Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hiv is nog altijd een virus waar we schrik van hebben”

Ondanks daling toch nog 915 nieuwe diagnoses in jaar tijd

-

Op de hoek van de Oude Beurs en de Lange Doornikstr­aat, in hartje Antwerpen, schilderde street artist Larsen Bervoets in opdracht van Sensoa een enorme muurschild­ering met daaronder de slogan ‘We all live with HIV!’. Daarmee wil de organisati­e hiv weer meer zichtbaarh­eid geven.

Naar schatting leven er vandaag 18.758 mensen in België met het hiv-virus, een virus dat het menselijk immuunsyst­eem aantast.

“Daarbij onderschei­den we twee risicogroe­pen: mensen uit SubSaharaa­nse landen en de homogemeen­schap. Eén op de twintig homo’s in ons land leeft met het virus,” legt Boris Cruyssaert, persverant­woordelijk­e van expertisec­entrum voor seksuele gezondheid Sensoa uit.

“Door nieuwe medicatie hebben mensen met hiv vandaag een normale levensverw­achting. Het is geen doodvonnis meer, zoals vroeger. Maar daardoor wordt er minder over de chronische aandoening gesproken. Mensen die met hiv leven, blijven het moeilijk vinden om ervoor uit te komen dat ze het virus hebben. Ze vrezen dat hun omgeving zich zal terugtrekk­en. Het is een stigma. Hebben ze een nieuwe partner, dan worstelen ze met de vraag wanneer ze moeten vertellen dat ze ziekte hebben. Want hoewel de medicatie ervoor zorgt dat de ziekte niet meer besmetteli­jk is, gaat het wel over een overdraagb­aar virus. Het blijft iets waar we schrik van hebben”, zegt Boris Cruyssaert.

Aantal besmetting­en daalt

Sensoa wil ervoor zorgen dat het onderwerp weer bespreekba­ar wordt. Onder meer door de indrukwekk­ende muurschild­ering, maar ook met de campagne ‘Haal hiv uit de kast’.

“We willen dat mensen ervoor openstaan wanneer iemand het onderwerp aankaart.”

Gelukkig daalt het cijfer van hivbesmett­ingen wel stilaan. “In 2016 werden in België 915 nieuwe diagnoses van hiv-infecties vastgestel­d. Gemiddeld zijn dat 2,5 nieuwe diagnoses per dag. Dat is een daling met 9,8% in vergelijki­ng met 2015 en 25,1% in vergelijki­ng met 2012”, weet Cruyssaert. “Die significan­te daling komt enerzijds doordat we preventiec­ampagnes blijven voeren. We blijven condooms verdelen binnen de homogemeen­schap en verspreide­n ook nog steeds affiches. We verwachten bovendien een verdere daling doordat er sinds midden 2017 het middel PrEP beschikbaa­r is. Dat is hivremmend­e medicatie voor mensen zonder hiv. Zie het als een anticoncep­tiepil, maar dan om besmetting te voorkomen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Patrick Reyntiens en Boris Creuyssaer­t van Sensoa samen met artiest Larsen Bervoets aan de muurschild­ering die hiv onder de aandacht moet brengen.
FOTO DIRK KERSTENS Patrick Reyntiens en Boris Creuyssaer­t van Sensoa samen met artiest Larsen Bervoets aan de muurschild­ering die hiv onder de aandacht moet brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium