pikachu? Het kan. Zelfs het bier is Japans. Geen Jupiller of Stella, maar wel Asahi.”

‘‘We kregen meermaals de vraag naar een specifiek Aziatische conventie, vooral van Antwerpena­ren. Daarom vindt de allereerst­e editie van Japan Con in Antwerpen plaats.’’

 ??  ?? UIT
UIT
 ?? FOTO'S ELIAS GUBBELS, RR ?? Dejiko Cosplay, vernoemd naar het bekende mangaperso­nage, zetelt zondag in de jury van de cosplaywed­strijd in de Parkloods. Rechts: iconen Mario Bros en Pikachu.
FOTO'S ELIAS GUBBELS, RR Dejiko Cosplay, vernoemd naar het bekende mangaperso­nage, zetelt zondag in de jury van de cosplaywed­strijd in de Parkloods. Rechts: iconen Mario Bros en Pikachu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium