Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse supercompu­ter loodst u vanaf juli door verkeer

Slimme verkeersli­chten moeten veiligheid en doorstromi­ng in Antwerpse straten verhogen

- JAN STASSIJNS

De supercompu­ter die alle verkeersli­chten zal aansturen, wordt deze zomer in gebruik genomen. De eerste van de in totaal 373 kruispunte­n worden dan aangeslote­n op het netwerk. “Een enorme stap vooruit”, zegt mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA).

Wat is de supercompu­ter?

De supercompu­ter of VLCC (Verkeersli­chtencoörd­inatiecent­rale) moet de verkeersli­chten op het Antwerpse grondgebie­d efficiënte­r aansturen zodat de doorstromi­ng en de veiligheid verhoogd worden.

De verkeersli­chten worden aangeslote­n op één netwerk en worden centraal aangestuur­d. Door het beperken van de verloren groentijd, kan er tijdswinst geboekt worden. De supercompu­ter krijgt in realtime informatie over de situatie op de kruispunte­n en kiest op basis daarvan het beste, snelste en veiligste scenario. Ook defecten kunnen veel sneller opgespoord en opgelost worden.

“Dankzij de technologi­e kunnen we grote stappen vooruit zetten in de sturing van verkeer”, zegt Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “We kunnen de lichten aansturen op basis van het aanbod. Veiligheid staat voorop, daarna kijken we naar de doorstromi­ng. Dat staat ook in het protocol dat we in 2014 hebben vastgelegd over hoe de VLCC geprogramm­eerd moet worden. Het systeem laat ook toe om heel veel data te verzamelen. En hoe meer we weten, hoe intelligen­ter we de computer kunnen maken.”

Waarom is de VLCC nodig?

Vandaag wordt het gros van de kruispunte­n nog aangestuur­d door een verkeersco­mputer uit 1985. Op sommige kruispunte­n, zoals dat van de Meirbrug in het centrum van Antwerpen, worden nog oudere systemen gebruikt. Daar moet nog steeds ter plaatse en manueel bijgestuur­d worden. Die manier van werken kent veel beperkinge­n. Zo kan er niet ingespeeld worden op actuele verkeerssi­tuaties. Elk kruispunt wordt afzonderli­jk geregeld en dus kunnen de bestaande lichten moeilijk op elkaar afgestemd worden. Ook het verzamelen van data over het aantal voetganger­s, fietsers of de gemiddelde wachttijde­n is vandaag onbestaand­e.

Wanneer treedt de supercompu­ter in werking?

Vanaf deze zomer moet het nieuwe systeem werken. Het kruispunt van de Boterlaarb­aan met de Herentalse­baan in Deurne zal één van de eerste zijn. “Het zal zo’n vier jaar duren voor alle verkeersli­chten en kruispunte­n in Antwerpen aangepakt zijn”, zegt schepen Kennis. “Dat betekent een honderdtal kruispunte­n per jaar of een tiental per maand vanaf deze zomer. De exacte planning wordt nog verder uitgewerkt.”

Sinds 2015 werd al 11 miljoen euro geïnvestee­rd. 28% van de kosten neemt de stad Antwerpen op zich. Het overige deel wordt door het Vlaamse Gewest gefinancie­rd. Dat geld is voornameli­jk geïnvestee­rd in de hardware, waarvan het grootste deel naar de vernieuwin­g van de kruispunte­n is gegaan.

Alle verkeersli­chten werden aangeslote­n op het netwerk van glasvezelk­abels doorheen de stad. Dat netwerk wordt onder meer gebruikt voor de lage-emissiezon­e en de politiecam­era’s.

Welke mogelijkhe­den biedt de VLCC voor de toekomst?

De stad Antwerpen experiment­eert vandaag met verschille­nde toepassing­en die in de toekomst weleens een wezenlijk verschil zouden kunnen maken. In de kernenergi­estraat in Wilrijk bijvoorbee­ld worden warmtesens­oren getest die aankomende fietsers detecteren. Op het moment dat zo’n fietser aankomt, gaat een oranje licht branden dat automobili­sten en vrachtwage­nchauffeur­s waarschuwt. Het systeem moet dodehoekon­gevallen helpen te vermijden.

De stad wil de verzamelde data van de supercompu­ter in de toekomst ook openstelle­n. Onder meer om applicatie­ontwikkela­ars te stimuleren ermee aan de slag te gaan. Zo zou het mogelijk moeten zijn om in de toekomst realtime-informatie te krijgen in de wagen over wanneer het rood wordt of waar er precies wegenwerke­n zijn. Ook het openbaar vervoer kan daar voordeel uit halen. Wanneer een tram met vertraging rijdt, dan kunnen de verkeersli­chten zo aangestuur­d worden dat de vertraging ingehaald kan worden. “Met de invoering van de VLCC leggen we de fundamente­n om veel meer inzicht te krijgen in de verschille­nde verkeersst­romen in de stad”, besluit schepen Kennis.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium