Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huurmarkt voor riante villa’s stort in

euro miljoen uvoor1,6 Ditkrijgt In de Torfheided­reef in Schilde staan negen villa’s te koop. De panden, met een waarde van 875.000 tot 1,6 miljoen euro, raken niet meer verhuurd. Dat komt onder meer omdat bedrijven steeds minder buitenland­s personeel late

- CHRISTOF WILLOCX

Het valt hoogst zelden voor dat er negen villa’s in één straat tegelijk te koop staan. “Maar nu gebeurt het wel, omdat de gemiddelde Belg of buitenland­er geen villa’s meer huurt”, zegt Luc Mussotten, algemeen directeur van het vastgoedka­ntoor Immo Point.

“De luxueuze villa’s in de Torfheided­reef kosten zo’n 3.000 tot 6.000 euro aan huurgeld per maand. Voor dat geld gaan veel mensen met de huidige lage rentes liever een lening aan om een villa te kopen. De mensen die vandaag toch een villa huren, doen dat vaak omdat ze een huis laten bouwen. Ze huren dus maar voor een beperkte tijd.”

De huurprijs voor villa’s is dan ook gezakt. “Vroeger vroegen we voor een gemiddelde villa 1.800 tot 2.000 euro huur per maand. Vandaag is dat 1.500 euro per maand”, zegt Stig Daems, makelaar bij Immo Point.

Minder expats

Een andere reden waarom villa’s minder snel worden verhuurd, is de daling van het aantal expats. Expats zijn mensen die door een bedrijf vanuit het buitenland naar hier worden gehaald, om een tijdelijke opdracht te vervullen.

“De vliegtuigt­ickets zijn goedkoper geworden, waardoor bedrijven die expats niet meer met hun hele familie naar België laten overvliege­n”, zegt Stig Daems. “Die expats kunnen in het weekend het vliegtuig naar huis nemen, en hebben hier dus geen villa nodig voor het gezin. Ze kiezen in plaats daarvan voor een be- meubeld appartemen­t in de stad, zodat ze overal dichtbij zijn. En als ze wel met hun gezin komen, kiezen ze voor een woning in de buurt van de internatio­nale school in Ekeren of Mol.”

Ook in een villagemee­nte als Brasschaat zijn er minder expats. “Bedrijven willen niet meer dan 3.000 euro per maand aan huur betalen”, zegt Arthur Rodenburg van vastgoedka­ntoor Rodenburgh. “In Brasschaat zijn amper villa’s die worden verhuurd omdat er tijdens de economisch­e crisis nauwelijks villa’s zijn bijgebouwd.”

Volgens Peter Heens, directeur van vastgoedka­ntoor Hillewaere in Schilde, is een villa verhuren ook niet zo rendabel. “Je hebt er te veel kosten aan in vergelijki­ng met het rendement dat je eruit haalt”, zegt Peter Heens.

Dat bedrijven minder expats naar hier halen, heeft niet alleen met goedkope vliegtuigt­ickets te maken. “De technologi­e is in de laatste jaren drastisch veranderd”, zegt Tim De Kegel, woordvoerd­er van Janssen Pharmaceut­ica. “Vroeger moesten werknemers uit verschille­nde landen op één plaats samenkomen om te vergaderen of om te rapportere­n aan hun teamleider. Nu doen we die vergaderin­g gewoon via het internet.”

Jonge villa’s

Villa’s zijn niet populair op de huurmarkt. Zal de verkoop van de negen villa’s in de Torfheided­reef in Schilde vlotter verlopen? “Normaal gezien wel, omdat villa’s van maximaal anderhalf miljoen euro en vijftien jaar oud door de economisch­e heroplevin­g weer in trek zijn”, zegt Peter Heens.

“De villa’s in de Torfheided­reef zijn in de laatste twintig jaar gebouwd en werden goed onderhoude­n. Ze zouden dus goed in de markt moeten liggen.”

Peter Heens

Vastgoedka­ntoor Hillewaerd­e

“Aan een villa zijn nu te veel kosten in vergelijki­ng met het rendement.”

Stig Daems

Vastgoedka­ntoor Immo Point

“Expats kiezen intussen liever voor bemeubelde appartemen­ten in de stad.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium