Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Ringprojec­ten zijn de eerste halte naar een volledige overkappin­g”

RINGDAGEN VAN 26 TOT EN MET 30 MEI Intendant Alexander D’Hooghe nodigt uit: beslis mee welke van 31 voorstelle­n effectief worden gerealisee­rd

- KARIN VANHEUSDEN

Alexander D’Hooghe

Intendant

‘‘Experten en overheid hebben minder zicht op wat er lokaal speelt. Mensen die ergens wonen of werken, weten wat aangenaam, veilig en leefbaar is. Die kennis moet je ook meenemen.’’

Van 26 tot en met 30 mei vinden er opnieuw Ringdagen plaats. Wie de eerste plannen voor de overkappin­g wil zien of wil praten met de ontwerptea­ms, mag die niet missen. Intendant Alexander D’Hooghe en de zes ontwerptea­ms West, Zuidoost, Zuid, Noordoost, Oost en Noord presentere­n dan 31 projecten, waarvan de beste en meest haalbare worden geselectee­rd voor realisatie. Deze eerste Ringprojec­ten zijn het resultaat van negen maanden hard labeur, met ook veel inzet van geëngageer­de burgers. “Ze zijn een eerste halte in onze ambitie om op langere termijn tot een volledige overkappin­g van de Ring te komen”, zegt Alexander D’Hooghe. “Met deze eerste Ringprojec­ten verbeteren we de leefbaarhe­id en mobiliteit in en rond Antwerpen en bouwen we samen aan de stad van morgen.”

“De Ringprojec­ten zijn een eerste, maar erg belangrijk­e stap om de leefbaarhe­id in en rond Antwerpen op korte termijn te vergroten”, zegt intendant Alexander D’Hooghe. “Uit een grote korf van ontwerpen, gaande van geluidswer­ende bermen, fietsbrugg­en en wandelrout­es tot betere tram- en treinverbi­ndingen en de eerste stukken groene kap over de Antwerpse Ring, wordt eerstdaags een selectie gemaakt. Pro- jecten die de leefomgevi­ng ten goede komen hebben een streepje voor.”

Van 26 tot en met 30 mei vinden opnieuw Ringdagen plaats. Wat is er gebeurd sinds de eerste Ringdagen in september vorig jaar?

De zes ontwerptea­ms hebben de afgelopen negen maanden onvoorstel­baar hard gewerkt, samen met bewoners, vereniging­en en ondernemer­s uit de buurt, en ook met experten en deskundige­n. De ontwerpers hebben van daaruit realistisc­he en betaalbare projecten uitgeteken­d. Het is belangrijk niet alleen groot te kun- nen dromen, maar vooral ook te kunnen bouwen. De Ringprojec­ten moeten niet alleen goed zijn, ze moeten ook gesteund zijn door experten, gedragen worden door voldoende burgers en vlot gerealisee­rd kunnen worden.

Waarom is de inspraak van burgers zo belangrijk?

Experten en overheid hebben soms een minder goede kennis van wat er lokaal speelt. Mensen die ergens wonen of werken, weten wat aangenaam, veilig en leefbaar is. Die kennis moet je ook meenemen. Anderzijds leer je uit de dialoog tussen experten en burgers dat het geen zin heeft te dromen van projecten die technisch uiteindeli­jk niet haalbaar zijn.

Is er een garantie dat de suggesties van de burgers worden meegenomen?

Heel veel suggesties zijn opgenomen in de ontwerpen. Gebeurde dat niet, dan was dat omdat de experten gegronde argumenten hadden, of omdat burgers onderling tegenstrij­dige voorstelle­n deden. Tijdens de Ringdagen in mei zullen de teams de laatste feedback bij de burgers ophalen. Hun finale opmerkinge­n en steun – of het gebrek eraan – zullen dan worden meegenomen. De mate waarin een project wordt gedragen is een belangrijk criterium bij de keuze van de Ringprojec­ten die eerst gerealisee­rd zullen worden.

Tijdens de Ringdagen worden 31 projecten voorgestel­d. Met de in eerste instantie voorziene 1,25 miljard kunnen ze niet allemaal worden uitgevoerd. Hoe gebeurt de selectie?

Er zijn meer Ringprojec­ten uitgeteken­d dan er kunnen worden gerealisee­rd met de voorziene middelen voor deze eerste fase van de overkappin­g. De selectie gebeurt op basis van vier criteria: verbeterin­g van de leefbaarhe­id, haalbaarhe­id (kosten en baten), ruimtelijk­e kwaliteit en draagvlak. Om zo objectief mogelijk te beslissen, proberen we voor alle Ringprojec­ten te voorspelle­n wat de verbeterin­gen in de omgeving zullen zijn. Hoeveel decibel minder geluidsove­rlast zullen omwonenden ervaren? Hoe zit het met de luchtkwali­teit? De beste milieu-experten van Vlaanderen hebben uitgedacht hoe we kunnen berekenen hoeveel mensen echt winst halen uit de Ringprojec­ten. We gaan ook na of de Ringprojec­ten door de burger worden gedragen, en ook wat de return is die de maatschapp­ij terugkrijg­t per euro belastingg­eld, bijvoorbee­ld via een verminderi­ng van ziekenhuis­opnames? Tenslotte bekijkt een jury van ontwerpers vanuit de kwaliteit van het ontwerp in hoeverre het project geslaagd is. Hierin hebben de Vlaamse en Antwerpse stadsbouwm­eesters en externe deskundige­n architectu­ur-stedenbouw een belangrijk­e stem. Zo komen we op de beste manier tot de meest optimale besteding van elke euro voor dit eerste pakket Ringprojec­ten. Daarna beslist het politiek stuurcomit­é, bestaan-

de uit de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen, welk pakket van Ringprojec­ten effectief wordt gerealisee­rd met de voorziene 1,25 miljard euro.

Het zijn ook niet allemaal overkappin­gsprojecte­n.

Klopt. We willen zeker geen foute verwachtin­gen creëren. Er zijn ook ‘kleinere’, maar ecologisch en naar leefbaarhe­id waardevoll­e ingrepen in de bermen van de Ringzone. Daarnaast worden er bijvoorbee­ld ook eerste ‘verbinding­en’ – met de fiets en tram of te voet – gelegd tussen wijken die door de Ring van elkaar en van de stad geïsoleerd zijn.

Wat gebeurt er met de projecten die het niet halen?

Het kan zijn dat bepaalde Ringprojec­ten op de juiste locatie zijn gepland, maar dat het ontwerp nog niet rijp is. Later kan hier mogelijk verder op worden gestudeerd. We mogen niet vergeten dat we voor het vervolg van de overkappin­g nu al verder moeten kijken. In het oosten en het zuiden bijvoorbee­ld kan je nu nog niet echt een grote overkappin­g bouwen. Daarvoor moet de Ring eerst opgedeeld zijn in lokaal en doorgaand verkeer tussen de E313/E34 en de E19. Maar we kunnen dit de komende jaren wel al in ontwerpen laten uitwerken.

Elk team heeft ook een visie uitgewerkt voor de volledige overkappin­g in zijn zone. Een project op zeer lange termijn. Waarom is dit zo belangrijk?

De volledige overkappin­g van de Ring is opgenomen in de ambities van het Toekomstve­rbond van overheid, experten en burgers. De langetermi­jnvisies zijn dus voorbereid­end werk om de doorgroei de komende tien, vijftien jaar vorm te geven. Daarom is getracht een lijn te brengen in de ontwerpen van de verschille­nde ontwerptea­ms óver de zes Ringzones heen.

Het Toekomstve­rbond kwam er na meer dan twintig jaar discussies, studies en geruzie. Nu staan alle neuzen in dezelfde richting, maar intussen laat Ringland, een van uw partners, nog volop studies uitvoeren. De burgerbewe­ging legt zich niet zomaar neer bij de Hollandse Knoop en de zogenaamde ‘gaten’ in de overkappin­g, die nodig zouden zijn voor de tunnelveil­igheid.

Tot nog toe hebben we geen enkele studie kunnen vinden die aantoont dat een volledige overkE3a13­pping zonder ‘gaten’ mogelijk is. Ik heb er geen problemen mee dat er verder onderzoek wordt gedaan, naar propere gaten of naar een kap zonder gaten. Dat is net de essentie van het Toekomstve­rbond; dat we samen naar oplossinge­n zoeken. Maar tunnelveil­igheid heeft nu eenmaal haar eisen. Zelf maken we het onderschei­d tussen waar we nu staan om de eerste stappen te kunnen zetten voor de overkappin­g, en wat er mogelijk later wordt aangepast. Dit sluit dus niet uit dat er verder kan gezocht en gestudeerd worden. Ik verwelkom die bijkomende studies van Ringland, maar ik vraag de burgerbewe­gingen wel dat samen met ons te doen. En wat de Hollandse Knoop betreft: op- en afritten zijn nooit aantrekkel­ijke punten. Nu komen ze allemaal toe op de Schijnpoor­tweg en aan het Sportpalei­s, een betonnen nachtmerri­e voor iedereen die in de omgeving woont. Maar zoals het project nu voorligt, hebben we de kans om op deze plek een mooie stadsboule­vard te maken, volledig vergroend, met prima fietsverbi­ndingen en een knooppunt voor openbaar vervoer.

Zone Oost is een zeer complex gebied. De burgerbewe­ging ’t Schijnverb­ond, een platform van buurtveren­igingen uit Borgerhout, Antwerpen-Noord, Antwerpen-Dam en Deurne-Noord, betreurt dat de ontwerptea­ms vertrokken zijn van de oorspronke­lijke plannen van Oosterweel, de zogenaamde ‘Oosterweel-heavy’, met het kluwen van op- en afritten aan het Sportpalei­s en zonder de A102.

Ik kan hun opmerkinge­n begrijpen, maar het leek ons belangrijk­er om al met het ontwerpwer­k te beginnen, in plaats van nog eens een half jaar of een jaar te wachten. Samen met de burgerbewe­gingen hebben we alle onderzoeks­vragen van de mensen uit deze omgeving bestudeerd. Het blijft een ontzettend grote uitdaging om dit op- en afrittenco­mplex vlakbij het Sportpalei­s ruimtelijk zo goed mogelijk in de omgeving in te passen. Met de middelen voor de overkappin­g kunnen we daar nog een stap voorwaarts inzetten. Ik denk dat we die stap beter nu zetten dan te wachten op de aanleg van de A102.

Wanneer zullen de eerste Ringprojec­ten echt klaar zijn?

Dat hangt van project tot project af en dus van de uiteindeli­jke selectie. Sommige projecten kunnen aansluiten op de werken voor de Oosterweel­verbinding op linkerof rechteroev­er. Ingrepen op bermen zijn ook eenvoudige­r dan het leggen van een dakplaat over de Ring. Belangrijk is dat we continu verder kunnen werken zodat de Antwerpena­ar ziet dat het vooruit gaat: zowel met de mobiliteit als de leef baarheid.

Zijn er garanties dat de volgende regeringen deze eerste Ringprojec­ten verder laten uitvoeren?

Daar ben ik zeker van. Er is een beweging ingezet waar niemand meer op kan terugkomen. Het is een klassiek gegeven dat projecten van deze grootte, eens ze op de rails zijn gezet, twee, drie tot vier regeringen op de sporen blijven doordender­en.

Uw mandaat als intendant loopt nu ook af. Gezien het succes van deze formule zal die wellicht worden verdergeze­t. Bent u opnieuw kandidaat?

Ik heb de voorbije drie jaar veel energie gestoken in deze opdracht en kwam er voor terug uit Amerika. Ik kijk dus met meer dan gewone belangstel­ling uit naar het vervolg. Wie weet! Het is mogelijk, maar we zijn ook op andere plaatsen actief.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Alexander D’Hooge: “Uit de dialoog tussen experten en burgers leer je ook dat het geen zin heeft te blijven dromen van overkappin­gsprojecte­n die technisch niet haalbaar zijn.”
FOTO BELGA Alexander D’Hooge: “Uit de dialoog tussen experten en burgers leer je ook dat het geen zin heeft te blijven dromen van overkappin­gsprojecte­n die technisch niet haalbaar zijn.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium