Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie heeft nu dash, meneer De Wever?

- Dirk Hendrikx Redacteur

Het nieuws was misleidend gisteren. Bij een akkoord tussen de minister van Pensioenen en twee vakbonden over de zware beroepen bij de ambtenaren, zou je denken dat het zonder meer goed nieuws is voor al wie werkt voor de overheid.

Dat is niet zo.

De slotsom van het plan zoals het nu voorligt, is dat alle ambtenaren, óók diegenen met een zwaar beroep, langer zullen moeten werken en iets minder pensioen zullen krijgen. Dat komt volgens experts, zoals de Antwerpse hoogleraar en pensioensp­ecialiste Ria Janvier en de Gentse politicolo­og Carl Devos, omdat de regeling vandaag voor ambtenaren duidelijk gunstig is. Zo wordt op een andere manier berekend hoelang ambtenaren moeten werken om aan een volledig pensioen te komen en hoeveel ze dan krijgen, via de zogenaamde tantièmes. Die tantièmes vallen weg. De ambtenaren met zware beroepen (de helft ongeveer) krijgen daar een soort van compensati­e voor, maar het zal nog altijd een stuk minder interessan­t uitvallen dan nu.

Wel blijven de statutaire ambtenaren hun apart statuut behouden, waardoor voor hun pensioen het gemiddelde van de laatste jaren van hun loopbaan wordt genomen, niet van hun hele loopbaan, zoals bij werknemers in de privé, en dat kan een slok op de borrel schelen.

Voor wie geen zwaar beroep heeft, zoals de hooglerare­n en magistrate­n, is het verdict hard: zij zullen in plaats van 36 jaar de volle 45 jaar moeten werken om aan een volledig pensioen te komen, en dat halen ze nooit.

Het ontwerpakk­oord belandt nu op de regeringst­afel en N-VA en Open Vld sputteren al krachtig tegen. Waarom de Franstalig­e liberaal en pensioenmi­nister Bacquelain­e dan plots zo gas heeft gegeven? Om Bart De Wever een koekje van eigen deeg te geven, zo menen Carl Devos en de Antwerpse politicolo­og Dave Sinardet. Wie heeft er hier nog dash? Wie leidt hier de dans: premier Michel (partijgeno­ot van Bacquelain­e) of de schaduwpre­mier aan de Schelde?

N-VA en Open Vld zitten met een paar prangende vragen: moeten er zo veel ambtenaren, ook alle leerkracht­en tot en met het hoger secundair onderwijs, het statuut van zwaar beroep krijgen? En wat als je de criteria daarvoor op dezelfde manier gaat toepassen in de privésecto­r? Dan moet je daar in theorie tien-, nee, hónderddui­zenden mensen vervroegd met pensioen laten gaan. Dan heb je niet meer de besparing die de vergrijzin­g countert. Een nieuwe wet zal er echter pas komen als er ook een akkoord is voor de privésecto­r. Niemand acht dat haalbaar. En dan heeft al het bovenstaan­de geen belang meer. Alleen heeft Charles Michel vriend en vijand al diverse keren verbaasd...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium