Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na een paar jaar bij De Lijn was mijn bloeddruk al veel te hoog”

-

Uit het onderzoek blijkt dat buschauffe­ur een van de zwaarste beroepen voor vrouwen is. Else Martens (52) uit Nijlen getuigt. “Een biologisch­e klok bestaat niet meer voor ons en je wordt dikker van heel de tijd te zitten.”

“Ik ben al twaalf jaar buschauffe­ur bij De Lijn”, zegt Else. “De eerste paar jaar deed ik het voltijds. Maar het heeft niet lang geduurd voor ik bij een doktersbez­oek te horen kreeg dat mijn bloeddruk veel te hoog was. Nu werk ik vier vijfde en moet ik bètablokke­rs nemen. En ik ben zeker niet de enige chauffeur met dat probleem.”

De stress is er soms te veel aan. “We hebben erg onregelmat­ige uren. Voor vroege shiften opstaan om 4u, voor late shiften doorwerken tot middernach­t en af en toe doen we twee of zelfs drie kleinere shiften over de dag verspreid. Zulke dagen wisselen elkaar constant af”, gaat Else verder. “Of chauffeurs van De Lijn problemen hebben met de biologisch­e klok? Zoiets bestaat voor ons gewoon niet meer. Een sociaal leven, een gezinsleve­n of hobby’s zijn amper mogelijk.”

Het stilzitten is erg belastend voor de gezondheid, weet Else. “We werken acht uur in dezelfde houding, onze pauzes vallen vaak weg omdat er vertraging­en zijn. Soms heb ik twee volle minuten nodig om me uit mijn zetel te hijsen omdat mijn spieren en pezen zo afgesneden zijn door te zitten. Je wordt er ook dikker van, want je beweegt niet. Ik dieet momenteel wel, maar bij mij heeft het veel minder effect dan bij anderen die hetzelfde dieet volgen.”

 ?? FOTO RR ?? Else Martens.
FOTO RR Else Martens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium