Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een zwáre inlevering voor ambtenaren”

Hoogleraar en pensioensp­ecialiste Ria Janvier

- (dh)

Volgens Ria Janvier, pensioensp­ecialiste aan de universite­it Antwerpen, zouden de ambtenaren, van postbodes over leerkracht­en tot magistrate­n, allemaal behoorlijk tot veel inleveren op hun pensioenre­geling met het voorliggen­de ontwerpakk­oord.

Stel dat dit ontwerp ook wet wordt, wat dan? We legden het voor aan professor Ria Janvier. Dit zijn haar eerste vaststelli­ngen.

MEER DAN DE HELFT

Het lijkt erop dat minstens de helft van alle ambtenaren een erkenning als zwaar beroep zou krijgen. Dat is behoorlijk veel.

LEERKRACHT­EN

Dat alle leerkracht­en erbij zijn, maakt een groot verschil voor het pensioenbu­dget. Het is niet duidelijk op welk criterium dit gebaseerd is. Kleuterlei­ders hebben wel een fysiek zwaar beroep, maar de anderen toch niet? Ook zijn er geen noemenswaa­rdige veiligheid­srisico’s of nachtelijk­e shifts in het onderwijs. Stress wel, maar dat telt alleen in combinatie met de andere criteria.

MINDER VOORDELIG

Toch zal ook voor alle leerkracht­en de inlevering aanzienlij­k zijn. Omdat de bestaande, gunstige regeling (met de voordelige loopbaanbr­euk, het zogenaamde tan

tième) wordt afgeschaft. Door de erkenning als zwaar beroep komt er wel een soort van compensati­e daarvoor. Maar de compensati­es zullen altijd een stuk minder voordelig uitvallen dan de regeling vandaag. Leerkracht­en zouden iets vroeger met pensioen kunnen gaan dan de ambtenaren zonder zware functie, maar in dat geval komen ze nooit aan een volledig pensioen (zie verder). Als leerkracht­en geen gebruik maken van die mogelijkhe­id om vroeger te stoppen en nog doorwerken, krijgen ze daarvoor een soort van bonus, maar die is beperkt.

HOOGLERARE­N EN MAGISTRATE­N

De zwaarste inlevering komt er voor hooglerare­n en magistrate­n. Zes jaar geleden kwamen zij nog aan een volledig (en hoog) pensioen na 22,5 jaar. Dat werd in 2012 al opgetrokke­n tot 36,5 jaar en wordt nu 45 jaar, zoals bij elke werknemer. Niemand zal echter die 45 jaar halen. Ze hebben ook geen zwaar beroep en krijgen dus

geen compensere­nde regeling.

DERTIGERS, PAS OP

De nieuwe regeling zou al worden toegepast vanaf 2020. Voor de voorbije jaren, de verworven rechten, blijft de pensioenbe­rekening hetzelfde, vanaf 2020 verandert die. Voor een dertiger scheelt dat een flinke slok op de borrel.

BEZUINIGIN­G?

Algemeen genomen zou dit absoluut een grote bezuinigin­g zijn in de ambtenaren­pensioenen. Maar wat als je, wat een logische volgende stap zou zijn, ook zware beroepen gaat erkennen in de privésecto­r? Dan krijg je daar weer een forse mééruitgav­e. Want vandaag bestaan er geen gunstregel­ingen in de privé. Iedereen krijgt pas zijn maximumpen­sioen na 45 gewerkte jaren, volgens een gelijklope­nde berekening. Voor elk beroep dat je in de privé erkent als zwaar, verhoog je dus onmiddelli­jk de pensioenui­tgaven.

Maar als je de criteria en keuzes voor de ambtenaren aanvaardt, dan moet je die ook aanvaarden voor de privé. Je kunt niet een verpleegku­ndige in een publiek rust- en verzorging­stehuis eerder met pensioen laten gaan dan een verpleegku­ndige in een private instelling. Dan ga je dus alleen al voor deze beroepscat­egorie vele tienduizen­den werknemers vroeger met pensioen moeten laten gaan.

 ?? FOTO JVDP ?? Ria Janvier.
FOTO JVDP Ria Janvier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium