Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verplicht scholen systeem voor luchtzuive­ring te plaatsen”

Gemeentera­ad keurt maandag subsidiere­glement luchtzuive­ringsinsta­llaties goed

- JAN STASSIJNS

Scholen en kinderdagv­erblijven in sterk vervuilde gebieden kunnen binnenkort subsidies aanvragen om luchtzuive­ringsinfra­structuur te laten installere­n. Het reglement ligt maandag ter stemming op de gemeentera­ad. “Maar waarom gaan we geen stap verder door die scholen te verplichte­n”, vraagt gemeentera­adslid Robert Voorhamme (sp.a) zich af.

Vijf middelbare scholen, elf basisschol­en en acht kinderdagv­erblijven in Antwerpen liggen in sterk vervuilde zones. Net daarom kunnen ze binnenkort subsidies krijgen voor de installati­e van luchtzuive­ringsinfra­structuur. Die scholen en kinderdagv­erblijven kunnen een aanvraag indienen, waarna ze bezoek krijgen van een onafhankel­ijke expert die advies geeft over het meest efficiënte systeem. De school betaalt voor de installati­e, maar krijgt het bedrag binnen de 45 kalenderda­gen voor 100% terugbetaa­ld. De stad maakt daar 250.000 euro voor vrij, geld dat voortkomt uit de opbrengste­n van de lage-emissiezon­e.

Het reglement ligt maandag ter stemming op de Antwerpse gemeentera­ad. Maar volgens sp.a-gemeentera­adslid Robert Voorhamme gaat het subsidiere­glement niet ver genoeg. “We zijn heel tevreden dat de stad deze maatregel neemt”, zegt hij. “Het is een goede eerste stap, maar het biedt geen oplossing ten gronde. Bovendien zijn de betrokken scholen vrij om hier in mee te gaan. Het gaat over mogelijke gezondheid­sproblemen bij kinderen als gevolg van luchtvervu­iling, dan kan je zo’n maatregel niet vrijblijve­nd laten. Waarom gaan we geen stap verder door scholen te verplichte­n? Brandveili­gheid wordt streng gecontrole­erd, dus waarom maatregele­n aangaande luchtkwali­teit niet?”

Oorzaak aanpakken

Freya Piryns (Groen) had het graag anders gezien. “Ik zit met een dubbel gevoel”, zegt Piryns. “Het is noodzakeli­jk gezien de slechte luchtkwali­teit in de scholen, maar tegelijker­tijd wordt de oorzaak niet aangepakt. We kunnen van onze scholen bunkers maken, maar dat is geen oplossing. Kinderen moeten buiten kunnen spelen. Dit plan is symbolisch, maar niet efficiënt. Het is ook een gemiste kans dat geluidsove­rlast niet meegenomen is in dit subsidiere­glement. Langdurige blootstell­ing van kinderen aan geluid van verkeer heeft een negatief effect op hun schoolse ontwikkeli­ng.”

“Geluidsove­rlast is erg complex”, reageert schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). “Daarom hebben we besloten dat in de eerste fase niet mee te nemen. We beschikken wel over de geluidskaa­rten, dus sluiten we niet uit dat we na de evaluatie die stap nog zetten. En verplichte­n is volgens ons niet nodig. De installati­e wordt voor 100% terugbetaa­ld. We gaan er dus van uit dat alle scholen hier op zullen intekenen.”

De subsidies maken deel uit van een ruimer kader, dat eerder al door het college werd goedgekeur­d. Zo zullen er in de toekomst ook geen scholen of kinderdagv­erblijven gebouwd kunnen worden op plaatsen waar er meer dan 42 microgram stikstofdi­oxide per kubieke meter is. Ook waar het omgevingsl­awaai meer dan zeventig decibel is, kan dat niet. “In Antwerpen voeren we een goed en breed luchtkwali­teitsbelei­d”, zegt de schepen van Leefmilieu, Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Het is belangrijk om de bron aan te pakken, en dat doen we ook met verschille­nde maatregele­n, zoals de lage-emissiezon­e en de uitbreidin­g van de Velo’s.”

Claude Marinower (Open Vld)

Schepen van Onderwijs “Verplichte­n lijkt me niet nodig. Ik verwacht dat alle scholen zullen intekenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium