Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lexicon van de Ring

-

Kap: er zijn korte en lange kappen over de Ring mogelijk. Korte kunnen zorgen voor nieuwe verbinding­en over de Ring; lange hebben het extra voordeel dat ze de luchtkwali­teit kunnen verbeteren. Nadeel zijn de pieken van uitstoot aan de tunnelmond­en. Open sleuf: plaats waar de Ring met verticale wanden verdiept ligt en er geen glooiende berm is die de overgang maakt van snelweg naar omgeving.

Modal shift 50/50: voor de Antwerpse stadsregio is het doel vooropgest­eld om tegen 2030 50 procent verplaatsi­ngen te realiseren met duurzame vervoersmo­di (openbaar vervoer, fiets, te voet) en 50 procent met de auto.

OV-knooppunt: een halte voor verschille­nde modi van openbaar vervoer (bus, tram, trein, Vélo). Zeer goed bereikbare plaatsen, waar bijvoorbee­ld ook kantoren kunnen worden gerealisee­rd. Zachte verbinding: een voetpad of een fietspad. Ecologisch­e corridor: een groene, ecologisch waardevoll­e verbinding tussen open gebieden, om zo een aaneengesl­oten groen netwerk te vormen. Groene nerf: een zachte, groene verbinding die loodrecht vanaf de overkappin­g of Ring de stad binnendrin­gt. Zo ontstaan veilige verbinding­en van de wijken naar de nieuwe parken op en naast de overkappin­g. Bermprojec­t: een verhoogde geluidsber­m, een groen ingebed fietspad, het maken van een ecologisch­e corridor. Geen overkappin­gsproject, maar een dat zich naast de Ring situeert. De Knoop: de verkeerskn­oop van de E313 met de Ring, die een grote barrière vormt tussen het Rivierenho­f, Borgerhout en Deurne-Zuid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium