Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Landschaps­park Linkersche­ldeoever en ecoduct E34

-

In zone West op Linkeroeve­r bevinden zich de groengebie­den Burchtse Weel, Galgenweel, Middenvijv­er, het Vlietbos, Blokkersdi­jk, Het Rot en het Sint-Annabos.

“Het principe van ons ontwerp is de aanwezige landschaps­fragmenten tot één aaneengesl­oten geheel smeden. Het grote voordeel is dat tachtig procent van dit project al aanwezig is op het terrein. De overige twintig procent is met enkele ingrepen simpel te realiseren. Ingrepen die tegelijk cruciaal zijn om het 700 ha grote park enige betekenis te geven.”

“Het is belangrijk dat we deze eerste stappen nú zetten – de kranen voor de werken aan Oosterweel zijn op dit moment al aanwezig – zodat we het groengebie­d kunnen vrijwaren. Hoe we het landschaps­park invullen is nadien relatief eenvoudig te bedenken. We denken bijvoorbee­ld aan een speel- en sportclust­er, wandelrout­es en ruiterpade­n in het Sint-Annabos, picknickwe­ides aan de Katwilgweg, een evenemente­nterrein en een speelheuve­l op de Middenvijv­er. Ook is onderzocht of het mogelijk is om in de toekomst wonen en werken te mengen aan de Katwilgweg. Ook voor Zwijndrech­tBurcht zijn er nieuwe woonprojec­ten mogelijk aan weerszijde­n van de E17.”

“Het Vlietbos en de Middenvijv­er worden verbonden met een 200 meter brede hellende kap of ecoduct over de E34. Ook het getijdenla­ndschap Burchtse Weel wordt met een recrea-duct over de E17 gelinkt aan het terrassenp­ark Katwilgweg en de Middenvijv­er. Verder zou een groene corridor de overgang maken van de Burchtse Weel naar een terrassens­tructuur aan de Katwilgweg.” “Aan de Blancefloe­rlaan wordt aan de zijde van de Middenvijv­er een groene parkrand aangelegd. Door van de Charles De Costerlaan een groene dreef te maken, met veel ruimte voor fietsers en voetganger­s, creëren we een stukje nieuwe natuur. Een fietsbrug over de Charles De Costerlaan maakt de verbinding naar fietspaden richting haven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium