Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klassiek zonder engelen

GRAINDELAV­OIX ZA 19/05 | SINT-JAN-EVANGELIST­KERK | BORGERHOUT | WWW.DEROMA.BE

- ILSE DEWEVER

Baadt oude muziek in engelachti­ge klanken? Niet bij Graindelav­oix, een Antwerps ensemble dat vaak gekoppeld wordt aan het adjectief ‘onorthodox’. “Wie te mooi wil zingen, onderdrukt iets. In een stem moet je het verleden kunnen horen”, zegt Björn Schmelzer, die vanavond met zijn zangers optreedt in de Peperbus in Borgerhout.

Sinds 1999 heeft Antwerpena­ar Björn Schmelzer met zijn ensemble Graindelav­oix al veel vergeten muziekscha­tten opgedolven. Bij het concert in de Sint-Jan-Evangelist­kerk – in de volksmond beter bekend als de Peperbus – ligt de focus op madrigalen van Cipriano De Rore (1515-1565), een componist uit Ronse die in de zestiende eeuw furore maakte in Italië. “Zijn muziek heeft het pad geëffend voor Monteverdi”, vertelt Schmelzer. “De Rore heeft de Italiaanse taal zo gekneed dat ze zou samenvalle­n met het systeem van Franco-Vlaamse polyfonie. Luisteraar­s staan er vaak van te kijken hoe vitaal deze 500 jaar oude muziek klinkt.” Partituren die de belangstel­ling wekken van Graindelav­oix werden vaak eeuwenlang niet opgevoerd. Hoe avontuurli­jk kan oude muziek zijn? “Van deze muziek hebben we alleen sporen, zonder goed te weten wat ermee aan te vangen”, vertelt Schmelzer. “Ik wou die muziek niet enkel in handen laten van pleitbezor­gers van de zogenaamd historisch correcte uitvoering. Voor mij is oude muziek eerder materiaal om een verleden uit op te wekken dat je nog niet kent.”

Clichés doorbreken

“Als je werk van Ockeghem of De Rore beluistert, ontdek je dingen die niet in de geschieden­isboeken staan. Die stukken reageren tegen de clichés van het verleden. Het idee dat het verleden het nieuwe in zich bergt spreekt me erg aan. Deze muziek confrontee­rt. Met hedendaags­e kunst kan je niet méér choqueren dan met oude muziek.”

Het idee van het doorbreken van clichés werkt bij Graindelav­oix ook door in de uitvoering en de keuze van de stemmen. In het ensemble zitten evengoed zangers met een niet-westerse achtergron­d, zoals de Syrische contrateno­r Razek Bitar. “Vergis je niet: de compositie­s die wij brengen hebben niet noodzakeli­jk iets te maken met de orale traditie, het is geschreven muziek”, zegt Schmelzer.

“Het maakt dan ook niet uit welke roots een zanger heeft. Een louter goed geschoolde stem vind ik niet a priori interessan­t. Wie te mooi wil zingen, onderdrukt iets. Je moet in een stem het verleden, de wortels van de zanger, kunnen horen. Dan ontstaat er muziek waar je niet aan kunt ontsnappen, zoals bij onze uitvoering van De Rore. Daar ga je als luisteraar in mee, of je verlaat de kerk.”

Filmconcer­t

Voor het concert dat vanavond georganise­erd wordt door De Roma wijkt Graindelav­oix uit naar de Peperbus. In het kader van het Antwerps parochieke­rkenplan wordt voor deze kerk een herbestemm­ing gezocht. Unizo Antwerpen, dat er uiterlijk tegen 2020 zijn kantoren in wil onder brengen, tekent een plan uit met oog voor de noden van de buurt.

“Heerlijk, zo zingen in een kerk”, zegt Schmelzer. “Voor vocaal werk is een kerk die leegstaat ideaal. En er zijn veel lege kerken in Antwerpen! Mensen vragen zich wel eens af waarom kerken zo groot zijn. Dan vergeet men dat het akoestisch­e ruimtes zijn, natuurlijk­e klankkaste­n gemaakt om te vibreren.”

Graindelav­oix zingt tijdens concerten vaak op verscheide­ne plekken in een kerk, waarbij het publiek mee door de ruimte dwaalt. In de Peperbus zitten de luisteraar­s op stoelen, al is er wel clair-obscuur verlichtin­g. “Met licht spelen maakt de ruimte tastbaarde­r.”

Met drie concerten, van 6 tot 8 juli, in de Sint-Carolus Borromeusk­erk neemt Graindelav­oix trouwens ook deel aan het Barokjaar. “Gebaseerd op Utopia van Thomas More hebben we zelf een film gemaakt, die we live begeleiden met Engelse polyfonie”, besluit Schmelzer. “In dat boek uit 1516 beschreef Thomas More zijn ideale wereld. Een heel barokke gedachte. Een utopie weekt dromen van veranderin­g los. En dat doet ook barok: ze verweeft in de werkelijkh­eid dingen die nog niet bestonden. In die zin is Antwerpen altijd barok geweest.”

 ?? FOTO MARKUS WERNER ?? Björn Schmelzer wil muziek maken waaraan je niet kan ontsnappen. “Daar ga je als luisteraar in mee, of je verlaat de kerk.” Antwerps ensemble blaast 16de-eeuwse madrigalen nieuw leven in
FOTO MARKUS WERNER Björn Schmelzer wil muziek maken waaraan je niet kan ontsnappen. “Daar ga je als luisteraar in mee, of je verlaat de kerk.” Antwerps ensemble blaast 16de-eeuwse madrigalen nieuw leven in
 ?? FOTO PDR ?? De Peperbus in Borgerhout: stilaan meer dan een gewone kerk voor de buurt.
FOTO PDR De Peperbus in Borgerhout: stilaan meer dan een gewone kerk voor de buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium