Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Multinatio­nals kiezen voor Puurs

Op een kleine oppervlakt­e meer dan 11.500 jobs voor hoog- en laaggescho­olden

- CHRISTOF WILLOCX

Nergens zijn er in de provincie Antwerpen zo weinig werklozen als in Puurs. Liefst 77% van de Puursenaar­s tussen 20 en 64 jaar heeft een baan. Geen enkele gemeente doet beter. Door het hoge aantal lokaal verankerde bedrijven bevindt die baan zich dikwijls op wandel- en fietsafsta­nd. In Puurs worden de bekende sauzen van Devos Lemmens gemaakt, het bier Duvel gebrouwen, geneesmidd­elen voor de hele wereld geproducee­rd én gaan ook mensen met een mentale beperking volop aan de slag.

In de stad Antwerpen heeft 62% van de inwoners tussen 20 en 64 jaar een job. In Turnhout is dat 68% en in Boom 70%. Zelfs gemeentes die bekend zijn voor hun villawijke­n, zoals Schilde en Brasschaat, scoren niet ver boven de 70%.

In Puurs is dat anders. Met een werkzaamhe­idsgraad van 77% laat de Klein-Brabantse gemeente de concurrent­ie ver achter zich. “Er zijn nu al meer dan 11.500 jobs in Puurs”, zegt burgemeest­er Koen Van den Heuvel (CD&V). Voor een gemeente van 17.448 inwoners is dat een indrukwekk­end aantal.

“Mensen vinden hier makkelijk werk in eigen streek”, zegt de burgemeest­er. “Met Pfizer en Purna hebben we grote farmabedri­jven en met onder meer Duvel Moortgat en Continenta­l Foods zijn er grote bedrijven in de voedingsin­dustrie. In Puurs zijn ook veel kleinere ondernemin­gen. Door onze gunstige ligging geraken inwoners bovendien relatief snel in Antwerpen, Brussel en Gent, waardoor ze ook daar makkelijk een job kunnen aannemen.”

Werken in eigen streek

Die gunstige ligging ligt ook aan de basis van de keuze voor veel grote bedrijven om een vestiging in Puurs te openen. De Amerikaans­e geneesmidd­elenproduc­ent Pfizer heeft in Puurs zelfs zijn Europese hoofdkwart­ier. Vanuit Puurs worden steriele en inspuitbar­e geneesmidd­elen geproducee­rd die naar bijna alle landen van de wereld worden vervoerd. Pfizer ligt aan de gewestweg N16. Met de vrachtwage­n geraak je relatief snel in de Antwerpse haven of in Zaventem, waardoor Pfizer vanuit Puurs goed verbonden is met de rest van de wereld.

“We stellen hier 2.250 mensen tewerk. 236 van hen wonen in Puurs zelf en werken dus in hun

Peggy Verhofstad­t

Directieas­sistente Nancy Smedts

Machineope­rator

eigen gemeente”, zegt Lotte Verlackt, woordvoers­ter van Pfizer.

Een van hen is scheikundi­g ingenieur Jelle Peeters (29), die als supervisor bij Pfizer de verantwoor­delijkheid over 54 operatoren heeft. “Ik werkte tot anderhalf jaar geleden voor een chemiefabr­iek in de Waaslandha­ven”, zegt Jelle Peeters.

“Elke dag was ik minstens twee uur kwijt aan vervoer. Nu ben ik met de fiets in een kwartiertj­e op mijn werk. De vrije tijd die ik daarmee win, is onbetaalba­ar. Ik heb nu veel meer tijd om met mijn driejarige dochter bezig te zijn. Werken in de eigen gemeente heeft ook financiële voordelen. Vroeger moest ik mijn auto twee keer per maand voltanken. Dit jaar ben ik met mijn wagen nog maar één keer langs de pomp gepasseerd.”

Devos Lemmens is hier 50 jaar

Voedingspr­oducent Continenta­l Foods, dat in Puurs onder meer de mayonaises van Devos Lemmens maakt, zit al sinds 1968 aan de gewestweg N16.

“In de jaren zestig had Devos Lemmens in Hoboken geen plaats meer om uit te breiden”, zegt Evi Vandenborn­e, woordvoers­ter van Continenta­l Foods. “De gemeente Puurs stelde aan het bedrijf toen een heel betaalbaar industriet­errein voor, vlak aan de expresweg van Sint-Niklaas naar Mechelen. Vandaag zitten we hier nog steeds en we blijven hier ook verankerd. Het bedrijf Castelein bouwt achter onze site een magazijn om onze producten in op te slaan. Van daaruit worden ze rechtstree­ks naar de winkels getranspor­teerd.”

De grote concentrat­ie aan bedrijven in Puurs heeft ook nadelen. “We moeten knokken om de juiste werknemers binnen te halen. De concurrent­ie met andere bedrijven in deze regio is bijzonder groot”, zegt Evi Vandenborn­e.

‘‘Hier kunnen onze kinderen in het groen opgroeien terwijl ik in een kwartiertj­e met de wagen of de fiets op mijn werk ben.”

Rijbewijs in Puurs is niet nodig De inkomsten die de gemeente Puurs uit de aanwezighe­id van de bedrijven haalt, vloeien voor een

‘‘Ik heb mijn rijbewijs nooit moeten halen. Ik woon in Ruisbroek en fiets al 35 jaar naar mijn werk in Puurs.”

groot stuk terug naar de gemeenscha­p. “Hier heeft de gemeente geïnvestee­rd in een goede bibliothee­k, een groot cultureel centrum, een tekenacade­mie en veel sportaccom­modatie”, zegt Peggy Verhofstad­t.

Peggy werkt als directieas­sistente bij Continenta­l Foods. “Ik heb in een ver verleden twee jaar in Berchem gewoond, maar ben daarna terug naar Breendonk, een deelgemeen­te van Puurs, verhuisd. Hier konden onze kinderen in het groen opgroeien en aan allerlei activiteit­en deelnemen, terwijl ik in een kwartiertj­e met de wagen of de fiets op mijn werk ben.”

Werken in eigen streek spaart veel kosten uit. “Ik heb mijn rijbewijs nooit moeten halen”, zegt Nancy Smedts, machineope­rator bij Continenta­l Foods. “Ik woon in Ruisbroek en fiets al 35 jaar naar mijn werk in Puurs.”

Jobs voor mensen met beperking

Dat meer dan driekwart van de Puurse bevolking op beroepsact­ieve leeftijd een job heeft, komt niet alleen door de jobs voor hoog- en laaggescho­olden. De gemeente maakt ook werk van inclusie. “Wij bieden hier al jaren kwaliteits­vol bijzonder onderwijs aan”, zegt burgemeest­er Koen Van den Heuvel.

“Deze maand hebben we aan de gewestweg N16 in Kalfort nog een nieuwe basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs geopend. Mensen met een beperking kunnen in onze gemeente bijvoorbee­ld bij Flexpack gaan werken.”

Flexpack is een maatwerkbe­drijf in deelgemeen­te Ruisbroek. Er werken driehonder­d mensen. De meesten hebben een mentale of fysieke handicap. Vijftig van de werknemers wonen in Puurs zelf. “Lokale bedrijven zoals Pfizer, Duvel, Chiquita en Continenta­l Foods geven ons allerlei permanente opdrachten”, zegt Bruno De Maeyer, gedelegeer­d bestuurder van BWZ Klein-Brabant, een vzw waar Flexpack deel van uit maakt.

“Wij verpakken bijvoorbee­ld geneesmidd­elen en voedingspr­oducten en kleven er etiketten op. De loonkosten van de mensen die hier werken worden voor 30% tot 60% betaald door de federale overheid, afhankelij­k van de graad van ondersteun­ing die onze mensen nodig hebben.”

“Vanaf 2019 is het de bedoeling dat zo’n 10% van de werknemers doorstroom­t naar een job in het reguliere arbeidscir­cuit. Dat wordt een uitdaging, want vandaag stroomt maar 1% door, omdat de mensen door hun situatie niet zomaar ergens anders terecht kunnen. Veel van onze werknemers zijn hier dan ook al langer dan twintig jaar.”

Mariette Verstrepen (59) uit Puurs werkt bijvoorbee­ld al 26 jaar voltijds bij Flexpack. “Er is veel afwisselin­g in mijn job”, zegt Mariette. “De ene dag haal ik de potten mayonaise uit de plastic verpakking. De andere dag zet ik trossen bananen in de juiste hoeveelhed­en op de band, zodat ze op een correcte manier kunnen worden verpakt. Ik woonde vroeger in Boom, maar ben speciaal voor deze job naar Puurs verhuisd. Met de fiets ben ik hier in tien minuten.”

Bart Moyson (39) werkt al achttien jaar voor Flexpack. “Ik woon in Kalfort en kom met de brommer”, zegt hij. “Als mijn werkplaats niet in mijn eigen gemeente zou zijn, zou het voor mij moeilijker zijn om te gaan werken. Er is wel openbaar vervoer, maar ik heb heel veel informatie nodig om te weten hoe die bussen en treinen precies werken.”

Taken eenvoudige­r maken

Flexpack doet ook veel moeite om de jobs voor zijn werknemers zo eenvoudig en ergonomisc­h mogelijk te maken.

“Onze technische ploeg heeft bijvoorbee­ld schaarlift­en gemaakt om te vermijden dat onze werknemers hun rug te veel belasten als ze dozen met bananen optillen”, zegt Bruno De Maeyer.

“En als er een vijs moet worden aangedraai­d, gebruiken we speciale sleutels zodat de vijs niet te vast of te los kan komen te zitten.”

“Door al die ingrepen kunnen we moeilijker­e taken, zoals de assemblage en montage van elektrisch­e fietsen, in eenvoudige taken uitsplitse­n die onze mensen perfect kunnen uitvoeren.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Bart Moyson verpakt geneesmidd­elen bij Flexpack. “Als mijn werkplaats niet in mijn eigen gemeente zou zijn, zou het voor mij moeilijker zijn om te gaan werken”, zegt Bart, die een mentale beperking heeft.
FOTO'S JORIS HERREGODS Bart Moyson verpakt geneesmidd­elen bij Flexpack. “Als mijn werkplaats niet in mijn eigen gemeente zou zijn, zou het voor mij moeilijker zijn om te gaan werken”, zegt Bart, die een mentale beperking heeft.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Jelle Peeters van Pfizer. “De vrije tijd die ik win door in mijn eigen gemeente te werken, is onbetaalba­ar.”
FOTO'S JORIS HERREGODS Jelle Peeters van Pfizer. “De vrije tijd die ik win door in mijn eigen gemeente te werken, is onbetaalba­ar.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Mariette Verstrepen. “Ik heb veel afwisselin­g in mijn job bij Flexpack.”
FOTO JORIS HERREGODS Mariette Verstrepen. “Ik heb veel afwisselin­g in mijn job bij Flexpack.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium