Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noah en Natascha: “Wat wij doen is fantastisc­h om naar te kijken”

Turner Noah (18) uit Deurne en gymnaste Natascha (18) uit Boom geven vanavond het beste van zichzelf in live-finale

- TOM VETS

Hij maakt deel uit van het gymnastend­uo Interius Fortitudo, zij is de helft van het al even acrobatisc­he duo Tascha & Ian. Allebei gaan Noah Kuavita (18) uit Deurne en Natascha Van Es (19) uit Boom vanavond vol voor de eindwinst in Belgium’s Got

Talent. “Maar we willen ook onze sport promoten.”

Eén kans op twaalf hebben Noah en Natascha elk op de 50.000 euro die winst in de liveshow vanavond met zich meebrengt. Noah vormt met Brusselaar Jimmy Verbaeys Interius Fortitudo, terwijl Natascha een duo vormt met haar WestVlaams­e vriend Ian Lodens. Allebei moeten ze het hebben van spectacula­ire gymnastisc­he acts, maar ze zijn niet de enige finalisten die halsbreken­de toeren uithalen. “Vroeger stonden vooral zang- en dansacts in de finale, maar nu gaat de kijker duidelijk meer voor de spectacula­ire dingen”, klinkt het. “Wat wij doen is niet alleen bijzonder op sportief vlak, maar ook fantastisc­h om naar te kijken.”

Gaat de stress pieken tijdens jullie finale-optreden?

Noah: Dat zal wel meevallen. Ik heb als turner al podium-ervaring op verschille­nde Belgische en zelfs Europese kampioensc­happen. Ik ben een showbeest, van zenuwen heb ik weinig last. Ik ga proberen die vier juryleden omver te blazen met onze act.

Natascha: Toen ik moest aantreden op het gymgala, zaten er nog meer mensen in de zaal. Al kijken er nu ook wel een miljoen mensen thuis, en die zullen elke fout zien. Maar daar probeer ik niet aan te denken. Als het kleine foutjes zijn, zal de doorsnee kijker ze ook niet meteen zien.

Studeren jullie nog?

Natascha: Ja, ik doe media en entertainm­ent business aan Thomas More in Mechelen. In het begin viel het combineren van

die studies en Belgium’s Got

Talent nog mee, maar nu is het eigenlijk zeer druk met de examens. Drie dagen na de finale heb ik mijn eerste examen. En ik heb nog niks kunnen studeren. Zonde, want tot nog toe had ik geen enkel herexamen.

Maar Belgium’s Got Ta

lent is zo’n unieke kans dat ik echt voluit voor de show wil gaan. Ik zal wel herkansen aan Thomas More.

Noah: Ik volg communicat­iemanageme­nt, maar over school moet ik me minder zorgen maken. Ik kies volgend jaar sowieso voor een baan bij Defensie. Maar net nu zit ik met de aanloop naar het Belgisch kampioensc­hap turnen. Tussen de repetities voor de finale door moet ik ook daarvoor flink trainen.

Hoelang sporten jullie al?

Noah: Ik turn al sinds mijn vierde. Dat werd niet van thuis uit gepusht, maar mijn zus turnde ook. Dat was aanstekeli­jk, ik wilde die salto’s en andere halsbreken­de toeren ook kunnen. Toen ik zes jaar was, werd

ik direct aangenomen bij sportveren­iging Silok in Deurne, en later belandde ik op de topsportsc­hool in Gent. Turnen beheerst al veertien jaar mijn leven.

Natascha: Ik doe acrogymnas­tiek sinds mijn elfde. Voorheen had ik nooit gesport, maar ik was erg lenig. Dat viel ook op tijdens de allereerst­e training. Voor mij was dat een bevestigin­g om er voluit voor te gaan. Ik denk dat iedereen kan turnen als je veel oefent. Je hoeft niet per se lenig te zijn. Noah is dat ook niet, maar hij kan wel veel (lacht).

Noah: Je moet er vroeg mee beginnen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het is om nog een hoog niveau te halen.

Slorpt deze sport veel van jullie tijd?

Noah: Bij mij toch zo’n 28 uur per week. Dat moet je er voor over hebben. Wij klagen niet. Het is een doel dat je jezelf hebt gesteld in het leven. Niemand verplicht ons om dit te doen, hè. Andere hobby’s heb ik niet, behalve dan Youtube-filmpjes maken.

Natascha: Vroeger spendeerde ik ook zoveel uren aan het trainen, maar vanwege mijn studies aan de hogeschool ben ik gestopt met topsport. Nu doe ik vooral shows, en geen echte competitie meer. Behalve als er shows in aantocht zijn, heb

ik vrij kalme weken.

Hoe gaan jullie in de finale jullie

vorige optredens overtreffe­n?

Noah: Bij ons gaat dat lastig worden. Wij hebben al veel spectacula­ire dingen getoond. Daarom focussen we op andere aspecten van gymnastiek.

Natascha: Met onze act hopen Ian en ik vooral een emotionele snaar te raken.

Waarom schreven jullie je in voor Belgium’s Got Talent?

Natascha: Door onze deelname hoop ik mijn sport bekender te

Tascha & Ian. maken. Acrogymnas­tiek is immers geen olympische discipline. Verder hopen we zo ook meer toeschouwe­rs naar onze eigen shows te lokken. We mogen na onze tv-optredens zeker niet klagen. Als Ian en ik over straat lopen, merken we soms al de herkenning. Zeker bij kinderen. Die vinden het heel tof wat we doen.

Noah: Ook wij willen onze sport promoten. Turnen komt veel te weinig op televisie vind ik.

Wie beschouwen jullie als dé kanshebber op eindwinst?

Noah: In mijn genre zijn Natasha en Ian niet te onderschat­ten, maar algemeen denk ik dat Avant Garde Collective een grote kans heeft. Die dansgroep steekt er echt bovenuit. Hun niveau ligt nog hoger dan dat van de rest.

Natascha: Daar ben ik het mee eens. Die kerels hebben ook tijdens

Let’s Dance in Nederland opgetreden, nadat ze ook al furore hadden gemaakt in het dansprogra­mma

Battle on the Dancefloor.

Noah: Natascha en Ian werden door het publiek naar de finale gestuurd, Interius Fortitudo door de jury. Wij weten dus niet hoeveel fans we bij het publiek hebben.

Wat zouden jullie met het prijzengel­d doen?

Natascha: Ik zou vooral sparen, maar Ian wil er zijn grootmoede­r in de Filipijnen mee bezoeken. Hij heeft haar nog nooit ontmoet. Ook zijn moeder heeft haar moeder al jaren niet meer in levende lijve gezien.

Noah: Ik zou het bedrag willen investeren in mijn sport. Kleding, voeding, materiaal… je hebt altijd kosten, en het turnen brengt amper iets op. Het zou in elk geval uitstekend van pas komen.

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, VTM ?? Waarom Noah Kuavita en Natascha Van Es vanavond uw stem verdienen: “Wat wij doen is niet alleen bijzonder op sportief vlak, maar ook fantastisc­h om naar te kijken.”
FOTO'S PATRICK DE ROO, VTM Waarom Noah Kuavita en Natascha Van Es vanavond uw stem verdienen: “Wat wij doen is niet alleen bijzonder op sportief vlak, maar ook fantastisc­h om naar te kijken.”
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ?? Interius Fortitudo.
Interius Fortitudo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium