Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merksplas contentste gemeente qua aanbod voor boodschapp­en

In Antwerpen werkt slechts 62% van 20- tot 64-jarigen

- CHRISTOF WILLOCX

De steden in de provincie Antwerpen hebben het grootste aantal werklozen. “Steden zijn een aantrekkin­gspool voor mensen zonder werk”, zegt Ludo Struyven, arbeidsmar­ktspeciali­st van KU Leuven. “Mensen verwachten dat ze in een stad vooruitgan­g kunnen boeken, maar dat is vaak niet het geval.”

In de stad Antwerpen is maar 62,4% van de mensen tussen 20 en 64 jaar aan de slag. Daarmee omarmt Antwerpen innig de rode lantaarn in de provincie. Ook Turnhout (waar 67,9% van de 20- tot 64-jarigen aan het werk is) en Mechelen (70,7%) scoren niet goed.

“Het is een fenomeen dat al decenniala­ng aanhoudt: wie arm is, trekt vaak naar de stad”, zegt Ludo Struyven. “Voor een deel komt dat omdat mensen daar in een grotere anonimitei­t werkloos kunnen zijn. Op het platteland valt het harder op. In een stad kun je opgaan in de massa, zonder aan sociaal aanzien in te boeten.”

“Steden trekken in absolute aantallen ook meer laaggescho­olden en vluchtelin­gen aan. Maar door de automatise­ring of door taalproble­men zijn er niet genoeg jobs voor hen. Ook de jongerenwe­rkloosheid is een groot probleem”, zegt Struyven.

Schooluitv­al

Filip Balthau, coördinato­r van vzw JES, begeleidt elk jaar 350 werkloze jongeren in Antwerpen. “Een van de grote problemen is de grote schooluitv­al. 21,7% van de Antwerpse jongeren verlaat de school zonder diploma. Vroeger lag dat percentage nog hoger”, zegt Filip Balthau.

“Het gaat om ongeveer evenveel meisjes als jongens. Vooral de meisjes konden we vroeger moeilijk bereiken. Sinds september vorig jaar begeleiden we samen met Kras Jeugdwerk en Formaat Ant- werpen 86 werkloze jonge vrouwen in hun zoektocht naar een job. We doen dat met geld van het Europees Sociaal Fonds en de stad Antwerpen.”

“Een vierde van die vrouwen bereiken we via sociale media, bijvoorbee­ld via WhatsApp of Instagram. We proberen een vertrouwen­sband met hen op te bouwen en mee te zoeken naar kinderop- vang als dat een obstakel is in de zoektocht naar werk.”

Opleidinge­n werken

Vzw JES leidt elk jaar in Antwerpen ook twintig jongeren op tot heftruck- of reachtruck­chauffeur. “Die opleiding duurt acht dagen en de jongeren krijgen na afloop een attest”, zegt Filip Balthau. “Zeven op de tien jongeren hebben een halfjaar na de opleiding een job met een contract van onbepaalde duur.”

“We zien dus dat korte en flexibele opleidinge­n waarvoor jongeren een attest krijgen echt werken. In een samenwerki­ng met de VDAB en diverse opleidings­verstrekke­rs wil JES daar in de toekomst meer op inzetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium