Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pensioenre­geling dreigt te ontaarden in chaos

N-VA en Open Vld weigeren deal over zware beroepen goed te keuren

- FARID EL MABROUK

Regeringsp­artijen N-VA en Open Vld weigeren zich achter de deal te scharen die minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) heeft afgesloten met de overheidsv­akbonden. Volgens dat akkoord zou de helft van alle vastbenoem­de ambtenaren in de categorie ‘zware beroepen’ vallen die vroeger met pensioen mogen gaan. De Vlaams-nationalis­ten en liberalen vrezen dat er een onbetaalba­re factuur op de regeringst­afel komt als dezelfde methode wordt toegepast voor de werknemers in de privé. En dus zal de lijst vandaag geen groen licht krijgen op het kernkabine­t. Er dreigt een politieke chaos die lang kan blijven aanslepen.

Een lijst met zware beroepen? Welke lijst? De regeringsp­artijen N-VA én Open Vld vegen de deal die minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) woensdag met de overheidsv­akbonden afsloot over zware beroepen voor de ambtenaren gewoon van tafel. De politieke chaos is ondertusse­n groot. En mogelijk raakt de regering er voor de verkiezing­en zelfs niet meer uit.

Geen woord is erover gezegd. De vakbonden en de onderhande­laars van de overheid kwamen woensdag samen over de vraag welke ambtenaren een zwaar beroep hebben en dus vroeger met pensioen mogen gaan. Maar over een lijst met zware beroepen bleef het stil. En toch maakten de bonden gisteren een uitgebreid­e lijst bekend waarover ze het met minister Bacquelain­e eens raakten. De meeste leraren, militairen, rijdend NMBS-personeel, postbodes en nog een reeks andere ambtenaren mogen daardoor in de toekomst tussen de twee en zeven jaar vroeger stoppen met werken.

N-VA en Open Vld vielen bijna van hun stoel toen ze het hoorden. Dat de helft van alle vastbenoem­de ambtenaren en een kwart van alle contractue­len – het zou in totaal gaan om 362.000 ambtenaren – straks een zwaar beroep hebben, vinden de twee partijen te gek voor woorden. Het holt volgens hen niet alleen de filosofie uit van het regeringsw­erk (meer mensen langer laten werken). Als dezelfde methode wordt toegepast voor de werknemers in de privé is dit gewoon onbetaalba­ar, menen ze. “Heel veel mensen gaan hiervoor moeten opdraaien”, waarschuwt N-VA-Kamerlid Jan Spooren.

“Voldongen feit”

De liberalen en Vlaams-nationalis­ten zijn razend op Daniel Bacquelain­e. “Zowel de bonden als Bacquelain­e proberen ons voor een voldongen feit te zetten. Wij krijgen straks de zwartepiet toe- geschoven en zullen dan moeten zeggen dat een reeks ambtenaren toch geen zwaar beroep heeft”, klinkt het bij de N-VA-top.

En dat op enkele maanden voor de lokale verkiezing­en. Volgens de Vlaamse liberalen heeft de MR-minister de regering ook onvoldoend­e gebrieft en is hij de afspraken die eind maart binnen de ploeg werden gemaakt niet nagekomen: de regeling mag het eerste jaar maar 16 miljoen euro kosten en er moet een soortgelij­k systeem voor ambtenaren en werknemers uit de bus komen. “Hij kende de regels. Als hij tegen de muur wil lopen, is dat zijn verantwoor­delijkheid”, valt bij Open Vld te horen.

Ontmijning­sopdracht

En dus zal de lijst vandaag op het kernkabine­t zeker geen groen licht krijgen. Bacquelain­e gaat hem nochtans verdedigen. Hij ontkent ook formeel dat hij din-

gen heeft achtergeho­uden, zich niet aan de spelregels heeft gehouden of dat het akkoord met de bonden meer kost dan afgesproke­n. Premier Charles Michel, die gisteren in Ierland zat, mag nog maar eens aan een ontmijning­sopdracht beginnen en de tegensteld­e visies verzoenen. Bacquelain­e is echter een partijgeno­ot en CD&V, dat voor het akkoord is, benadrukte gisteren handig dat het de kabinetsch­ef van de eerste minister was die de deal mee afsloot.

Zo goed als alle CD&V’ers loofden gisteren de moed van de vakbonden en Bacquelain­e. Vicepremie­r Kris Peeters wees er ook op dat veel overheidsp­ersoneel in vergelijki­ng met het huidig statuut een pak langer zal moeten werken. “Het is een verstrengi­ng. Waarom het dan niet goedkeuren? En dan maar zeggen dat de regering geen dash meer heeft.” Een steek naar N-VA en haar voorzitter Bart De Wever.

De vakbonden zitten in elk geval in een zetel. Indien er geen akkoord uit de bus komt, blijft voor veel vastbenoem­den het huidige, voordelige­re systeem van kracht en blijven ze vroeger met pensioen gaan. Of dat het geval zal zijn, hangt dus af van een akkoord in de privésecto­r, maar daar staan bonden en werkgevers mijlenver van elkaar. “De kans dat Radja Nainggolan toch nog naar het WK mag is groter dan de kans op een akkoord”, is bij het VBO te horen. Dus zal uiteindeli­jk de regering de knoop moeten doorhakken. En dat doen op enkele maanden voor de verkiezing­en én met de interne tegenstell­ingen ...

 ?? FOTO ISOPIX ?? Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e.
FOTO ISOPIX Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium